tüntetés;Elios-ügy;Főnix Mozgalom;

2018-11-12 18:58:21

„Hé Tiborcz, drága lett a sötétség!” - Tüntettek az NNI előtt

Hatvan-hetvenen jöttek össze a Főnix Mozgalom által a Facebookon szervezett Elios-tüntetésre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épülete elé.

A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy az NNI nemrégiben egyelőre ismeretlen indokokra hivatkozva bűncselekmény megállapítása nélkül lezárta a korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődött Elios Zrt. közvilágítási tenderei körüli nyomozást.

 

Dacára, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábbi megállapításai szerint az Elios-tenderein súlyos és szervezett csalás történt. „Ez már itt nem NER, hanem a tökéletes aljasság rendszere!”- áll a tüntetők egyik transzparensén. Egy másik tábla szerint: „Hé Tiborcz, drága lett a sötétség” - áll arra utalva, hogy Magyarországnak végül 13,5 milliárd forintnyi uniós forrást kell visszafizetnie.

 

Meg kell kérdeznünk, kit szolgáltok, kit védtek? - tette fel a kérdést Horgas Péter a mozgalom alapítója, aki szerint a rendőrség, a NAV már gyakran okozott a csalódást a választóknak azzal, hogy szemet hunytak törvénytelenségek fölött. Az aktivista beszédében felsorolta a kormányhoz kötődő korrupciós ügyeket.

A korrupció a nemzet, a közösség szövetét zilálják szét. „Ez a rombolás mindenkit maga alá fog borítani az is, aki most biztonságban érzi magukat” - mondta Horgas beszédében.

Hadházy: „a Tiborcz-ügy nem évül el hamar”

A tüntetésen meglepetésvendég volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

"Ez nem más mint az EU szembeköpése." Szerinte Orbánék már most is lemondtak az uniós pénzekről: a nyomozás lezárásával beárazták azt, hogy az EU sokáig nem fogja folyósítani a pénzeket. A kormány már megtette az újabb lépést afelé, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból - mondta Hadházy.

A képviselő az uniós ügyészség melletti aláírásgyűjtésre buzdított. Elmondta: már több mint kétszázezren írták alá az Európai Ügyészségről szóló ívet.

Hadházy Ákos emlékeztetett: a Tiborcz-ügy sokáig nem évül el. „Polt Péternek és társainak lesz alkalma még elmagyarázni, hogy kinek a parancsára tettek így.” 

A demonstráció végén a tüntetők telefonjaikkal, fáklyával világították meg az NNI épületét, majd körbemenetelték azt.