Lovrencsics nem szidja Leekenst, és szerinte Rossi mindent megtenne Magyarországért

Publikálás dátuma
2018.11.20. 09:45

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Pozitív ember, eltökélt edző – Lovrencsics Gergő így jellemezte a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, akivel az együttes a múlt héten megverte az észteket és a finneket is.
A nemzeti tizenegy a vasárnap legyőzött Finnország mögött másodikként zárt a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában, szervezett, jó játékkal hazai pályán mindhárom mérkőzését megnyerte a sorozatban. Lovrencsics kisebb sérülése után 90 percet játszott a csapat utolsó idei találkozóján, amelynek lefújást követően lapunk kérdéseire válaszolva értékelt.
Amikor Marco Rossi az észtek és a finnek elleni mérkőzés előtt arról beszélt, hogy hat pont a válogatott célja, sokan nem hittek abban, hogy elérhető ez a kitűzés. Mi, akik a válogatottért dolgozunk hittünk benne, csak ez számít, örülök, hogy végül sikerült elérni a céljainkat. Mindkét mérkőzésre a korábbiakban elkövetett hibáinkból tanulva készültünk fel, a szövetségi kapitány által kitalált taktika is remekül működött. Jó így zárni az évet, úgy érzem van mire alapozni.
Őszintén tudnak örülni a két sikernek úgy, hogy végül két ponttal lemaradtak a csoportgyőzelemről? Ha Észtországban nincs az a váratlan döntetlen, alakulhatott volna máshogy is a végeredmény. Sajnos már az észtek elleni idegenbeli döntetlennel eldőlt, hogy nincs esélyünk a csoportelsőségre, éppen ezért az utolsó két hazai mérkőzésen az volt a célunk, hogy megmutassuk: igenis van mire építenünk a jövő tavasszal kezdődő Európa-bajnoki selejtezők előtt. Éppen ezért örülünk, hogy kétszer is győzni tudtunk itthon. Az ősszel háromból háromszor nyertünk a Groupama Arénában, viszont a jövőre nézve fontos, hogy idegenben nem szabad annyit hibázni, sokkal több pontot kell szereznünk vendégként. 
Georges Leekens irányításával négy mérkőzésen nyeretlen maradt a csapat, amely vendéglátóként egyszer sem nyert az első félévben. Mi változott azóta? Érezhető volt, hogy mindenkiben mély nyomot hagyott a sikertelen első félév, mi, játékosok is nagyon szerettünk volna javítani, hiszen egyértelműen nem úgy alakultak a tavaszi eredményeink, ahogy terveztük. Hazai pályán sikerült is javítanunk, de mint említettem, az idegenbeli teljesítményünkön még változtatnunk kell. Amint az észtek és a finnek elleni mérkőzések is megmutatták, Marco Rossival elindultunk a jó irányba, ezen az úton kell továbbmennünk.
Az eredmények és a látottak önmagukért beszélnek: miben más a munka Marco Rossival, mint volt alig néhány hónappal korábban, Georges Leekens idejében? Nem szeretnék összehasonlítani két szövetségi kapitányt. Ami biztos: Rossi nagyon felkészült taktikailag, részletesen elmondja, mire kell odafigyelnünk azzal kapcsolatban, amit elvár tőlünk, ezeken a területeken is nagyon erős. Mindig pozitívan gondolkodik, próbál minket is erre ösztönözni.
Kijelenthető, hogy hozzászoktak a csapattal szeptember óta dolgozó olasz szakemberhez? Kezdjük megszokni a mentalitását és azt a stílust, melyet szeretne játszatni velünk. Eltökélt edzőt, egy nagyon pozitív embert ismertem meg a személyében. Bár olasz szakemberről beszélünk, úgy fogalmaznék, hogy magyar szövetségi kapitányunk van, hiszen abszolút magyarként áll a dolgokhoz, a szívén viseli a válogatott ügyét. Minden egyes nap érezni rajta, hogy mindent meg akar tenni Magyarországért, ezért bízunk benne, hogy nagyon sokáig fogunk még együtt dolgozni.

A válogatott NL-eredményei

2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 2-0 C divízió, 2. csoport, végeredmény 1. Finnország 6 4 0 2 5:3 12 2. Magyarország 6 3 1 2 9:6 10 3. Görögország 6 3 0 3 4:5 9 4. Észtország 6 1 1 4 4:8 4

Út az Eb-re: hogyan tovább?

