Előfizetés

Kezdhetnek spórolni a koffeinfanatikusok, elszállhat a kávé ára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 12:13
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A kereslet növekedése és a klímaváltozás miatt jelentősen drágul a kávé.
Hosszú távú tendencia, hogy folyamatosan emelkedik a kedvelt élvezeti cikk ára, aminek oka egyrészt a kereslet növekedése, másrészt  a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek - mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Bravos kávét forgalmazó Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója. A kávé tőzsdei ára gyorsan változik, a rövid távú árváltozást alapvetően a spekulációk mozgatják.
Az arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag csupán negyedének megfelelő csapadék hullott. Ez a kávéfajta a világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adja, a többi robusta. 
Az elmúlt években látványosan nőtt a kínai és az orosz kávékereslet. 
„Ezekben az országokban korábban nem számított kedvelt italnak a kávé, ám a nyugati életstílus terjedése miatt folyamatosan nő a fogyasztás. ”

Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat – tette hozzá Csóka Gyula.
Az MTI ábrája 2017-ig mutatja a kávé árváltozását, a 2018-as adatok, vélhetően jelentősen magasabbak lesznek, mint az előző éviek.

Árverésen lehet licitálni a kukaholding szemetére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 11:57
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Ötmillió forintért 95 ezer kiló PET palackot, 3,6 millióért pedig 200 ezer kiló vegyes papírt kínálnak.
Bálázott PET palackra, fóliára, üvegre és papírra lehet licitálni szerda délelőttig az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) által meghirdetett elektronikus árverésen – vette észre a napi.hu. A helyi közszolgáltató cégek által Békéscsabától Zalaegerszegig összegyűjtött hatalmas mennyiségű szemét az állami NHKV tulajdonában van, és csak előre regisztrált hulladékhasznosítók és kereskedők vehetnek részt az árverésen. Például a székesfehérvári Depónia Nonprofit Kft. és a ceglédi DTKH Nonprofit Kft. által összegyűjtött 95 ezer kilogramm súlyú PET palackok kikiáltási ára 5 millió forint, míg a veszprémi ÉBH Nonprofit Kft. által összegyűjtött 200 ezer kilogramm súlyú vegyes papír minimum 3,6 millió forintba kerül. A különböző hulladéklerakókban előzetesen meg is lehet tekinteni az árut. A portál kiemeli, hogy míg az NHKV-nek csak a hulladék árverésekből havonta akár több tízmillió forintos bevétele lehet, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóknak és alvállalkozóiknak napi szintű anyagi gondjaik vannak.

Egészségügyi dolgozók kaphatják meg, vagy lenyúlhatják a hitelcsapdába esett adósok lakásait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 08:29

Fotó: Népszava
Mint megírtuk, a javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. Egy másik jelentős részlet is akad.
Teljesen új alapokra helyezné a törleszteni nem tudó hiteladósok lakásainak menedzselését az állam: a bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonképpen egy ingatlanközvetítő irodává alakul át egy frissen benyújtott törvényjavaslat szerint. Az ingatlanok egy részéből a jövőben egészségügyi szolgálati lakások lehetnek, de az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak, ezzel segítve a helyi bérlakás programokat – írja az mfor.hu. A javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. A vételárról a később kiadandó végrehajtási rendeletekből lehet majd pontos információkat szerezni, de a javaslat indoklása szerint nagyon kedvezményesen állapítják meg azt. Beszámítják például az eddig megfizetett bérleti díjakat, kamatot sem számolnának fel, és az állam átvállalja a tulajdon átruházásából származó anyagi és eljárási kötelezettségeket. Az eszközkezelő honlapján frissiben közzétett tájékoztató ezek mellett kilátásba helyezi, hogy a tulajdon elhelyezkedése szerint százalékos arányban meghatározott kedvezmény is megilletné a vásárlás mellett döntő bérlőket. A portál kiemeli: a javaslatból az is kiderül, hogy új ingatlanokat már nem fogad be, nem vásárol az eszközkezelő, a meglévő állomány menedzselése, illetve leépítése lesz a feladata, melyben külső közreműködő szervezetek lesznek a segítségére, mint például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.
A megüresedő ingatlanokat először egészségügyi szolgálati lakáscélra kínálják fel, ami pedig erre nem megfelelő, azt árverésre bocsátják. Ami pedig a legvégén megmarad, a területileg illetékes önkormányzathoz kerül, vagyis az országosan jellemző bérlakáshiány enyhítését szolgálják majd ezek a lakások.

A vételi és lakásbérlési lehetőségről tájékoztatást küld majd az érintetteknek az eszközkezelő, meghatározott menetrend szerint. Aki erre nem reagál, emelt bérleti díjjal számolhat.