Siófok;Elios-ügy;

Összekészített Elios-csomaggal várta a rendőröket Siófok polgármestere, de hiába

Nem csak a "minta-projektként" működő hódmezővásárhelyi iratokra nem volt kíváncsi a rendőrség, de a Siófokon várakozó, igencsak árulkodó dokumentumok sem keltették fel érdeklődésüket.

Az Elios-ügy iratait el sem vitte a rendőrség Siófokról, mielőtt lezárta volna a nyomozást - nyilatkozta Lengyel Róbert független polgármester a Szabad Pécsnek. Mint a polgármester elmondta, miután az OLAF megkereste a várost az ügyben, és a magyar hatóság nyomozást rendelt el, a Lengyel elzáratta a két siófoki közvilágítás-korszerűsítési beruházás dokumentumait.

„Arra vártam, hogy megkeresnek és akkor ezeket a dokumentumokat a rendelkezésükre bocsátom”

- fogalmazott Lengyel, aki meglepetéssel olvasta aztán, hogy a nyomozást enélkül zárták le. Idén év elején, amikor egy ellenzéki árnyék-vizsgálóbizottság alakult az Elios-ügy kivizsgálására, nekik is rendelkezésükre bocsátotta a dokumentumokat, a Szabad Pécs a bizottsági ülésen elhangzottak alapján pedig egy a hódmezővásárhelyi mintához igen hasonló történetet rekonstruált.

Siófokon 2012-ben végzett lámpacseréket az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios jogelődje, az E-OS Zrt. Majd egy újabb hasonló pályázatra számítva még az év végén energetikai tanulmányt, 2013 elején pedig tendertervet készíttetett az önkormányzat. Ezek egyik nyertese a Sistrade Kft. lett. A Sistrade Hamar Endre cége, aki ezen keresztül intézte a pályázatok előkészítését, miközben egy másik cégen keresztül tulajdonos volt az Eliosban is, írta korábban az Index.hu. Ha a tender előkészítője érdekelt a pályázó, illetve pályázatot megnyerő cégben, az súlyos összeférhetetlenség; márpedig a vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23-ban működött közre.

Másfél évvel a fentiek után, 2014. június-július hónapban újabb energetikai tanulmány készítésére tett közzé felhívást a siófoki önkormányzat, mellyel végül - közel 5 millió forintért - ismét a Sistrade Kft.-t bízta meg. A Sistrade aztán új közvilágítási pályázat kiírásáról tájékoztatta a várost.

A siófoki beruházás közbeszerzési tanácsadói-lebonyolítói feladatait az ugyancsak Tiborcz-közelinek emlegetett Ész-ker Kft. nyerte el. De még a pályázati felhívás közzététele előtt két héttel a siófoki önkormányzat egy illetékes szakembere „sürgős” jelzéssel megküldte az Ész-Kernek a közvilágítási pályázat műszaki tartalmát. A lebonyolító Ész-Ker aztán az Elios-sal együtt szintén pályázó Mezei-Vill Kft.-t arra hivatkozva záratta ki a közvilágítás-korszerűsítési tenderből, hogy

„aránytalanul olcsó” ajánlatot adott – 100 millió forinttal olcsóbbat az Eliosnál.

„2014. októberi megválasztásom után a fideszes többségű képviselő-testület azonnal megvont tőlem számos olyan jogkört, melyek elődömnek megvoltak” – válaszolta Lengyel Róbert arra a kérdésre, hogy mennyi rálátása volt a hivatalba lépése előtt indított és utána befejezett második közvilágítási projektre.

A siófoki polgármester maga is csak a Parlamentben, az ellenzéki vizsgálóbizottság márciusi ülésén szembesült azzal, hogy a siófoki projektek szereplői is csaknem ugyanazok voltak, és a tender is teljesen hasonlóan bonyolódott, mint számos más városban.

A Népszava írta meg, hogy az OLAF-jelentés szerint ugyan a „mintaprojekt” a hódmezővásárhelyi volt, annak alapján bonyolódott a többi is, a nyomozást feltűnő gyorsasággal lezáró rendőrség Hódmezővásárhelyt sem kereste meg.