Politikai potyautasok

Az ellenzék választási vereségét követő káoszban, mint egy nagy velencei karneválon megjelennek a káoszlovagok és a politikai potyautasok is a politikusok maszkjában. Mindig így volt az evilági élet, de mostanság ez az álarcosbál lassan komédiává fordul. A kis pártok kavargása és a nagyobb pártok tántorgása olyan méreteket öltött, hogy már a sok egyenes tévéadásban megfáradt politikai elemzők is lemondtak arról, hogy a hazai pártok állapotát akár egy hetes biztonsággal is előre jelezzék. Kavarognak a száraz falevelek az őszi szélben, s mivel a Fidesznek sikerült belülről szétverni az LMP-t és a Jobbikot, már nem is lehet tudni, hogy csak a száraz falevelek hullnak, vagy maga a fa is kiszáradt.
Nem csoda, hogy ebben a groteszk álarcos karneválban a közéleti viták is annyira lezüllöttek, hogy előtérbe kerültek azok, akik képesek mindenféle ellentmondást szemrebbenés nélkül kimondani, akkor is, ha a Fidesz ezirányú továbbképzési tanfolyamát esetleg éppen ellenzéki mezben hasznosítják. Ütésállók, mert politikailag teljesen súlytalanok. Most az ő idejük jött el, tolonganak az önjelöltek a politikában, és a pálya széléről a csak papíron létező pártok képviselői is rendszeresen bekiabálnak.
Ebben az áttekinthetetlen kavargásban az átlagos állampolgár csak csóválja a fejét, s már régen nem tudja, ki kicsoda és mit akar, de azt sejti, hogy a Fidesznek tetszik ez a komédia. Az „elemző” pedig ül és figyel, naponta pillanatképeket készít a kavargásról, aztán eldobja, és újakat készít, de nem megy sokra vele, amíg a káoszlovagok és politikai potyautasok dáridója le nem csendesül.
A komolyabb ellenzéki politika állatorvosi lova az előválasztás, amelynek a vitáját elnyomja az LMP és a Jobbik megroppanásának a zaja és a potyautasok állandó bekiabálása. Azon ugyan jóízűen el lehet és kell vitatkozni, hogy milyenek legyenek az előválasztás technikai feltételei és szervezési körülményei, de az előválasztáshoz mindenekelőtt partnerek kellenek, akik szavahihetően meg tudnak állapodni a végeredmény elfogadásában és a győztesnek egyetlen jelöltként való támogatásában, s ennek az esélye most meglehetősen csekély. Ennek ellenére a törekvést nem szabad feladni, mert már az előválasztásra való felkészítésnek is mozgósító hatása van, és csökkenti a jelenlegi politikai zűrzavart.
Az önkormányzati voksolás időzítése annyiban szerencsés, hogy májusban megelőzi az EP választás. Az önjelöltek dáridója és a Fidesz által átölelt Jobbik és LMP szabadesése után az EP választással a magyar politika belép a rendezett káosz időszakába. Félő persze, hogy a megmaradt független sajtó híréhsége addig is benntartja a közéleti vitákban a káoszlovagokat, a semmitmondás bajnokait. Kár, nagy kár.
2018.11.20 09:11
Frissítve: 2018.11.20 09:23

Tiszteletkör

Alighanem tét nélküli kört futnak ellenzéki képviselők azzal, hogy a Jobbiktól a DK-ig egységesen a rabszolgatörvény megsemmisítését várják az Alkotmánybíróságtól (Ab). A felvetés jogos és ésszerű, a módszer kevésbé.
Pedig érvek bőven vannak amellett, hogy miért kellett az Ab-hez fordulni, miután a parlament emlékezetes, december közepi ülésnapján önmaga paródiájába fordult át a törvénygyár. Latorcai János nem a pulpitusról, hanem a képviselői padsorokból vezette az ülést, a folyamatot Orbán Viktor és más fideszesek testükkel „biztosították”, és szavazókártyák nélkül is lehetett voksolni, így csak az nem nyomott más helyett gombot, aki nem akart. A törvényszöveg kapcsán is lehetne sorolni az alapjogok, például a pihenéshez való jog sérelmét, azt, hogy a munkavállalókat  kizsákmányolhatják – persze tudjuk, szigorúan „önkéntes” alapon.
Több mint 50-en (ennyi képviselő kell az utólagos normakontrollhoz) attól a testülettől várnak mielőbb választ, amelyik mindent tesz, csak gyorsan nem reagál. Majdnem két éve, hogy a tüntetéseket és felháborodást kiváltó lex CEU az Ab elé került. Döntés nincs, az egyetem nagy része költözik, az Ab meg felfüggesztette az eljárást az Európai Bíróságon indult kötelezettségszegési eljárások lezárásáig. Pontosan ugyanez a helyzet a civiltörvénnyel. A plakáttörvénynél „csak” másfél évet kellett várni, amíg elhajtották az ellenzékieket a beadványukkal együtt.
A politikailag kényes kérdésekben rendre előkerül a nagy trükk: az Ab-t utólagos normakontrollnál nem köti semmilyen határidő, szemben azzal, ha az államfő kér előzetes kontrollt (akkor 30 napon belül dönteni kell). Áder János hozta a formáját, aláírta a túlóratörvényt. Most az Ab-n a sor. A túlóratörvény pedig – az ellenzékiek beadványával együtt – feliratkozhat a várakozók hosszú listájára.
2019.01.16 09:16

