Gruevszki bejelentette, menedékjogot kapott Magyarországtól

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:00
Nikola Gruevszki örülhet, az elítélt macedón politikust befogadta Magyarország
Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Nem a magyar kormány vagy a bevándorlási hivatal, hanem maga az elítélt volt macedón kormányfő számolt be a hírről.
A Magyar Köztársaság, az EU és a NATO tagja pozitívan bírálta el kérelmemet, és politikai menedékjogot kaptam – jelentette be büszkén Facebook-oldalán Nikola Gruevszki, hivatali visszaélés miatt jogerősen elítélt ex-miniszterelnök, aki ugyanitt adta hírül hat nappal korábban, hogy Budapesten bujkál.
Gruevszki elmondása szerint jelezte a magyar hatóságoknak, hogy üldözi őt az új macedón kormány, és az igazságszolgáltatást és az ügyészi rendszert felhasználva akarja elvenni szabadságát. A politikus arra is kitért, hogy szerinte élete is veszélyben volt már hazájában, és szabályos boszorkányüldözés zajlott ügyében. Hozzátette, nem adta fel a küzdelmet, hogy bizonyítsa igazát, és a küzdeni fog a macedón köztársaság érdekeiért.
Gruevszki mindezt úgy jelentette be, hogy a menedékkérelem elbírálásáért felelős Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nem számol be a a kérelem elfogadásáról, és nem válaszolt a témában feltett kérdéseinkre sem.
Hallgatott az ügyben a kormány is, csak az kormánypárti Magyar Idők szellőztette meg előre a BÁH döntését. Kedden az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságban is szóba került Gruevszki, ám nem tudtak az arról, hogy Nikola Gruevszki ügyében döntött volna Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH). Pontosabban a grémium ülésén az hangzott el, hogy egyelőre nem született határozat a hazájában két év börtönre ítélt macedón miniszterelnök menedékjogi beadványa ügyében. A nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám lapunknak akkor azt mondta: a bizottság keddi ülésén az hangzott el, hogy nem született döntés Gruevszki ügyében. „Nincs még döntés” - fogalmazott Mirkóczki Ádám.

Jön a macedón kiadatási kérelem is

Eközben a macedón kormány sem maradt tétlen: mint az MTI írja, bejelentették, hogy kedden vagy szerdán elküldik Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet A kiadatásról Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter beszélt. Szerinte akérelem már készen áll, és hamarosan továbbítják a magyar hatóságoknak.  „Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" - magyarázta az igazságügyi tárca vezetője a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint.  Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá – befolyásolta korábbi belügyminiszterét, hogy az beszerezzen egy drága, páncéloztott Mercedest.

Gruevszki jogai Magyarországon

• Három évig szabad tartózkodás Magyarországon. • Szavazhat az önkormányzati választásokon. • Munkavállalási engedély. • Nemzetközi védelmet biztosítunk neki, nem lehet visszaküldeni, kiutasítani, és megtagadjuk a kiadatását. • A magyar állampolgárokkal azonos módon veheti igénybe az egészségügyi ellátást. • Pénztámogatásra csak 30 napig jogosult, de csak akkor, ha nincs magyarországi vagyona, és havi jövedelme nem haladja meg a 28 500 forintos nyugdíjminimum másfélszeresét. • A család egységének biztosítása érdekében menekültnek ismeri el Magyarország a közvetlen családtagjait is.

Magyarázatot követelnek Pintér minisztériumától

Nikola Gruevszki elfogadott menedékkérelme miatt Mirkóczki Ádám időközben bejelentette, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökeként szerdára rendkívüli ülést hívott össze. „Magyarázatot várok arra, hogy ki a felelős azért, hogy az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát. A Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették" -indokolta döntését Mirkóczki. Később a Belügyminisztérium közölte: az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága 2018. november 20-án tartott zárt ülésén elhangzottakról az ellenzéki képviselőknek tulajdonított nyilatkozatokról a tárca ellentmondást nem tűrően leszögezi, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről. „A tárca méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul. A Belügyminisztérium emlékeztet rá: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartása érdekében nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és – az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével – más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják” – tették hozzá.

„Az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt”

Közleményben reagáltak a történtekre az ellenzéki pártok: a Liberálisok szerint megdöbbentő, hogy az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző, vagyis az elítélt macedón ex-kormányfő  mellé állt.  „Nikola Gruevszkit otthonában nem a “politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt” üldözik, hanem azért, mert a macedón kormány korrupció miatt elítélte, szökése után pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene (...). Miközben az Orbán-kormány a valódi oltalomra szoruló emberek ellen gyűlöletkampányt hirdetett, a letelepedési kötvényeken keresztül már így is több mint 20 ezer embernek adott lehetőséget Európába jönni, akik között számos kétes hátterű ember lehet. Ezt koronázza most meg Gruevszki befogadása, amit több demokratikus ország teljes joggal kritizál” -írta a párt.  Az MSZP szerint „Holló, hollónak nem vájja ki a szemét”, vagyis Orbán a korrupt kollégáinak nem engedi el a kezét! „ A Fidesz bebizonyította ország-világ előtt, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely baltás gyilkosokat képes szabadon engedni, a börtön elől menekülő elítélt bűnözőket pedig képes menekültként befogadni és védelmezni” -üzenték a szocialisták. Az MTI idézi a Párbeszéd  bejelentésétr is: e szerint a magyar kormány hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett annak az eljárásnak a során, amelyben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkaphatta a menekültstátust. Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor „a politikai söpredék lerakóhelyévé tette” Magyarországot. A frakcióvezető azt valószínűsítette, hogy Nikola Gruevszki Pintér Sándor belügyminiszter külön méltányossági engedélyével juthatott be Magyarországra. Ezzel a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal is megsértette a menekülttörvényt - fűzte hozzá. A politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió alapszerződése kimondja: különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek nem lehet menekültstátuszt adni. Jelezte azt is: megnézik, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a volt macedón kormányfő ne maradhasson Magyarországon. 