A Nemzetek Ligájából nem lehet automatikusan kijutni a 2020-as, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra, amelynek kvalifikációs sorozatát jövő márciustól novemberig rendezik. A selejtezőcsoportok beosztását december 2-án, Dublinban sorsolják ki, a tíz csoport első két-két helyezettje biztosan részt vehet a kontinenstornán. A maradék négy kvótáért az NL végeredménye alapján a legjobb 16 együttes játszik pótselejtezőt 2020 tavaszán, ha az élmezőnyből bárki biztosítja kijutását a selejtezőn keresztül, az NL-ben hátrébb végzőkkel töltik fel a mezőnyt. Csoportja második helyezettjeként Magyarországnak is jó esélye van arra, hogy legrosszabb esetben pótselejtezőt vívjon az Eb-ért.

Szerző

Hárít a bokszszövetség, állítja: szeptemberig senki nem tudott a hiányról

Publikálás dátuma
2018.11.19. 19:14
Ezen a korábban készült képen Madár még egész másnak örül. FOTÓ: Népszava
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnökségét nem vonták be az augusztusi ifjúsági világbajnokság szervezésébe, tagjai csak szeptemberben értesültek a több mint 300 millió forintos túlköltekezésről. Mindezt Kassai László elnökségi tag, az elmúlt hónapok pénzügyi folyamatait vizsgáló bizottság tagja mondta el hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Erdei Zsolt elnök aláírási joga nem szűnt meg, ám mellé egy háromtagú tanácsadó testületet állítottak fel.
Orodán Sándor, a MÖSZ ellenőrző testületének vezetője elmondta, a munkájuk során tapasztaltak alátámasztották a szeptemberben készült könyvvizsgálói jelentésben foglaltakat, így szakhatósági vizsgálat kezdeményezését látták szükségesnek. Ezután felkérték Erdei Zsoltot, hogy a teljes dokumentációt adja le az ügyészségnek, amely majd dönt arról, történt-e hanyag kezelés, csalás, vagy lopás.
Kassai felidézte, márciusban derült ki, hogy nem Győr rendezi a vb-t, és ekkor, a szövetség elnökségi ülésén ajánlotta fel Balogh Sándor elnökségi tag, a Budapest 2017 Kft. vezetője, hogy a Duna Arénában rendezzék meg a vb-t akkora összegből, amennyi támogatást kap rá a MÖSZ az államtól. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a felajánlást.
A vizsgált dokumentumokból viszont kiderült, hogy a MÖSZ elnöke tanácsadóival már májustól az általuk kiválasztott cégekkel kötött megbízási szerződéseket és nem vette igénybe a Budapest 2017 Kft. munkáját. Bizonyos iratok alapján már július közepén nyilvánvaló volt a szervezést végzők számára, hogy nem lesz elég az állami támogatás. A vizsgált dokumentumok szerint viszont még ezt követően is 300 millió forintnyi kötelezettséget vállalt az szb. Orodán megfogalmazása szerint Baloghot is megvezették.
Kassai kiemelte, az elnökség felelőssége akkor lenne felvethető, ha számára ismert hiányosságok és problémák ellen nem tett volna lépéseket, ám a testület csak ősszel értesült a gondokról.
Szerző

Lemondott a paksi Atomerőmű SE szakvezetője

Publikálás dátuma
2018.11.19. 15:53
Illusztráció
Fotó: Getty Images
A szakember maga ajánlotta fel lemondását: a csapat túl sok mérkőzést vesztett el mostanság a végjátékok során.
Lemondott Srecko Sekulovic, a paksi Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapatának edzője - közölte honlapján hétfőn az egyesület. Az NB I-es klub arról is döntött, hogy határozatlan ideig Schmidt Béla lesz a csapat vezetőedzője, Jan Pavlík másodedzőként segíti munkáját.
Tóth János, az ASE szakosztályelnöke az MTI-nek azt mondta, a szerb szakember ajánlotta fel lemondását, mert a csapat a végjátékokban többször veszített el mérkőzést.
Az ASE három győzelemmel és öt vereséggel a 14 csapatos NB I 11. helyén áll, legutóbb a Zalaegerszeggel szemben, az utolsó másodpercekben kapott kétpontos kosárral, 99-98-ra maradt alul.