Előfizetés

Matolcsy nem bír szépség nélkül élni: több százmilliót költ az MNB képekre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 11:19

Fotó: Népszava
Lassanként a jegybank lesz a legnagyobb magyar műgyűjtő: az úgynevezett Értéktár program keretében 30 milliárdért vehet festményt, szobrot, hangszert, miegymást.
A különböző okokból külföldre került műkincseket hozza vissza az országba a jegybank 2014-ben indult Értéktár-programja. A projekt nem szűkmarkú: 30 milliárdos keretéből most fordított 300 milliót festményekre. 
A féltucatnyi kép közül két igazán izmos tétel akad. Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért szerezheti meg a Matolcsy György vezette intézmény, míg , Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró (mintegy 130 millió forint) értékben vásárolná meg.

Gruevszki-ügy: megszólalt az amerikai külügyminisztérium

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.11.21. 10:34

Fotó: JIM WATSON / AFP
A Népszava megkereste a washingtoni külügyminisztériumot Nikola Gruevszki politikai menedékjogával kapcsolatban, a választ itt közöljük.
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma továbbra is figyelemmel kíséri Nikola Gruevszki ügyét, különös tekintettel a megítélt politikai menedékjogot illetően – a közölte a Népszava megkeresésére a State Department. Lapunk arra volt kíváncsi, miképp kommentálja az amerikai kormány Gruevszki menedékjogát, különösen annak fényében, hogy a washingtoni külügyminisztérium korábban deklarálta: Gruevszkit Macedóniában kellene felelősségre vonni. A Külügyminisztérium most azt írta, álláspontjuk szerint Gruevszkivel szemben Macedóniában „alapos és átlátható jogi eljárás folyt”, és ennek eredményeként ítélték két év letöltendő börtönre, miközben „az ítéletet több bíróság is megerősítette”. Megjegyzendő: a volt kormányfő ellen négy másik ügyben is eljárás folyik. Az az amerikai mondás, hogy „meggyőződésünk, hogy Macedóniában megfelelő módon folyt az ügyben a jogi eljárás és Nikola Gruevszki felelősségre vonása”. éles ellentétben áll a magyar kormány álláspontjával, amelyik arra hivatkozik, hogy Gruevszki ellen nem jogállami keretek között folyt a bírósági eljárás. Emlékeztetőül: Nikola Gruevszkit azért ítélték két év letöltendő börtönre, mert miniszterelnökként hivatali befolyásával visszaélve nyúlt bele egy közbeszerzésbe egy 600 ezer eurós Mercedes megvételekor.

A CEU-rektor azt sejteti, Magyarország nem jogállam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 10:17

Fotó: Molnár Ádám
„Ezek az embereket a NATO-ban Kanada szövetségesei. Ez nem a Marson történik, hanem egy európai államban, egy NATO-tagországban”

– han

„Ez nem a Marson történik, hanem egy európai államban, egy NATO-tagországban” – mondta Michael Ignatieff.
Interjút adott a The Globe and Mail című kanadai lapnak Michael Ignatieff, a CEU rektora, aki arról beszélt, hogy nem jogállami keretek között nem tud működni az egyetem – vette észre a hvg.hu. Ignatieff a lapnak azt mondta, ők jó szándékkal mindent megtettek, amire a kormány kötelezte őket annak érdekében, hogy Magyarországon maradhassanak, de végül ki kellett mondaniuk, hogy ami sok az sok. Ezért tűztek ki határidőt: ha december 1-jéig a kormány részéről nem írják alá a szükséges dokumentumokat, a CEU Bécsbe költözik. A rektor szerint a határidő bejelentése nem ultimátum, hiszen egy egyetem olyat senkinek sem adhat.
„Egy egyetem nem tud nem jogállami keretek között működni. Ha nem kapunk jogállami kereteket, akkor nem maradunk, pont. Ez nem ultimátum, csak annak közlése, hogy ez így nem mehet tovább”

– jelentette ki.

Ignatieff kitért arra is: nem emlékszik olyan esetre, amikor egy demokratikusnak mondott vezetésű, uniós tagország sikerrel szorított ki területéről egy felsőoktatási intézményt.
„Ezek az embereket a NATO-ban Kanada szövetségesei. Ez nem a Marson történik, hanem egy európai államban, egy NATO-tagországban”

– hangsúlyozta a rektor.