Drága hazánk

Nekünk olyan ügyes kormányunk van, amely hajszálpontosan megsaccolta, hogy a tavalyi infláció 2,7 százalékos lesz - és lám, jóslata be is vált. Éppen ennyit romlott a forint 2018-ban, és a nyugdíjasok közül azok a szerencsések, akik a Magyar Államkincstár rakoncátlankodó informatikai rendszere dacára már hozzájutottak januári járadékukhoz, tapasztalhatták, hogy pontosan ennyivel több pénz jelent meg a számlájukon az előző hónaphoz képest. 
Az persze merőben talányos, hogy milyen képességek szükségeltetnek ehhez a fantasztikus telitalálathoz, de ha a mindennapi tapasztalatainkat összehasonlítjuk a KSH keddi inflációs adataival, akkor sajnos nemigen találunk közös pontokat. Mint tudjuk, a fogyasztói árindex alakulásának kiszámíthatónak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Látszólag a hazai pénzromlás ütemének alakulása mindenben megfelel ennek a kritériumnak. De csak látszólag!
A hazai infláció rejtelmeiben kutakodók felfigyeltek például egy érdekes jelenségre. Hosszú évek óta látjuk, hogy a magyarok öltözködésének alapelemévé váltak a Távol-Keletről származó ruházati termékek, kevésbé szépségük, mint inkább alacsony áruk miatt. De mivel az úgynevezett kínai piacok, áruházak, boltok valódi forgalmáról csak közelítő becsléseink voltak, így tényleges árszínvonalukat alig-alig lehetett nyomon követni. Az online pénztárgépek megjelenése némi rendet teremtett ebben a kusza világban, viszont mintha az árakat meghatározó néhány nagykereskedő a vevőkön kívánt volna bosszút állni az adófegyelem megjelenéséért: drasztikus áremelést hajtottak végre. Ez azonban nem, vagy csak részben jelent meg az inflációs statisztikában. Mondanunk sem kell, hogy erre is lehet szakmainak tűnő magyarázatot adni, miként a létminimumszámítás elhagyására is.
Ennél azonban keményebb dió, hogy miért vezetnek be újabb és újabb fogalmakat a jegybank háza táján - annak érdekében, hogy a lassan három esztendeje szunnyadó, 0,9 százalékos, ma már nevetségesnek mondható alapkamaton a világért ne kelljen emelni. Először a kőbe vésettnek tekintett 3 százalékos inflációs küszöböt - azt az értéket, ahol már emelni kellett volna - tolták ki négy százalékosra. Ezt követte a maginfláció figyelembe vételének havi bevezetése. (Ennél a mutatónál az üzemanyagok, az energia és a gyógyszerárak változását figyelmen kívül hagyják.) Most pedig feltűnt egy - jegyezzük meg: szintúgy követhetetlen - újabb mutató: a volatilis (változékony) áralakulásoktól megtisztított.
A statisztikai adatokkal is az történik, mint Arany János balladájának Ágnes asszonyával, aki a patakban "régi rongyát" igyekszik fehérre mosni, de sikertelenül. A fogyasztó azt tapasztalja, hogy az emelkedő bérekre tekintettel a termelők és szolgáltatók már nem elégedettek az elmúlt öt esztendőben alig-alig növekvő áraikkal. Ezért egyre többet hárítanak át megnövekedett költségeikből a fogyasztókra. Jól érzékelhető például, hogy az alapvető élelmiszerekért egyre többet és többet kell fizetni. És ezt a maszatot még Ágnes asszony sem tudja rólunk lesikálni.
2019.01.16 09:00
Frissítve: 2019.01.16 09:05