VV-Fanni: a Lokál belengette, a rendőrség cáfolja, hogy véget érne a nyomozás

Publikálás dátuma
2018.11.22. 13:48

Fotó: Facebook/VV Fanni
Lyukra futhatott a kormányközeli bulvárlap, a rendőrség cáfolja Novozánszki Fanni ügyéről szóló értesüléseiket.
„Fordulat! Lezárták a nyomozást VV Fanni, azaz Novozánszki Fanni meggyilkolásának ügyében” – írta csütörtökön a Lokál.  A lap emlékeztet rá, hogy az egykori valóságshow -szereplő egy éve, 2017. november 20-án tűnt el fővárosi otthonából, és kamerafelvételek bizonyítják, hogy az ügy egyetlen gyanúsítottja – az emberölést máig tagadó B. László, a nő közeli ismerőse – vitte el a lakásról az ájultnak tűnő nőt.  A megalapozott gyanú szerint a feltételezett elkövető áldozatát bérelt autóval egy jelenleg még ismeretlen helyre szállította, és megölte. A kormányközeli bulvárlap most az állította, hogy a rendőrség már lezárta a nyomozást az ügyben, amit hamarosan be is jelentenek, a sértett anyját pedig már tájékoztatták a fejleményekről.
A hírt több újság is átvette, a BRFK erre is reagálva bejelentette, hogy téves az értesülést. „Az ismert valóságshow szereplő halálával kapcsolatban továbbra is folyamatban van a nyomozás” - írták honlapjukon, a gyanúsított pedig továbbra is letartóztatásban van.
Szerző

Letartóztatták M. Richárdot, ismét megsértette az őrizet szabályait

Publikálás dátuma
2018.11.22. 11:24
MTI Fotó: Mohai Balázs
Bilincsben vitték el a Dózsa György úti baleset gyanúsítottját, akit megint engedély nélkül ült be egy étterembe.
Nem jogerősen letartóztatásba került M. Richárd: a kigyúrt férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosójáról vitték el a rendőrök, és büntetés-végrehajtási intézetbe kerül - tudta meg a Népszava a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. Bagoly Bettina azt is hozzátette, hogy két ember halálában felelős gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen. A letartóztatásról a Blikk is beszámolt,  A bulvárlap fotóval illusztrálta, hogy a férfit bilincsben vitték el a bíróságról.

Másodjára is áthágta a szabályokat

Az ügy előzménye, hogy M. Richárd ismét visszaélt a bűnügyi felügyelet adta lehetőségekkel, hiába bírságolták meg hasonló kihágásért korábban. November 19-én engedélyezett orvosi vizsgálatra indult, ám ezúttal  is egy belvárosi étteremben kötött ki, ahelyett hogy vizsgálat után hazament volna – tudta meg a Népszava.   A férfit az ügyészségi bejelentés szerint rendőrök állították fel az asztaltól, és kísérték vissza otthonához. A az őrizeti szabályok ismételt megsértése miatt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség ezért M. Richárd letartóztatását kérte
A vádhatóság közleményéből kiderül, hogy a Dózsa György úti baleset gyanúsítottja ellen egy újabb nyomozás is indult:
M. Richárdot a napokban a Központi Nyomozó Főügyészség is kihallgatta, és – ahogy az ügyészség fogalmaz – adat merült fel arra is, hogy „a gyanúsított a közlekedési bűncselekmény miatti nyomozásban a bizonyítás megnehezítésre törekedett.”

Az ügyészségek szerint emiatt, és a többszörös szabályszegés miatt is indokolt a férfi letartóztatása, hiszen a fennáll a veszélye annak is, hogy a gyanúsított meghiúsítaná a bizonyítási eljárást is.

Pedig olyan jófiúnak tűnt

M. Richárd egyébként októberben, 7,5 millió forintos óvadék fejében került a  korábbi házi őrizeténél valaminél enyhébb fokozatú bűnügyi felügyelet alá – ennek értelmében Pest megyében is közlekedhet, de csak külön engedéllyel, tartózkodási és lakhelyét pedig engedély hiányában nem is hagyhatja el. A bíróság arra hivatkozva engedte meg az enyhébb kényszerintézkedést, hogy M. az utóbbi hónapokban a jelek szerint nem sértette meg az őrizeti szabályokat. Minderről annak tudatában döntöttek, hogy két ember halálában felelős férfi
  • jogosítvány nélkül vezetett, a halálos baleset előtt kokaint fogyasztott;
  • évekkel korábban a kecskeméti maffiaper egyik vádlottjaként, afféle kisfőnökként ítélték el;
  • egy cég ügyvezető igazgatójaként bérli azt a helyet, ami korábban a Magyarországról alvilági módszerekkel elüldözött dj Karmatronic étterme volt;
  • a Dózsa György úti baleset után egy hónappal ismét jogosítvány nélkül vezetett;
  • házi őrizete alatt egy orvosi vizsgálat miatt 2018. február 22-én elhagyhatta otthonát, de vizsgálat után nem haza, hanem egy budai étterembe ment.
Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 17:51

3,5 milliárdos csalás - Az útdíjon spóroltak, nem lett jó vége

Publikálás dátuma
2018.11.22. 11:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Akár 20 év börtön is várhat a tettesekre, akiket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató adatai alapján fogott meg a NAV.
Több milliárd forint kárt okozó csalássorozatot derített föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) segítségével - jelentette be Zámbó Péter, a NAV bűnügyi főigazgató-helyettese az adóhatóság csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A csalók nyomára a NÚSZ Zrt. adatszolgáltatása alapján bukkant a NAV. Az adatokat elemezve egymástól látszólag független cégek ügyeiről sikerült megállapítaniuk: azok valójában egyetlen bűnszervezethez köthetők. Az elkövetők bár legális árut szállítottak fuvarozási szerződéssel, de
nem fizették a közterheket és az útdíjat, így csaknem 20 százalékkal olcsóbban tudtak fuvarozni.

Tehergépjárműveiket az adatok alapján sikerült telephelyekhez kötni, majd ezeken keresztül eljutni az elkövetőkhöz.
A 2016-tól 2018-ig be nem fizetett útdíjak utáni bírság eléri a 3,5 milliárd forintot, ennek behajtását a vagyontalan cégek közbeiktatásával lehetetlenítették el. Emellett 129 millió forint áfát, társasági adót és foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékot sem fizettek be. A hatóságok a 6 hónapos felderítést követően
  • 5 gyanúsítottat hallgattak ki,
  • 16 helyen tartottak házkutatást,
  • lefoglaltak 12 luxusautót,
  • lefoglaltak 132 tehergépjárművet,
  • rengeteg pénzt foglaltak le készpénzben, illetve zároltak magyar és szlovák bankszámlákon.
A zár alá vett vagyon így is félmilliárd forintot ér, de még újabb tételek is előkerülhetnek. Megtalálták a bűnszervezet teljes könyvelését és elektronikus levelezését, és tárgyi, illetve okirati bizonyítékok birtokába is jutottak a nyomozók.
A szállítmányozás a szervezett bűnözés elleni küzdelem új célpontja, így új területekre terjesztik ki az ellenőrzést

- közölte egyúttal Zámbó Péter. Jelen ügyben két gyanúsítottat helyezett házi őrizetbe a bíróság. Az elkövetők bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt akár 20 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.
Témák
csalás NAV útdíj
Frissítve: 2018.11.22. 12:07