Előfizetés

Elindult Márki-Zay mozgalma

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2018.11.18. 16:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A mozgalom fő célja, hogy megszervezze a jövő évi önkormányzati választásokra a közös ellenzéki indulást.
Minden tisztességes és változást akaró magyar emberre számítunk – mondta a Népszavának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere nem sokkal azután, hogy bejelentette: Mindenki Magyarországa Mozgalom néven új politikai formációt hoztak létre. A mozgalom elnöke Márki-Zay Péter, alelnöke Hadházy Ákos független képviselő lett, tagjai pedig Ábrahám Júlia, Bod Péter Ákos, Elek István, Kaltenbach Jenő, Kész Zoltán, Lengyel Róbert, Lukácsi Katalin, Magyar György, Mellár Tamás és Üveges Gábor lesznek. Márki-Zay Péter elmondása szerint szeretnék meghaladni a jobb-baloldali felosztást, legfőbb céljuk pedig az, hogy megszervezzék a jövő évi önkormányzati választásokra a közös ellenzéki indulást. - Minden településen egy hiteles polgármester-jelöltre és az őt támogató képviselőjelöltekre van szükség – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom ezt jelölő szervezetként vagy akár támogató, „a közös jelöltet hitelesítő” szervezetként is segíteni tudja. A politikus jelezte, hogy nem akarják pártként bejegyeztetni magukat, így egészen biztos, hogy nem indulnak majd az európai parlamenti választásokon. Az önkormányzati voksoláson viszont nemcsak pártok, hanem egyesületek is indíthatnak jelöltet - mondta. - Siófok, Veszprém, Hódmezővásárhely, Balmazújváros és Rákospalota is megtanított bennünket arra, hogy az állampárt csak összefogással győzhető le - tette hozzá. Márki-Zay Péter a mozgalom programjáról úgy fogalmazott, hogy az egybeesik a a rendszervaltas2018.hu oldalon található 12 ponttal, amelyben egyebek mellett kiállnak a sajtószabadság, az euró bevezetése, az ügynökakták nyilvánosságra hozatala, valamint a kiszámítható gazdaság környezet és a "valódi" piacgazdaság mellett. A program szerint visszavennék a törvénytelenül megszerzett vagyonokat, megváltoztatnák a választási törvényt és leváltanák Polt Péter legfőbb ügyészt. A mozgalom elnöke lapunknak azt is megjegyezte, hogy szerinte elkerülhetetlen a Fidesz leváltása, amire eddig azért nem sikerült, mert sokak számára nem volt hiteles alternatíva. - Olyan kezdeményezést akartak a választók, amely nem a bosszúra és megfélemlítésre épít – mondta. A következő hónapokban a szervezőmunkát folytatják, a nyilvános bemutatkozást jövő év elejére tervezik.

"Szijjártó Péter mondjon le!"

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.18. 15:25
Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai látogatásakor, 2018. október 3-án
Fotó: kormány.hu/KKM
A Párbeszéd felszólítja Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a Gruevszki-ügy miatt adja be lemondását, és az Országgyűlés hétfői ülésén ezt jelentse is be.
Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap Budapesten, a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, öt napja nem tudni, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök miért, milyen körülmények között jött Magyarországra, és a magyar kormány miért "asszisztál" a meneküléséhez. Nem tudni azt sem, hogy a kormány miért nem teljesíti a hazai és nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit, és miért nem szolgáltatja ki a volt macedón miniszterelnököt Észak-Macedóniának, hogy megkezdje börtönbüntetését - tette hozzá. Emlékeztetett, egy 1969-es törvény erejű rendelet értelmében Magyarországnak kötelessége kiadnia egy elítélt vagy nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt Macedóniának. Magyarország a saját törvényeit sem tartja be, mert Gruevszki útlevél nélkül érkezett az országba - fűzte hozzá az ellenzéki politikus. Barabás Richárd szerint a felelősség az egész kormányzatot, Orbán Viktor miniszterelnököt és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is terheli, de a legnagyobb felelőssége Szijjártó Péter külügyminiszternek van, mivel - mondta - sajtóhírek szerint a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai "aktívan" részt vettek Gruevszki szöktetésében. Szijjártó Péter vagy nem tudta, mi zajlik a saját "apparátusában", vagy megsértett számos nemzetközi és hazai törvényt, és hozzájárult egy elítélt bűnöző Magyarországra csempészéséhez - mondta, kijelentve: bármelyik lehetőség is igaz, egy ilyen ember nem képviselheti Magyarország külkapcsolatait.

Díjnyertes lett Ujhelyi programja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.18. 15:02

Az egyik legjobb európai programnak minősítette az Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő által  mentorált ingyenes InterRail-bérletprogramot az ausztriai székhelyű Politikai Innovációs Intézet.  A programnak köszönhetően idén nyáron 15 ezer európai fiatal jutott ingyenes vonatjegyekhez. az „Innovation in Politics Award”-ot, vagyis a legjobb újító kezdeményezés díját szombat este adták át Bécsben.