Előfizetés

Raskolnikov, a tiszteletbeli magyar

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.11.23. 12:30
Ripoff Raskolnikov legfőbb inspirálóinak a két géniuszt , Bob Dylant és Tom Waitset tartja
Fotó: NAGY JÁNOS
Az Európa-szerte koncertező, „tiszteletbeli magyar” blues-muzsikus, Ripoff Raskolnikov Small World (Kicsi a világ) címmel készítette el új lemezét, amit szombaton a pesti közönségnek is bemutat.
A 63 éves osztrák énekes, gitáros és dalszerző – polgári nevén: Lutz Knoglinger – a 2010-es években is igen aktív; folyamatosan bővíti repertoárját. Általában kétévente jelentkezik új albummal, s mivel rengeteget koncertezik, hűséges törzsközönsége van, őt még a hanglemezkiadás recessziója sem érinti. „2010-es lemezem, a Lost+Found szinte kizárólag a szerelem, erotika, párkapcsolatok témaköréről szólt. Két évvel később, a Lenin Street – egy grazi dalszerző-producer, Georg Altziebler ötletére – egyfajta Best of RR válogatás volt, de a dalokat újra felvettük, akusztikus verzióban. A két évvel ezelőtti Odds and Ends és a mostani Small World már bátrabban nyit más, engem foglalkoztató művészeti vagy társadalmi témák felé, de nem politizálok. Próbálom magam kívül tartani, amennyire tudom. Szerencsére elég messze van a hegyhátszentpéteri házikóm a Kossuth tértől” – mondja az elmúlt két évtizedben ideje jelentős részét Magyarországon, a Vas megyei Kemenesháton található falucskában töltő muzsikus. A Kicsi a világ című új lemezről azt vallja, talán az eddigi legkevésbé „bluesos” albuma; több más stílus (folk, rhythm and blues, kortárs rock) elemei is megtalálhatók benne. „Pályafutásom sokféle baja közül talán az volt az egyik legnagyobb, hogy mindig blues címszó alatt futtattak a médiában, s ezért a blues-rajongók sokszor csalódtak – mert éppen teljesen mást játszottam –, a progresszív zene kedvelői pedig azt gondolták, nem érdemes velem foglalkozni, mert ez olyan uncsi retró blues lehet” – mondja nem kevés öniróniával. Hosszan dicséri viszont jelenlegi zenekarát, amelyben Nagy Szabolcs zongorázik (és a hangszerelésben is társa), Varga „Laca” László basszusgitározik és Gyenge Lajos dobol – valamennyien kiváló, tapasztalt zenészek. „Három remek instrumentalista, de itt többről van szó. Most már tizenkét éve játszunk együtt, és igazi zenekarrá váltunk, zeneileg és emberileg is összenőttünk. Szeretjük egymást, jól viseljük egymás hülyeségeit” – mondja Ripoff. Amikor arról kérdezem, hosszú és fordulatos pályája során mi jelentette számára a legfőbb inspirációt, Bob Dylan és Tom Waits nevét említi. „Ilyen géniusz nagyon kevés van, és számomra ők még mindig a dalszerző világ királyai. Emellett nagyon régóta érdeklődöm a világ minden sarkából való népzenék iránt, nyilván az eredeti bluest is beleértve.” Ripoff nem akar a babérjain ülni, most is folyamatosan komponál. „Ameddig fizikailag bírom, addig folytatom a zenélést, és kis szerencsével írok még egy jó pár albumra való dalt. Egyáltalán nincs nyugdíjas feelingem, s nem hiszem, hogy az attitűdöm ebben az életben már megváltozna” – mondja a német anyanyelve mellett angolul, franciául és magyarul is jól beszélő zenész.    Infó: Ripoff Raskolnikov Band – Small World (lemezbemutató koncert) November 24., Muzikum 

A névválasztás háttere

Az osztrák muzsikus értelmiségi családban nőtt fel (édesapja fizikus volt), de őt a hippi-mozgalom vonzotta; utcazenészként becsavarogta fél Európát. Rajongott Dosztojevszkij regényeiért, s különösen vonzotta a Bűn és bűnhődés főhősének társadalmon kívülisége. Ezért választotta a Raskolnikov nevet, amit később megpróbált hivatalossá tenni, de az osztrák hatóságok ezt nem engedélyezték. A névválasztással együtt alakította ki színpadi megjelenését – kalap, csíkos zakó és kitűzött piros rózsa –, amihez mindmáig ragaszkodik. A sors iróniája, hogy 2006-ban, a salzburgi Theater Ecce felkérésére ő írta a Bűn és bűnhődés színpadi adaptációjának zenéjét.

