Előfizetés

Hiába hívta a rendőröket az idős pár, a gyilkos volt a gyorsabb

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hét év után letartóztatták a szikszói kettős emberölés egyik gyanúsítottját. Az idős áldozatok tudták, hogy veszélyben vannak, de már az sem segített rajtuk, hogy hívták a rendőrséget.
Hét év eltelte után csütörtökön a Miskolci Járásbíróság azt a férfit, akit egy 2011. áprilisában, Szikszón történt bűncselekmény ügyében nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. 
A bűncselekményt egy megtévesztő akció előzte meg: 2011. április 16-án egy ismeretlen, magát miskolci rendőrnek kiadó férfi hívta az áldozatokat vezetékes telefonjukon, és közölte, hogy idegen személyek bemásztak a kertjükbe. Tájékoztatása szerint a kollégák 10-15 percen belül a helyszínre mennek, az álrendőr ezért kérte, hogy hagyják nyitva a kaput. Az idős házaspárnak gyanússá vált a telefonhívás, és a 112-es segélyhívón bejelentették azt – az ügyeletes tiszt kérte, hogy zárkózzanak be, és ne engedjenek be idegeneket, küld a helyszínre rendőröket. A pár rémülten látta, hogy tényleg ismeretlenek csengetnek ajtójukon, és ismételten hívták az ügyeletet. Ezután érkeztek meg a rendőrök, akik az említett idegeneket nem látták, és a bejelentőkkel sem találkoztak. A házaspár holttestét négy nappal később fedezte az egyik szomszéd.  
Mivel az elkövetők kiléte nem volt megállapítható, a nyomozást 2015. decemberében felfüggesztették, ám 2018-ban a genetikai szakértői vélemény alapján beazonosították az egyik  gyanúsítottat – olvasható a Miskolci Törvényszék sajtóközleményében.   Mivel kiemelt tárgyi súlyú ügyről van szó, bűnösség megállapítása esetén 10 évtől 15 évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, ezért a bíróság álláspontja szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A bíróság ezért elrendelte a gyanúsított letartóztatását, feltételezett bűntársait pedig továbbra is keresik. A döntés nem jogerős, a letartóztatás ellen a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be. Az ügyben azonban nem csak a további elkövetők személye kérdőjeles: a kiérkező rendőrök a jelek szerint nem mentek be a segítséget kérő párhoz, nem is keresték a sértetteket - pedig valószínűleg ekkor még meg lehetett volna menteni őket. 

VV-Fanni: a Lokál belengette, a rendőrség cáfolja, hogy véget érne a nyomozás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 13:48

Fotó: Facebook/VV Fanni
Lyukra futhatott a kormányközeli bulvárlap, a rendőrség cáfolja Novozánszki Fanni ügyéről szóló értesüléseiket.
„Fordulat! Lezárták a nyomozást VV Fanni, azaz Novozánszki Fanni meggyilkolásának ügyében” – írta csütörtökön a Lokál.  A lap emlékeztet rá, hogy az egykori valóságshow -szereplő egy éve, 2017. november 20-án tűnt el fővárosi otthonából, és kamerafelvételek bizonyítják, hogy az ügy egyetlen gyanúsítottja – az emberölést máig tagadó B. László, a nő közeli ismerőse – vitte el a lakásról az ájultnak tűnő nőt.  A megalapozott gyanú szerint a feltételezett elkövető áldozatát bérelt autóval egy jelenleg még ismeretlen helyre szállította, és megölte. A kormányközeli bulvárlap most az állította, hogy a rendőrség már lezárta a nyomozást az ügyben, amit hamarosan be is jelentenek, a sértett anyját pedig már tájékoztatták a fejleményekről.
A hírt több újság is átvette, a BRFK erre is reagálva bejelentette, hogy téves az értesülést. „Az ismert valóságshow szereplő halálával kapcsolatban továbbra is folyamatban van a nyomozás” - írták honlapjukon, a gyanúsított pedig továbbra is letartóztatásban van.

Letartóztatták M. Richárdot, ismét megsértette az őrizet szabályait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 11:24
MTI Fotó: Mohai Balázs
Bilincsben vitték el a Dózsa György úti baleset gyanúsítottját, akit megint engedély nélkül ült be egy étterembe.
Nem jogerősen letartóztatásba került M. Richárd: a kigyúrt férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosójáról vitték el a rendőrök, és büntetés-végrehajtási intézetbe kerül - tudta meg a Népszava a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. Bagoly Bettina azt is hozzátette, hogy két ember halálában felelős gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen. A letartóztatásról a Blikk is beszámolt,  A bulvárlap fotóval illusztrálta, hogy a férfit bilincsben vitték el a bíróságról.

Másodjára is áthágta a szabályokat

Az ügy előzménye, hogy M. Richárd ismét visszaélt a bűnügyi felügyelet adta lehetőségekkel, hiába bírságolták meg hasonló kihágásért korábban. November 19-én engedélyezett orvosi vizsgálatra indult, ám ezúttal  is egy belvárosi étteremben kötött ki, ahelyett hogy vizsgálat után hazament volna – tudta meg a Népszava.   A férfit az ügyészségi bejelentés szerint rendőrök állították fel az asztaltól, és kísérték vissza otthonához. A az őrizeti szabályok ismételt megsértése miatt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség ezért M. Richárd letartóztatását kérte
A vádhatóság közleményéből kiderül, hogy a Dózsa György úti baleset gyanúsítottja ellen egy újabb nyomozás is indult:
M. Richárdot a napokban a Központi Nyomozó Főügyészség is kihallgatta, és – ahogy az ügyészség fogalmaz – adat merült fel arra is, hogy „a gyanúsított a közlekedési bűncselekmény miatti nyomozásban a bizonyítás megnehezítésre törekedett.”

Az ügyészségek szerint emiatt, és a többszörös szabályszegés miatt is indokolt a férfi letartóztatása, hiszen a fennáll a veszélye annak is, hogy a gyanúsított meghiúsítaná a bizonyítási eljárást is.

Pedig olyan jófiúnak tűnt

M. Richárd egyébként októberben, 7,5 millió forintos óvadék fejében került a  korábbi házi őrizeténél valaminél enyhébb fokozatú bűnügyi felügyelet alá – ennek értelmében Pest megyében is közlekedhet, de csak külön engedéllyel, tartózkodási és lakhelyét pedig engedély hiányában nem is hagyhatja el. A bíróság arra hivatkozva engedte meg az enyhébb kényszerintézkedést, hogy M. az utóbbi hónapokban a jelek szerint nem sértette meg az őrizeti szabályokat. Minderről annak tudatában döntöttek, hogy két ember halálában felelős férfi
  • jogosítvány nélkül vezetett, a halálos baleset előtt kokaint fogyasztott;
  • évekkel korábban a kecskeméti maffiaper egyik vádlottjaként, afféle kisfőnökként ítélték el;
  • egy cég ügyvezető igazgatójaként bérli azt a helyet, ami korábban a Magyarországról alvilági módszerekkel elüldözött dj Karmatronic étterme volt;
  • a Dózsa György úti baleset után egy hónappal ismét jogosítvány nélkül vezetett;
  • házi őrizete alatt egy orvosi vizsgálat miatt 2018. február 22-én elhagyhatta otthonát, de vizsgálat után nem haza, hanem egy budai étterembe ment.