Már nem hazai pályán akarják lejátszani a Gruevszki-ügyet: az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Publikálás dátuma
2018.11.21. 15:16

Fotó: Molnár Ádám
Állásfoglalást kér a Jobbik az Európai Bizottságtól arról, hogy Macedónia (az EU tagjelölt állama) igazságszolgáltatása megfelel-e a jogállami és EU normáknak
Ezt a Jobbik nemzetközi sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a parlamenti külügyi bizottság tagja jelentette be. Macedónia ugyanis 2005 óta tagjelölt és az EU folyamatosan monitorozza a macedón jogszolgáltatás működését. Ha a Bizottság most is jogállaminak minősíti azt, úgy Gyöngyösi szerint „világos a képlet".
Ebben az esetben Magyarországnak nincs mérlegelési joga, Gruevskit ki kell adni Macedóniának.

Mirkóczki Ádám a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az elnöke elmondta: a kormányzati kommunikáció nemcsak kaotikus, de teli van ellentmondással, hazudozással, a releváns kérdések elöli meneküléssel.
Kedden a nemzetbiztonsági bizottság ülésén próbálták tisztázni a diplomácia, netán a titkosszolgálatok szerepét az ügyben. Az ülés kezdete előtt a KKM-től kaptak egy levelet, ami arról szól, hogy a külügynek és a hírszerzésnek "semmilyen adata nincs erről", ezért nem vesznek részt az ülésen.
Dacára, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatóján ismerte el, hogy magyar diplomaták szállították Gruevszkit Magyarországra - tette hozzá Mirkóczki Ádám. Leszögezte,
a nemzetbiztonsági bizottságot – finoman fogalmazva - félrevezette Magyarország kormánya ebben az ügyben.

Lapunk kérdésére Mirkóczki újra elismételte: a keddi nemzetbiztonsági bizottsági ülésen a belügyi képviselő lényegében arra vonatkozóan tagadták meg a válaszadást, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.
„Ez azért furcsa mert az ülés 10-12 óra között zajlott. Ugyanakkor a kedd hajnalban már postaládákban volt a Magyar Idők száma, amiben szerepel, hogy megvan a döntés" - hangsúlyozta Mirkóczki Ádám. Szerinte „valaki hazudik, vagy csúnyán megvezették a nemzetbiztonsági bizottságot".

Hazudott Gruevszki, Macedónia visszavonatná menekült-státuszát

Macedónia kormánya azt várja, hogy Magyarország vonja vissza Nikola Gruevszki menekültstátuszát, írja a 24.hu. Mint Mile Bosnyakovszki kormányszóvivő leszögezte, teljes egészében valótlan, amit Gruevszki a menedékkérelmében állított, és elvárják, hogy Magyarország kiadja a szökevény politikust. Arra is emlékeztetett, korábbi kiadatási eljárásokban egyszer sem merült fel, hogy problémák lennének a macedón igazságszolgáltatással. Renata Deszkoszka igazságügyi miniszter ugyancsak azt mondta szerdán: tárcája kérni fogja Gruevszki menekültstátuszának visszavonását.

Frissítve: 2018.11.21. 15:42

Sűrű köd és eső – Marad a hideg, késő őszi időjárás

Publikálás dátuma
2018.11.21. 14:41

Fotó: Shutterstock
Öt megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul.
Csütörtökön is folytatódik a borult, párás időjárás többfelé esővel, szitálással, nyugaton tartósan ködös tájak is lehetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Számottevő mennyiségű csapadék elsősorban a Dunától keletre valószínű, és a keleti, délkeleti szél a déli tájakon helyenként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között várható, a Dél-Dunántúlon lesz enyhébb az idő. A tartós, sűrű köd veszélye miatt Győr-Moson-SopronSomogy, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Forrás: OMSZ
Pénteken is túlnyomóan borult, párás, néhol ködös időre kell számítani, inkább csak délnyugaton, délen vékonyodhat el átmeneti időszakokra a felhőzet. Elszórtan szitálás várható. Keleten mérsékelt marad a változó irányú, másutt helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. 
Szombaton erősen felhős vagy borult, párás lesz az idő, több helyen várható – többnyire kisebb – eső. A délkeleti, déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul, az Északi-középhegység térségében lesz a hidegebb.
Vasárnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és elszórtan várható eső. A szél fokozatosan északkeletire fordul, és néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között várható.
Szerző

Eddig a kormány el akarta rejteni a fogyatékkal élőket, de talán mostantól másképp lesz

Publikálás dátuma
2018.11.21. 14:03
illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A fóti gyermekközpont sorsáról az államtitkár nem beszél, a fogyatékkal élők helyzetét pedig a kommunisták rovására írja.
Több fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezettel írt alá partnerségi megállapodást Fülöp Attila szociális államtitkár és Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. A cél, hogy erősítse az együttműködést a kormány és a szakmai szervezetek között az úgynevezett férőhely kiváltási programban. Ennek lényege, hogy az elzárt, „tömegszerű” intézményekből kisebb lakóotthonokba költözhessenek, a helyi közösségbe integrálva élhessenek fogyatékossággal élő honfitársaink. A programra a hazai fogyatékosügyben eddig soha nem látott mértékű forrást biztosítanak, mintegy 80 milliárd forintból valósulhat meg.
A szakmai szervezetek képviselői örömmel fogadták a megállapodást. Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke az együttműködést beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a nagy intézmények lakói alig várják, hogy közösségbe kerüljenek. A jövőben az érdekképviselet szeretné elérni azt is, hogy azok a fogyatékossággal élő emberek, akiknek ez még nem adatott meg, választójogot is kapjanak. Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének vezetője arról beszélt: nem elég kiköltöztetni a fogyatékossággal élőket az elzárt intézményekből, a hétköznapi szolgáltatásokat úgy kell átalakítani, hogy az ő speciális igényeiknek is megfeleljenek. – Az, hogy a fogyatékos embereket eddig elzárva tartották, a kommunizmus öröksége – jelentette ki Fülöp Attila államtitkár. Mint mondta, a program célja, hogy mindez megváltozzon, a fogyatékossággal élőkben „mindenki a lehetőségeket, ne pedig a hiányosságokat lássa”. Csakhogy eddig a kormány tervei is a fogyatékos emberek „elrejtésének” irányába mutattak: számos, kis létszámú lakóotthont aprófalvakban, vidéki városok szélén alakítanának ki. Megírtuk: van olyan település, ahol egy szennyvízátemelő telep mellé vagy mocsaras területre építenének lakóotthont. A terveket korábban több hazai és nemzetközi szervezet is élesen kritizálta. A sajtótájékoztatón emlékeztettük erre az államtitkárt. Válaszában annyit közölt: a megállapodás arra tesz vállalást, hogy a kormány és a szervezetek partnerként tekintsenek egymásra. Bővebben nyilatkozott a kérdésről Gyene Piroska. Az ÉFOÉSZ elnöke nem tagadta, az ő szervezetük is a terv kritikusai között volt, ahogy azt is kifogásolták, hogy korábban nem voltak megfelelő egyeztetések az ügyben. – Azóta elindult az együttműködés, több helyszínen is változtatások történtek. A továbbiakban is mindent megteszünk azért, hogy a lakók méltó körülmények közé kerüljenek – mondta. Szerettük volna megismerni a kormány terveit a fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolásával kapcsolatban is, ám az államtitkár arra hivatkozva hárította el kérdéseinket, hogy ez az ügy kívül esik a sajtótájékoztató témakörén.
Szerző