Előfizetés

Ne várjunk postásra, menjünk magunk a csomagjainkért - Kéri a Magyar Posta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 13:27
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Komoly nehézséget okoz a postának, hogy tartsa a lépést a bővülő online kereskedelemmel. Még úgy is, hogy most vettek egymilliárd forintból egy csomagfeldolgozó automatát.
Évenként 20 százalékos az online kereskedelem bővülése, ez pedig kapacitásbővítésre kényszeríti a Magyar Postát is - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában. Ezért nemrég egy egymilliárd forintos beruházás keretében vett a társaság egy új csomagfeldolgozó automatát.
Emellett Panulin Ildikó szóvivő arra biztatja az embereket, hogy ne várjanak a postásra, inkább maguk menjenek el a csomagjaikért. Mint fogalmazott:
"sokkal gyorsabb az, hogyha személyes átvételt kérünk, és mi magunk megyünk el egy olyan átvételi pontra, amely mondjuk útba esik vagy közel van a munkahelyünkhöz vagy lakóhelyünkhöz".

A halállista első helyén állunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 12:53
Fotó: Vajda József
Nemhogy az átlagos európaiknál, de az átlagos közép-kelet-európaiknál is korábban halnak a magyarok, holott ez korántsem törvényszerű, ugyanis a "sírba tevő" okok zömét az egészségügyi ellátás fejlesztésével és megelőzéssel semlegesíteni lehetne, írja az index.hu a Demográfiai Portréra hivatkozva.  A várható élettartam 2013 óta stagnál, és évek óta nagyjából ugyanannyi magyar hal meg minden évben - hozzávetőleg 126 ezer.  A WHO statisztikái szerint 2015-ben a magyar férfiak átlagos születéskor várható élettartama 72,3 év, a nőké 79,5 év volt. Ezt hasonlították össze a KSH kutatói Ausztriával, Horvátországgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával. Ezek közül a szomszédaink közül csak Romániában és Ukrajnában alacsonyabb a születéskor várható élettartam (és ott sem sokkal, Romániában 0,1 évvel, míg a háború sújtotta Ukrajnában 6 évvel). Ausztriában viszont
7 évvel tovább
élnek az emberek, mint Magyarországon.  A Demográfiai Portré fejezetéből kiderül, hogy Magyarországon belül is óriási különbségek vannak abban, hogy várhatóan ki mennyit él. Az egyik ilyen megdöbbentő adat, hogy aki középfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagosan tíz évvel él tovább, mint aki csak általános iskolát végzett. 2015-ben egy alapszintű végzettséggel rendelkező magyar 65,4 évet élt átlagosan, érettségit szerzett honfitársaik ehhez képest úgy 74, míg a diplomások több mint 77 évre számíthattak.

A vég okai

Legnagyobb eséllyel a keringési rendszer valamilyen betegségében – a férfiak 44, a nők 48 százalékánál valami ilyen kórkép vet véget az életnek. Ebben amúgy, ahogy általában a halálozással kapcsolatos trendekben, le vagyunk maradva a Nyugattól. Ott szintén a keringési, szív- és érrendszeri betegségek vitték el a legtöbb embert, ám egy ideje már a különböző daganatos betegségek számítanak a leggyakoribb haláloknak. A keringési betegségeken belül is az ún. ischaemiás szívbetegségekbe halnak bele a legtöbben, ilyen például a szívinfarktus is, ami a teljes halálozások 22 százalékáért felelős.

Csak az olajmonarchiák diplomatái járnak ilyen autóval - kirúgták a 80 milliós járgánnyal döngető magyar diplomatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 11:55
Egy Aston Martin Vanquish a Genfi Autószalonon
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Az autó nem a tárcáé és szabálytalanul használt diplomata rendszámot.
Egy Aston Martint használ Bécsben a magyar nagykövetség egyik diplomatája – számolt be egy osztrák bulvárlap. (A méregdrága ezüstszínű sportkocsit a Ringstrassén fotózta le az OE24 egyik olvasója.) Az újonnan 250 ezer euróba kerülő – átszámítva 80 millió forintos – Aston Martin Vanquish rendszáma alapján a bulvárlap azt írta: az a bécsi magyar nagykövetség egyik dolgozójáé lehet. A cikkben, melyet a Magyar Hang vett észre, megjegyezték, hogy hasonlóval az OPEC, az olajexportáló államokat tömörítő nemzetközi szervezet diplomatái járnak. Az atv.hu megkérdezte a külügyminisztériumot, hogy a bécsi magyar nagykövetségen miért használnak ilyen méregdrága sportkocsit, és hogy kié a negyedmillió eurós ezüst Aston Martin. A KKM szerint a jármű nem a tárca tulajdona. A gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátották a KKM állományából.