Nem tétlen az MMA: jövőre bezárhat a Műcsarnok, az alaptantervről is megmondták a magukét

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2018.11.22. 14:57

Fotó: Molnár Ádám
Évek óta tervezik a Műcsarnok felújítását, ami nem lesz éppen rövid – derült ki a Magyar Művészeti Akadémia csütörtöki közgyűlésén.
Négy és fél évvel ezelőtt, amikor a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tulajdonosként és fenntartóként átvette a Műcsarnokot, annak épülete már akkor sem volt újszerű állapotban − fogalmazott Kucsera Tamás Gergely az MMA közgyűlésén. Az MMA főtitkárának beszámolójából kiderült: a Műcsarnok hároméves felújítás előtt áll, az MMA-ban pedig évek óta tervezik az épület energetikai, gépészettechnikai és belsőépítészeti megújítását. Kucsera szerint az épület korszerűtlen, de a felújításának megkezdését a környezetének megújulása, a Városliget-projekt előrehaladása is indokolja: nem volna szerencsés, ha a már újraépült környezetet használnák a Műcsarnok rekonstrukciójának felvonulási területeként.

– A 2019-ik és 2020-ik évben is lenne már munkánk, az ehhez kötődő egyeztetéseket az MMA ez ügyben már évekkel ezelőtt megkezdte a kormánnyal. 2021 őszére szeretnénk a belső tereiben megújított állapotban átadni a közönségnek, 2022-es évre legfeljebb csak olyan fejlesztések csúszhatnának át, amely a közönségforgalmi tereket nem érintik – mondta Kucsera.

Az MMA főtitkára ugyanakkor korábban arról is beszélt: a Műcsarnok az eucharisztikus kongresszus egyik fő helyszíne is lesz – 2020 szeptemberében. 
Az MMA közgyűlése felhatalmazta Vashegyi György elnököt, amennyiben magyar állam a Műcsarnok felújítására szükséges összeget a köztestület rendelkezésére bocsátja, a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatására intézkedjen, illetve eljárjon. (Az MMA sajtóosztályát többek között az igényelt összegről is kérdezte a Népszava, amit választ kapunk, frissítjük a cikkünket. A Műcsarnok főigazgatója, Szegő György nem nyilatkozott lapunknak.) Jelentősebb felújításon 1991 és 1994 között esett át a Műcsarnok épülete, igaz, 1996 elején komolyabb kár érte: a mázsás hótakaró alatt beszakadt az üvegteteje, a hólé pedig becsurgott az álmennyezetről a kiállítóterembe. A beázó tető, a portikusz oszlopairól hulló vakolat miatt kisebb, hárommillió forint értékű felújítás 2012 nyarán, Gulyás Gábor főigazgatósága idején is történt. A Műcsarnok kiállítási programjában egyébként 2019. január 20-ig szerepelnek tárlatok.

Átírnák az alaptanterv-tervezetet

Nyár végén – mindössze harminc napra − véleményezésre megkapta a nemzeti alaptanterv-tervezetet az MMA. A köztestület oktatási bizottságának, elnökségének tagjai mellett a tagozatvezetők részben bíráló szakmai észrevételeket tettek – mondta Vashegyi György a közgyűlésen. Az MMA elnöke szerint az új tervezet jelzi ugyan a megújulási törekvést, de nem ígér valódi kitörést a magyar köznevelés nagyon elöregedett, egyoldalú és tantárgy-centrikus útvesztőjéből. „Az anyag látszólag részletes és jól kidolgozott, ám nem készíti elő az oly régóta szükségessé vált alapvető változtatásokat, bevezetése nem hozna gyökeresen új szemléletet és struktúrát a közoktatásban. Mindezek miatt a művészeti területeket és az irodalmat érintő változások átdolgozásához, szükség esetén teljes újrafogalmazásához az MMA felajánlotta a miniszternek és a kutatócsoport-vezetőjének a szakmai együttműködési készségét. Tizennyolc éves korig a művészeti nevelésnek domináns szerepet kell játszania. Ettől ma Magyarországon, Kodály Zoltán országában sajnos nagyon-nagyon messze állunk – hangsúlyozta Vashegyi György.

Aretha Franklinre emlékezik a Harlem Gospel Choir

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 13:54

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az augusztusban elhunyt soul királynő, Aretha Franklin előtt tiszteleg az afro-amerikai zene nagyköveteiként emlegetett Harlem Gospel Choir december 2-i budapesti koncertjén. A tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő-dalszerzőre az 1986-ban, Martin Luther King születési évfordulójára rendezett ünnepségen alapított együttes tagjai, a harlemi „fekete templomok" művészei emlékeznek. A Harlem Gospel Choir tagjai felléptek már a Vatikánban, II. János Pál illetve XVI. Benedek pápák tiszteletére rendezett koncerteken, koncertjeik politikai üzenetet is hordoznak, amelynek lényege egymás empatikus megértése és elfogadása a Hit, Remény, Béke és Szeretet jó híre által.