Előfizetés

Árvákon segítő fiatal olasz nőt raboltak el fegyveresek Kenyában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 18:01

Fotó: AFP
Egyértelműen az önkéntesként dolgozó nő volt a támadók célpontja, állítják szemtanúk. Két gyereket lelőttek.
Fegyveresek elraboltak egy olasz önkéntest Kenyában, a szomáliai határ közelében szerdán - írja a Reuters. Szemtanúk szerint szomáliaiul beszéltek az Ak-47-es gépkarabélyokkal felfegyverkezett támadók. Három embert, köztük gyerekeket lőttek le, miközben elhurcolták a 23 éves olasz nőt.
Az elrabolt nő az Africa Milele munkatársa, árva gyerekeknek segített. "Nincsenek szavak arra, ami történik. Silvia, mindannyian veled vagyunk" - kommentálta a történteket a szervezet.
Silvia Costanza Romano
Fotó: MTI/AP
"Az olasz hölgy volt a célpontjuk"

- nyilatkozta a Reutersnek egy tanú. Megerősítette ezt egy fotós, Ronald Kazungu is, aki az elrabolt nővel dolgozott. Ő úgy látta, hat támadó egészen addig a vendégházig követte az elrabolt önkéntest, ahol lakott. Épp a torkánál fogva tartották a nőt, mikor Kazungu megpróbált közbelépni, ám ekkor leütötték őt.
Távozás közben kezdtek lövöldözni a támadók. Egy 10 éves fiúnak a szemét találták el, egy 12 évesnek pedig a combját. Egy felnőtt férfit is lelőttek.
Az olasz külügy egyelőre csak annyit nyilatkozott, átnézik a jelentést. Még egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a történteket, és senki sem jelentkezett váltságdíjért.

A néppárti mondás az, hogy Gruevszkit ki kell adni, a liberálisok Orbán provokációjáról beszélnek

Halmai Katalin (Brüsszel) írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.11.21. 17:46

Fotó: AFP
A konzervatív pártcsalád hazaküldené a macedón miniszterelnököt, a szocialisták azt firtatják, hogy a magyar kormány sértett-e uniós jogszabályokat.

Grujevszkinek el kell fogadnia a bíróság ítéletét

Magyarországnak felül kellene vizsgálnia a menedékjog megadásával kapcsolatos döntését, és teljesítenie a Nikola Gruevszki kiadatására vonatkozó kérelmet, fejtette ki a Népszava kérdésére Eduard Kukan szlovák néppárti EP-képviselő, a képviselőtestület Külügyi Bizottságának a tagja. A politikus, aki volt külügyminiszterként és az Európai Parlament tisztségviselőjeként közelről ismeri a Nyugat-Balkán országait, kiemelte: tudomása szerint Magyarország támogatja Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság integrációs törekvéseit, és mindeddig nem emelt kifogást az igazságszolgáltatás működésével szemben. Tiszteletben kell tartania annak függetlenségét, és a jogállamot, amely szerint a törvény előtt minden ember egyenlő. - Világosan kell fogalmaznunk: Gruevszki ex-kormányfőnek el kell fogadnia a bíróság ítéletét, és Macedóniában kell felelnie a tetteiért - tette hozzá. Ugyanakkor nem kívánt arról spekulálni, hogy az elítélt volt miniszterelnök milyen körülmények között hagyta el a hazáját. Halmai Katalin (Brüsszel)

A szocialisták keserűen ironikusak

A döntés veszélyes példát teremt és súlyos következményekkel jár a térség számára. “A menedékjog a háború és üldöztetés elől menekülő embereket illeti meg, a magyar kormány ehelyett arra használja, hogy pajzsot tartson a politikai szövetségesei elé, megkímélve őket a cselekedeteik következményeitől”, áll a az EP szocialista frakciójának nyilatkozatában, amit Tanja Fajon alelnök és Knut Fleckenstein külpolitikai szóvivő jegyez. A két politikus felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg az ügyet, és állapítsa meg, hogy sérültek-e az uniós jogszabályok.
Fajon és Fleckenstein keserű iróniának nevezi, hogy miközben a magyar kormány öt éve démonizálja a menedékkérőket, menedéket kínál egy olyan embernek, akit korrupció miatt jogerősen elítéltek. “Míg a szíriai és iraki háború elől menekülőket őrizetbe vették, bűnözőnek állították be, megtagadták tőlük az élelmet és az italt, addig a volt macedón miniszterelnököt — aki állítólag hamis papírokkal érkezett Magyarországra és börtönbüntetés várja a hazájában — tárt karokkal fogadták” — hangsúlyozza az EP baloldali frakciójának sajtóközleménye.

