Előfizetés

Orbán barátja óva int az illiberális államtól

R.T.
Publikálás dátuma
2018.11.12. 12:11

Fotó: AFP/Farabola/Leemage
Az Orbán Viktorral jó viszonyban lévő volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi, az ellenzéki Forza Italia elnöke az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali radikális Liga alkotta koalícióval való szakításra szólította fel honfitársait. Mint fogalmazott, diktatúra fenyeget. Egyúttal óva intett az illiberális államtól. „Egyre kisebb a mozgástér a szabadságjogok terén, egy nem liberális demokráciává vált a miénk, amely a diktatúra előszobája” - figyelmeztetett a Forza Italia tanácskozásán. Berlusconi megfogalmazása szerint 1994-ben megmentette országát a baloldali erőktől, s feladatának érzi a demokrácia feletti őrködést. Hozzátette, csalódott pártja márciusi választási eredménye miatt, mert 24 százalékkal számolt, ehelyett csak 14-et kapott. (A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a jobbközép politikai erő jelenleg mindössze 8-9 százalékon áll.) Berlusconi kifejtette, alulbecsülte az interneten zajló kommunikációt, „ez nem az én világom”. Ugyanakkor felszólította a párt ifjú támogatóit, használják ki jobban a világhálót a jövő májusi európai parlamenti választás előtt. Matteo Salvini, a Liga elnöke, olasz belügyminiszter bírálta Berlusconit. Szerinte Itáliában nem fenyeget diktatúra veszélye. A volt kormányfő úgy beszélt, mint a „brüsszeli bürokraták”, vagy a „frusztrált baloldali politikusok”. Paolo Gentiloni volt olasz kormányfő is figyelmeztetett a populizmus veszélyeire.
Matteo Salvini (jobbról) is bírálta Berlusconit
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP

Autós ámokfutó gázolt és késelt meg embereket Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 10:21
A brăilai ámokfutót csak azután kapták el ,hogy több embert elgázolva egy pláza kapujának csapódott. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A fiatal férfi ellopott egy autót, majd megszúrta annak tulajdonosát – száguldozása közben kilenc embert ütött el, közöttük gyerekeket is.
Összesen tíz sérültje van annak az ámokfutásnak, amit egy 20 éves férfi követett el vasárnap délután, a romániai Brăila városban – írja az agerpress.ro. A portál idézi Laura Dant, a Brăila megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki szerint a fiatal gyanúsított előbb Cazasu településen késelt meg egy 44 éves férfit, miután eltulajdonította annak autóját – áldozata súlyos sérülésekkel került kórházba.
A támadó ezután a lopott autóval behajtott Brăilába: a város terelőútján elgázolt két gyalogost, majd egy bevásárlóközpont parkolójában további hét személyt ütött el, köztük egy 11 éves, valamint egy 13 éves gyermeket. Az autó végül a pláza bejáratának ütközve állt meg. 
A gyanúsítottat elfogása után megszondáztatták, a vizsgálat szerint pedig enyhe alkoholos befolyásoltság alatt állt – szonda 0,37mg/l-es légalkohol-koncentrációt mutatott ki, ami nem magyarázza ámokfutását. A férfit őrizetbe vették, a rendőrség pedig kezdeményezte előzetes letartóztatását.
Fotó: ROBYN BECK / AFP

Drámai fotók a kaliforniai tűzvészről

Több, mint harminc áldozata van a Nyugat-Amerikában tomboló erdőtüzeknek, az eltűntek száma meghaladja a kétszázat. A halottak számát tekintve ez a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.11.12. 10:14
Ketten a Kalifornia déli részén, a Malibu környékén pusztító erdőtüzekben haltak meg
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Hat újabb holttestet találtak a szinte teljesen leégett észak-kaliforniai Paradise kisvárosban és a környékén
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A kaliforniai Butte megye rendőrfőnöke szerint Észak-Kaliforniában 228 embert eltűntként tartanak számon
Fotó: APU GOMES / AFP
Folytatódik az áldozatok utáni kutatás a 27 ezer lakosú, északon fekvő hegyvidéki Paradise kisvárosban és a környékén
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A hatóságok DNS-laboratóriumokat állítanak fel a szénné égett holttestek azonosítására
Fotó: ROBYN BECK / AFP
A Kalifornia északi és déli részén pusztító három nagyobb tűzvész oltásában nyolcezernél több tűzoltó vesz részt
Fotó: APU GOMES / AFP
Észak-Kaliforniában 450 négyzetkilométeren ég az erdő, és csak a terület negyedén sikerült egyelőre megfékezni
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Kaliforniában 150 ezer embert evakuáltak
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A legtöbb áldozat autójában, vagy autója körül égett halálra
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a hétfő reggel várható viharos széllökések robbanásszerűen szíthatják fel a lángokat
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A hatóságok szerint több mint 6700 épület vált a lángok martalékává
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Éjszakai tűzvihar Paradise városban
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A lángok olyan hirtelenséggel érték el a várost, hogy sokan járművüket is feledve, gyalog próbáltak elszaladni előle
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Kaliforniát 2017 óta szinte folyamatosan tűzvészek sújtják
Fotó: JOSHUA STEVENS / AFP