Előfizetés

Fél év az élet: májustól folytatódnak a kilakoltatások

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2018.11.15. 21:38

A kabinetnek esze ágában sincs változtatni a lakhatással kapcsolatos törvényeken, csak a hidegre való tekintettel felfüggeszti azokat.
2019. áprilisának utolsó napjáig megmenekülnek a kilakoltatástól a lakásgondokkal küzdő, válságban lévő emberek, családok. November 15-től életbe lépett ugyanis a kilakoltatási moratórium. A Város Mindenkié csoport külön felhívta a figyelmet arra: a moratóriumot a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, de a védelem nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra, így ők télen is veszélyben vannak. Ráadásul – írta a civil szervezet – tavaly több alkalommal is előfordult, hogy jogcím nélkülivé vált lakáshasználókat „önkényesnek” nyilvánítottak és ki akartak lakoltatni, azonban ez továbbra is jogellenes.
Noha a téli, tavaszi moratórium védelmet jelent, május elsején minden folytatódik tovább: a lakhatással kapcsolatos törvényeken ugyanis az Orbán-kabinet nem akar változtatni, és még az önkormányzatokat sem akarja segíteni szociális bérlakások építésében. Sőt, a kormánypárti képviselők el sem mentek arra a népjóléti bizottsági ülésre, ahol pedig mindössze arról kellett volna dönteniük, hogy a Szolidaritás DK-hoz csatlakozott vezetőjének javaslatára támogassák egy lakhatási kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság megalakítását. Székely Sándor szerint ma bizonytalan körülmények között él legalább százezer ember, nekik hosszú távú megoldást kellene kínálni, különben előbb-utóbb az utcára kerülnek.
A családok évében idén szeptemberig több mint 2400 kilakoltatást hajtottak végre rendőri segédlettel. Azt nem tudni, hányan hagyták el otthonukat a felszólítás után, ellenállás nélkül. Év eleje óta új törvény elfogadását sürgeti a lakhatási gondok megoldására A Város Mindenkié csoport, elsősorban azért, hogy gyerekes családokat ne lehessen más lakhatási lehetőség felajánlása nélkül utcára tenni. A civil szervezet azt várja, hogy a kormány a megelőzésre összpontosítson, tegye megfizethetővé és fenntarthatóvá a legszegényebbeknek kínált szociális vagy piaci alapon bérelhető lakásokat, netán megvehető ingatlanokat. Az AVM javaslatát ismertető petíciót eddig ötezren írták alá, csak épp a parlamenti tárgyalásig nem sikerül eljutni vele.

„Nekünk itt a helyünk”: a Scala királyi páholyából üzent a magyaroknak Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 21:38
Orbán Viktor, Milánóban, a maga helyén
Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala
A miniszterelnök a nap szerinte legfontosabb történéséről írt Facebook-oldalán.
Miközben a nemzetközi és a magyar sajtó attól visszhangzik, hogy a magyar kormány egy jogerősen elítélt, körözött macedón politikust istápol, és saját törvényeit is felrúgva, diplomáciai járművel szállítja Budapestre, Orbán úgy érezte, neki is meg kell nyilvánulnia.  Igaz, nem a Nikola Gruevszki felé tanúsított különleges bánásmód ügyében, mert az erre vonatkozó kérdést jogász létére is azzal pattintotta vissza, hogy „Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.”    
Orbán ehelyett – több napos hallgatás után –  a milánói Scalából, Kurtág György operájának bemutatójáról üzent Facebook-oldalán. (A Samuel Beckett darabja alapján készült műről itt írtunk bővebben.)
„Először tartják magyar opera ősbemutatóját a Scalában. Nekünk itt a helyünk. Ma itt történik a legfontosabb dolog a magyarok számára // This is the first time that a Hungarian opera is being premiered at the Scala. This is where we need to be. This is the most important event for Hungarians today”

- írta a magyaroknak miniszterelnök, a mellékelt képen pedig feleségével, Lévai Anikóval áll a milánói operaház királyi páholyában (il palco reale). 

Albán rendőrség: magyar diplomáciai autóval menekült Gruevszki

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.11.15. 20:00
Nikola Gruevszki, mikor megmutatta Orbán Viktornak Szkopjét, még 2011-ben. Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Egy rövid nyilatkozat szerint a macedón ex-miniszterelnök a tiranai magyar nagykövetség gépjárművén haladt át Montenegrón.
Az albán rendőrség megerősítette (a Facebook-oldal második bejegyzése), hogy Gruevszki november 11-én este a Hani i Hotit határátkelőhelyen hagyta el Albánia területét Montenegró felé.   A rendőrség szerint a menekülő ex-miniszterelnök a tiranai magyar nagykövetség diplomáciai autójában utazott és a személyi igazolványát mutatta fel a határon. Az albánok azért nem tartóztatták fel Gruevszkit, mivel Macedónai csak 13-án kért nemzetközi elfogatóparancsot a két évre börtönbüntetésre ítélt menekülő politikussal szemben. A tiranai rendőrség albán nyelvű közleménye szerint Gruevszki a CD1013A rendszámú autóban utazott. Erről állítja a rendőrség nyilatkozata, hogy az a magyar nagykövetség tulajdona volt. Az ügyről megkerestük a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.