Előfizetés

Még tönkremegy a MÁV: két órás késésnél már a teljes jegyár visszajár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 17:36

Fotó: Tóth Gergő
Kemény kárpótlási szabályokat
Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön támogatták azt a módosító javaslatot, ami a vonatok késése esetén növeli az utasoknak járó kártérítés összegét, a fogyatékkal élő utasoknak hathatósabb segítséget ír elő, a bicikliseknek pedig a vasút könnyebb használhatóságát biztosítja. Az uniós parlament közölte: az egy óránál hosszabb késések esetén az utasoknak járó kártérítés összege a jegy árának negyedéről a felére emelkedne. Ha a vonat másfél órát késik, akkor a jegy 75 százaléka, két órás késésen túl pedig a teljes jegyár járna kártérítésként. A javaslat szerint ha az utasnak több, vagy akár eltérő vasúttársaságtól vett jegye van az út különböző szakaszaira, az információhoz, segítséghez és kártérítéshez való joga akkor sem változhat. A képviselők elutasították a javaslatnak azt a részét, aminek az értelmében az utasok „rendkívüli körülmények” fennállásakor nem kaptak volna kártérítést. Az állásfoglalás szerint a csökkent mozgásképességű embereknek a nagyobb állomásokon ingyenesen és előzetes kérés nélkül segítségnek kell rendelkezésére kell állnia. Tisztázták azt is, hogy a kerekes székben vagy egyéb mozgássegítő eszközben a vasúti társaságok és állomásüzemeltető által okozott kár teljes körű megtérítése a társaságok és az üzemeltető felelőssége. A szöveg szerint az utasoknak jogukban áll felvinni a biciklijüket a vonatra, beleértve a nagysebességű, távolsági, a határokat átlépő és a helyi járatokat is. Az új és felújított vonatokban mindenképpen lennie kell jól láthatóan kijelölt helynek összeszerelve szállított kerékpároknak is. A képviselők támogatták a szabályok alóli ideiglenes felmentések előrehozott kivezetését is. Korábban több tagállam, köztük Magyarország is kapott felmentést, hogy a 2009-es utasjogokat egy ideig csak részben alkalmazhassa a hazai vasúton. A felmentéseknek a javaslat szerint legkésőbb egy évvel a megváltoztatott szabályok életbe lépése után meg kell szűnniük. A javasolt változtatások minden EU-tagállamra és mindenféle vasúti szolgáltatásra (privát és közösségi, nemzetközi és belföldi egyaránt) érvényesek lesznek, és azokat az elővárosi vasutak esetében is alkalmaznák – közölte az Európai Parlament.

Simonka tagad és később tesz vallomást, ügyében már 34 embert hallgattak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 16:06

Fotó: Facebook/Simonka György
Az ügyészség uniós zöldségpénzek sápolásával vádolja, a képviselő panasszal élt a gyanúsítás ellen.
A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka György országgyűlési képviselőt. Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. A Központi Nyomozó Főügyészség a héten a Nemzeti Nyomozó Iroda különféle egységeinek közreműködésével több helyszínen hajtott végre összehangolt nyomozati cselekményeket (ezt korábban lapunknak Simonka elismerte). A hatóságok számos ingatlanban tartottak kutatást, amely intézkedések során bizonyítási eszközöket, vagyontárgyakat foglaltak le. A megalapozott gyanú lényege szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult. Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházások kapcsán okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot. Simonka György a mai gyanúsítotti kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését és a későbbiekben tesz vallomást. A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség eddig 34 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik valamennyien szabadlábon védekeznek.

MSZP: Orbánék, akik elengedték a baltás gyilkost, ajtót nyitnak a szökött bűnözőnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 16:02

Fotó: JOHN THYS / AFP
Összehívnák a szocialisták Nikola Gruevszki ügyében a nemzetbiztonsági bizottságot: Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja szerint nem lehet tovább ködösíteni a VIP-meneddékkérőként kezelt, elítélt macedón politikus befogadásáról.
Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében. A szocialisták tudni szeretnék melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek – jelentette be csütörtöki, fővárosi sajtótákékoztatóján Molnár Zsolt. Molnár szerint Orbán Viktornak, és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök. Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell ebben a kérdésben - idézi nyilatkozatát az MTI .
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy
Magyarországnak olyan kormánya van, amely hol egy baltás gyilkost enged ki, hol egy szökött bűnözőt enged be az országba.

Tóth ezzel Ramil Savarov példátlan elengedésére utalt: az örmény katonát Budapesten lemészároló azeri tisztet az Orbán-kabinet úgy adta át az azeri hatóságoknak, hogy tisztában lehettek vele, a gyilkost otthon majd hősként fogadják ügy hátterében pedig azeri kenőpénzek is mozogtak a jelek szerint. A szocialisták elnöke emlékeztetett rá, hogy Nikola Gruevszkit hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélték. „Miközben a Fidesz arról "papol", hogy mindenkinek, aki biztonságos harmadik országból érkezik, tranzitzónában kell várakoznia menedékkérelme elbírálásáig. Az elbíráláskor pedig azt a jogszabályt alkalmazzák, hogy az érintettnek vissza kell térnie a biztonságos harmadik országban - tette hozzá, azt kérdezve: hogyan fordulhat elő, hogy Magyarország területén bujkál Gruevszki.
 Az ellenzéki politikus szerint az is jó kérdés, hogy mikor kerül az orosz nagykövetségre az oroszbarát volt macedón miniszterelnök. A felvetésre, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint biztonsági okokból döntöttek úgy, hogy Nikola Gruevszki meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor, és ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat, Tóth Bertalan azt mondta, tudni szeretnék, melyik jogszabály rendelkezik arról, hogy VIP menedékkérő státusz jár a volt macedón miniszterelnöknek.