A liberálisok szerint Webernek egyszer színt kell vallania

A Gruevszki-ügy Orbán Viktor újabb nyílt provokációja. A magyar miniszterelnök pontosan tudja, hogy az Európai Néppárt továbbra is meg fogja védeni. Ha eddig nem zárták ki a pártcsaládból, ezután sem fogják. Manfred Webernek egy sor kérdésre kéne válaszolnia, úgy is mint a néppárt frakcióvezetőjének, és úgy is, mint vezető jelöltjének az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ha már bizottsági elnök volna, eltűrné az EU-jog ilyen nyilvánvaló megsértését? Weber vékony kötélen egyensúlyozik, de végül döntenie kell, mit választ. Nem lehet Európa-párti jelölt, miközben maffiamódszerekre emlékeztető védelmet nyújt az Orbán-féléknek” — nyilatkozta Sophia in’t Veld, az Európai Parlament liberális frakciójának alelnöke a Népszavának.

Akkorhogy támogatható Macedónia tagsága?

Meggyôzô magyarázatot várok Orbán Viktortól arra, hogy Magyarország milyen alapon biztosított politikai menedékjogot Nikola Gruevszkinek. A jogállam a tagországok és a csatlakozó államok számára egyaránt az EU alapelve. Meglepő, hogy Magyarország támogatja Macedónia EU tagságát, de nem tartja biztonságos országnak - tweetelte Johannes Hahn, az EB bővítési biztosa. Az Európai Bizottság leszögezi: az európai uniós és a nemzetközi törvények értelmében az egyes menedékkérelmek megvizsgálása és a menedékjog odaítélése tagállami hatáskörbe tartozik. Ugyanakkor a jogállam az Európai Unió alapelve, amelyet minden tagállamnak és tagjelölt országnak tiszteletben kell tartania. — Elvárjuk, hogy az érintettek szigorúan, a politikai megfontolásokat félretéve érvényesítsék a vonatkozó szabályokat. Ahogyan a kormányok képviselőiből álló Tanács júniusban megállapította, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság — többéves visszaesést követően —, jól halad a jogállam biztosítása terén előírt feladatok teljesítésében — fogalmaz a közlemény.

Koszovó 100 százalékra növelte a szerbiai termékek vámját

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.21. 17:20

Fotó: Erkin Keci / AFP
Két hete, mikor még csak 10 százalékkal emelték a szerb termékekre kivetett vámot, Belgrád megszakította Pristinával folytatott tárgyalásait.
A koszovói kormány szerdán úgy döntött, hogy száz százalékra növeli a Szerbiából érkező termékek vámját - közölte közösségi oldalán Enver Hoxhaj koszovói miniszterelnök-helyettes. Mint írta: Szerbia folytatja agresszív kampányát Koszovó ellen a nemzetközi színtéren, aláássa a kapcsolat rendezését célzó folyamatot, ezért kormánya a szerb termékekre kivetett brutális vámmal kénytelen érdekeit megvédeni. További lépések is várhatók a közeljövőben - tette hozzá.
A vámemelést Endrit Shala kereskedelmi miniszter javasolta lapértesülések szerint, és Ramush Haradinaj kormányfő is támogatta. Haradinaj a Koha Ditore információi szerint azt mondta, a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) Belgrád és Pristina között nem működik, ugyanis Koszovót hosszú ideje akadályozzák egyebek mellett a szállításban, ezért lépnie kellett.
A koszovói kormány november 6-án minden előzmény nélkül tíz százalékkal növelte meg a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját. Az akkori döntést szintén "Belgrád destruktív viselkedésével" indokolták. Erre válaszul Szerbia bejelentette: felfüggeszti a tárgyalásokat Koszovóval.
Szerb részről akkor Rasim Ljajic kereskedelmi miniszter protekcionizmusnak nevezte Pristina lépését, és szerinte erre az Európai Bizottságnak mindenképpen reagálnia kell. Véleménye szerint a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a CEFTA megállapodást.
Az új lépésre Szerbia egyelőre nem reagált.