köztisztviselők;szabadság;

Durván lerövidítenék a közszolgák szabadságát

A gyereket nevelő köztisztviselőknek több pótszabadságot ígér a kormány, de közben tőlük is elvesznek egyheti pihenést. A szakszervezetek tiltakoznak.

Óriási a felháborodás a köztisztviselők körében, mert a központi közigazgatásban dolgozók éves alapszabadságát az eddigi 25 napról 20-ra akarja csökkenteni a kormány egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint. Csak olaj volt a tűzre, hogy az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár egy konferencián azt mondta, a terv a családok támogatása jegyében öt napos pótszabadsággal jutalmazná a házasságban élő közszolgákat. Nem tudni, Soltész Miklóst rosszul készítették fel a nyilvános szereplésre, vagy tudatosan akarta félrevezetni a közvéleményt, a valóság mindenesetre az, hogy az általa említett egyhetes nyaralás csak és kizárólag az először házasodóknak jár, mindenki életében tehát egyetlen alkalommal. A törvénytervezet pótszabadságokra vonatkozó fejezete így fogalmaz: „A kormánytisztviselő első házassága megkötése alkalmából legkésőbb a házasságkötést követő második hónap végéig öt munkanap pótszabadság jár”.

Már a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-ben megszületett, majd az állami köztisztviselők munkáját szabályozó 2016-os törvény alapján is sokan rosszabbul jártak, mint a sima Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók. Utóbbiaknak ugyanis a 20 napos alapszabadság fölött már 25 évesen jár egy nap, 45 éves kortól pedig plusz tíz nap pótszabadság. A két korábbi köztisztviselői törvény már nem az életkor, hanem a beosztás alapján osztotta a pótszabadságokat, de mindkét körben 25 nap volt az alapszabadság, a legalacsonyabb beosztású fogalmazók is kaptak hozzá 3 napot, a főosztályvezetők pedig 13 napot. Ezekből januártól el kell venni öt napot. Az egyetlen minimális pozitívum a mostani kormányjavaslat javára, hogy a gyerekek 16 éves koráig járó pótszabadság idejét meg akarják duplázni. Ennek ellenére, akárhogy számolnak, épp a nagy munkatapasztalattal, és aktivitással bíró középkorosztály járhat a legrosszabbul a szabadságok terén.

Öt közszolgálati szakszervezet tegnap írásban is elküldte kifogásait a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezettel kapcsolatban a kancelláriára. A múlt héten csütörtökön egyetlen éjszakát adott nekik a kormány, hogy reagáljanak a rendvédelmi dolgozók munkáját hasonló módon érintő javaslattal együtt több mint 300 oldalnyi törvényszöveg változtatásaira, s amikor az idő rövidsége miatt haladékot kértek, azt az ígértet kapták, hogy ennek a hétnek a közepén ismét tárgyalóasztalhoz ülnek velük. Eddig nem érkezett meg hozzájuk a meghívó.