Bioritmus;áfonya;

2018-11-15 16:16:32

Kicsi, de elképesztően hasznos

Számos jótékony hatással rendelkezik, például az egyik legjelentősebb antioxidáns forrás a sokoldalúan fogyasztható, ízletes gyümölcs, az áfonya.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó növényt hívják havasi meggynek, boronyicának, kakojzának, kukajszának, kokojzának, molabogyónak, afinyának is. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse, de a Felvidéken is gyakori. Magyarországon főleg Sopron környékén és Vas megyei erdőkben fordul elő, de a borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a Mátrában is megtalálható. A tömegesen termő, teljesen beérett bogyókat augusztusban és szeptemberben szedik le. 

Zsírbontó antioxidáns

Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbetegségre jó, akár nyersen is.

Alacsony a kalória-, viszont magas a rosttartalma, képes „lebontani” a zsírsejtjeket, sőt segít megakadályozni az újraképződésüket, így akár 73 százalékkal is csökkentheti a zsírsejtek számát. Magas antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket, lassítja az öregedési folyamatokat, és nehezíti a méreganyagok felszívódását. Legújabb kutatások szerint a rák megelőzésében is fontos szerepe van, ráadásul a már meglévő rákos daganatok növekedését is lassíthatja. Javítja a koncentrációs képességet és a memóriát. Segít, hogy a „rossz koleszterin”, az LDL ne halmozódjon fel, így a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében is szerepet játszik. Mivel folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag, védi a magzat egészségét.

Sokoldalúan felhasználható, de tejjel inkább ne!

Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve nagyon jó hatással van a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a nyálkahártyát az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, de a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz. Fogyaszthatjuk nyersen, lekvárként, levesként, sütemény, de akár saláta ízesítőjeként is. Vadételek pikáns kiegészítője és kompótként is ízletes. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint tejtermékekkel együtt azonban nem ajánlott fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét. 

/Forrás: WikipédiaLife.hu/