Előfizetés

Durván lerövidítenék a közszolgák szabadságát

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:54
illusztráció
Fotó: AFP
A gyereket nevelő köztisztviselőknek több pótszabadságot ígér a kormány, de közben tőlük is elvesznek egyheti pihenést. A szakszervezetek tiltakoznak.
Óriási a felháborodás a köztisztviselők körében, mert a központi közigazgatásban dolgozók éves alapszabadságát az eddigi 25 napról 20-ra akarja csökkenteni a kormány egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint. Csak olaj volt a tűzre, hogy az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár egy konferencián azt mondta, a terv a családok támogatása jegyében öt napos pótszabadsággal jutalmazná a házasságban élő közszolgákat. Nem tudni, Soltész Miklóst rosszul készítették fel a nyilvános szereplésre, vagy tudatosan akarta félrevezetni a közvéleményt, a valóság mindenesetre az, hogy az általa említett egyhetes nyaralás csak és kizárólag az először házasodóknak jár, mindenki életében tehát egyetlen alkalommal. A törvénytervezet pótszabadságokra vonatkozó fejezete így fogalmaz: „A kormánytisztviselő első házassága megkötése alkalmából legkésőbb a házasságkötést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár”. Már a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-ben megszületett, majd az állami köztisztviselők munkáját szabályozó 2016-os törvény alapján is sokan rosszabbul jártak, mint a sima Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók. Utóbbiaknak ugyanis a 20 napos alapszabadság fölött már 25 évesen jár egy nap, 45 éves kortól pedig plusz tíz nap pótszabadság. A két korábbi köztisztviselői törvény már nem az életkor, hanem a beosztás alapján osztotta a pótszabadságokat, de mindkét körben 25 nap volt az alapszabadság, a legalacsonyabb beosztású fogalmazók is kaptak hozzá 3 napot, a főosztályvezetők pedig 13 napot. Ezekből januártól el kell venni öt napot. Az egyetlen minimális pozitívum a mostani kormányjavaslat javára, hogy a gyerekek 16 éves koráig járó pótszabadság idejét meg akarják duplázni. Ennek ellenére, akárhogy számolnak, épp a nagy munkatapasztalattal, és aktivitással bíró középkorosztály járhat a legrosszabbul a szabadságok terén. Öt közszolgálati szakszervezet tegnap írásban is elküldte kifogásait a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezettel kapcsolatban a kancelláriára. A múlt héten csütörtökön egyetlen éjszakát adott nekik a kormány, hogy reagáljanak a rendvédelmi dolgozók munkáját hasonló módon érintő javaslattal együtt több mint 300 oldalnyi törvényszöveg változtatásaira, s amikor az idő rövidsége miatt haladékot kértek, azt az ígértet kapták, hogy ennek a hétnek a közepén ismét tárgyalóasztalhoz ülnek velük. Eddig nem érkezett meg hozzájuk a meghívó.  

Folytatódik a borús, ködös idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:33

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.
A déli országrészben élők akár a napot is megpillanthatják, máshol viszont marad a borongós, szürke idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Pénteken az ország nagy részén borult, párás idő lesz, a nyugati határvidéken néhol tartósan megmaradhat a köd. Ugyanakkor a déli tájakon vékonyabb, szakadozottabb lesz a felhőzet, arrafelé a nap is előbukkanhat. A tartósan borult vidékeken jelentéktelen szitálás is előfordulhat, és az Észak-Dunántúlon nagy területen megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. 
Szombaton is erősen felhős vagy borult, párás időre kell számítani, több helyen eső várható. A délkeleti, déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul, az Északi-középhegység térségében lesz hidegebb.
Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, eleinte többfelé, majd elszórtan várható eső. A szél estefelé fokozatosan északkeletire fordul, és néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 11 fok között várható.

Sarkvidéki hideg tart felénk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy sarkvidéki levegő közelít a közép-európai térség felé. A jövő hét első napjaiban észak, északkelet felől több hullámban árasztja el Közép-Európát és a mediterrán térség középső és keleti részét a sarkvidéki eredetű fagyos levegő. A hideg és meleg nedves levegő határán mediterrán ciklonok alakulnak ki, amelyek pályája érintheti Magyarországot is eleinte esőt, majd vegyes halmazállapotú csapadékot okoznak. A csapadék mennyisége és halmazállapota még nagyon bizonytalan. A jelenlegi országos előrejelzés szerint a jövő héten a leghidegebb órákban ismét várhatók mínuszok, és néhol napközben is csak plusz 1 Celsius fokig melegszik a levegő.

A reggeli forgalomban, autóban segítette világra gyermekét a martonvásári apa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 14:54
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi félreállt egy benzinkúton és értesítette a mentőket, miközben levezette kisfia születését.
Hajnalban kezdődtek a fájások annál a martonvásári kismamánál, aki férjével indult kórházba a reggeli órákban. Bár a férfi a zsúfolt forgalomban mindent megtett a gyorsabb haladásért, a több tíz kilométeres út után, a kórháztól pár száz méterre a baba nem várt tovább – derül ki az Országos Mentőszolgálat Facebookon közzétett beszámolójából. Mint írják, a felkészült apuka azonnal félreállt egy benzinkúton és értesítette a mentőket, miközben levezette gyermeke születését.
„Annak ellenére, hogy még hasonló helyzetben sem volt, felkészültségével és higgadtságával hatalmas segítséget nyújtott gyermeke világrajövetelében”

– mondta el a vonal másik felén ülő mentésirányító.

A mentők pillanatok alatt helyszínre érkeztek és ellátták a gondosan takaróba burkolt, egészséges kisfiút és a kismamát. Végül stabil állapotban szállították őket kórházba a hős édesapa kíséretében.