Álságos példák a kormánysajtóban

Bár a kormánypárti sajtóban az jelent meg, hogy más európai országokban is megszokott a bűncselekményekkel elkövetett személyek befogadása, politikai menedékjogot nem adtak a cikkben felsorolt személyeknek. Ráadásul a kérelem elbírálása hónapokig, sőt évekig eltarthat, olyanra nem találunk példát, hogy ez napok után megtörténjen. Rafael Correa volt ecuadori elnök, akit hazájában túszejtéssel vádolnak, június végén kért letelepedési engedélyt Belgiumban. 2017 óta élt családjával Brüsszel közelében. Kérelmét augusztus óta vizsgálják a helyi hatóságok, ezt azonban mind a mai napig nem kapta meg. Az egykori közgazdász 2007-2017 között töltötte be a latin-amerikai ország elnöki tisztségét. Kiadatását november 8-án kérelmezte egy ecuadori bíró, mert a vádak szerint 2012-ben elrabolta egy politikai ellenfelét. Correa tagadja a vádakat, szerinte politikai okokból üldözik. A madridi ügyészség 2017. október 30-án emelt vádat Carles Puigdemont ellen, mert az alkotmányba ütközően szervezték meg a Katalónia elszakadására vonatkozó referendumot, ám még e napon Brüsszelbe utazott, bár azt állította, nem azért, hogy menedékjogot kérjen. Puigdemont ellen november 3-án adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Márciusban ideglenesen Németországban őrizetbe vették hűtlen kezelés miatt, e kérdésben azonban nem volt egyetértés a német és a spanyol igazságszolgáltatás között. A lázadás vádját nem látták bizonyítottnak Schleswig-Holsteinben, így Puigdemont szabadlábra került. Jogerősen máig sem ítélték el. Meglehetősen szövevényes az egykori benini elnökjelölt, Sébastien Ajavon ügye. A politikus 2016 októberében kábítószerkereskedelemmel vádolták, s őrizetbe vették, de novemberben bizonyíték híján elengedték. 2018 októberében azonban 20 év börtönre ítélték, ennek nyomán menedékjogot kért Franciaországban. Bár itt él néhány hét óta, a menedékjogot egyelőre nem kapta meg. A chilei Ricardo Palma Salamanca sem kapott menedékjogot Franciaországtól, sőt idén februárban egy időre őrizetbe is vették. Az aktivista a Manuel Rodríguez Hazafias Front tagja volt, s az ország néhai diktátora, Augusto Pinochet főideológusa, Jaime Guzmán 1991-es meggyilkolásával hozták összefüggésbe. 22 évig tartották fogva Santiagóban, 2017-ben került Franciaországba. Őrizetbe vétele utá hamar szabadon engedték, mert a hatóságok megállapítása szerint nem jelent veszély a társadalomra. Az interneten mozgalom indult, hogy menedékjogot kapjon Párizstól. 
2018.11.20 17:00
Frissítve: 2018.11.20 21:28

Huszonkét tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:18

Fotó: / Tóth Gergő
A szerdai tüntetéssel összefüggésben 35, a csütörtökivel kapcsolatban 16 embert állítottak elő. Külföldiek is vannak köztük.
A távirati iroda értesülései szerint az előállítottak közül a szerdai események után 18 embert vettek őrizetbe (ötöt közülük a Központi Nyomozó Főügyészség), a csütörtöki demonstrációval kapcsolatban négyen vannak őrizetben. Az előállítások indoka között garázdaság, rongálás, lopás, igazolás megtagadása szerepel.
A szerdai tüntetésen előállítottak között tíz ember büntetett előéletű (többek között lopás, garázdaság miatt). Egy belga és egy német állampolgárt is elfogtak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat eljárást hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt. A csütörtöki tüntetéseken az előállítások mellett majdnem 300 embert igazoltattak, 201 ember ellen közlekedési szabálysértési feljelentést tettek. A szerdai tüntetésekkor kilenc rendőr, csütörtökön pedig öt sérült meg.
2018.12.14 15:18

Hétvégén már országszerte esni fog a hó

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:04

Fotó: / Németh András Péter
Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Több megyében hófúvás miatt is figyelmeztetnek.
A mediterrán térségben örvénylő ciklon csapadékzónája fokozatosan fölénk helyeződik, és egyre többfelé várható havazás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton borult lesz az ég, országszerte számíthatunk havazásra, és a keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul.
Szombatra csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében hófúvásra figyelmeztetnek.
Vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet, de a keleti megyékben szinte egész nap erősen felhős vagy borult marad az ég. Az ország keleti felében egyre kevesebb helyen eshet a hó, de – főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében – még este is havazhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a derült, hófedte tájakon ennél több fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között lesz.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. 
2018.12.14 15:04