Új kukásautók érkeznek uniós pénzből Szabolcsba

Publikálás dátuma
2018.11.22. 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A beszerzést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozza.
A miskolci székhelyű Mento Környezetkultúra Kft. szállíthat 28 hulladékgyűjtő- és szállítójárművet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, nettó 1 milliárd 148 millió forintért – írja a napi.hu az uniós Közbeszerzési Értesítő alapján. A járművek közül 15 darab tömörítőlapos hulladékgyűjtő gépkocsi, 8 konténerszállító, 2 nyerges vontató, 2 mozgópadlós félpótkocsi, 1 pedig edénymosó felépítményes kocsi. A becsült ellenérték 1 milliárd 404 millió forint volt. A beszerzést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozza. A nyílt közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft., a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulással közösen írta ki.
Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 20:37

Kérdőjeles energiatámogatás

Publikálás dátuma
2018.11.22. 20:11

Fotó: VIKTORIA SOPEL
Több mint 119 ezer jelentkezést fogadtak be az Otthon Melege Program (OMP) hűtő- és fagyasztócsere támogatási pályázatának novemberi köre során – közölte csütörtökön az MTI tudósítása szerint sajtótájékoztatón Weingartner Balázs, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatósági államtitkára. Ez kétszer annyi, mint amire a szaktárca eredetileg számított. Azért, hogy mindenki megkapja az általa igényelt támogatást, az eredeti, kétmilliárdos keretet ötmilliárdra emelték. (Ebből 42 ezer forintos átlagigény adódik.) A tavalyi, hasonló körben 63 ezer jelentkezést fogadtak be - tette hozzá az államtitkár. A legtöbb kérelem szavai szerint Észak-Magyarországról érkezett. A három választható kategória – A+, A++ és A+++ - közül a két, 40 ezer és 45 ezer forinttal támogatott energiahatékonysági besorolású készülékekre érkezett a legtöbb igény. Szerinte a váltással a háztartások évente 12-20 ezer forint rezsit takaríthatnak meg. Az OMP eddig mintegy 30 milliárd forinttal 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, amivel jelentősen csökkent energiafelhasználásuk is – közölte az államtitkár. Megjegyzendő: a program négy éve fut és a számértékben egy-egy lakásfelújítás és fűtőberendezés-kiváltás több százezres, illetve egy háztartásinagygép-csere néhány tízezres támogatási pályázata egyaránt egynek számít. A most megítélt további hárommilliárd - legalábbis korábbi bevallásuk szerint - az ország szén-dioxid-kvótabevételeiből származik. Ebből ugyanakkor szakértők szerint a szaktárca idén több mint tízmilliárdra is szert tehetett. A fennmaradó több milliárdot ugyanakkor idén már biztosan nem költik el. Az ITM – a korábbi szokásoktól eltérően - ezúttal nem tette közzé a térségenkénti jelentkezőszámot és igényeket. Mindazonáltal az a közlés, hogy Észak-Magyarországon pályáztak volna a legtöbben, aligha valós, hisz messze a legnagyobb lélekszámú térség Közép-Magyarország. Igaz, itt a lehetőség eredeti, e hét hétfői biztosítását szerda délutánra tolták. Bár a felhasználók az oldalon is bizonytalanságokat tapasztaltak, a szaktárca – a jelek szerint alaptalanul – a csúszást a térségben zajló áramhálózati karbantartásokkal indokolta. Ugyanakkor a vonatkozó kérdéseket - meghívás híján - nem állt módunkban feltenni a tájékoztatón; írásos megkeresésünket pedig az ITM – szokás szerint – válasz nélkül hagyta.
Szerző

Küszöbön a nyugdíjkötvény

Publikálás dátuma
2018.11.22. 19:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyre több részlet derül ki az állam új nyugdíjkötvényéről, de az indulás időpontját még nem ismerjük. Az biztos azonban, hogy a kormány folyamatosan napirenden tartja a kibocsátást, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) csütörtöki, kilencedik konferenciáján is beszélt a tervezett értékpapírról. Megemlítette, hogy a kötvény tulajdonosa nyugdíjba menetelkor dönthetne arról, hogy azt járadékra vagy egyösszegű támogatásra váltja át. Szakmai körök szerint biztos, hogy a nyugdíjkötvény hosszú futamidejű - hiszen a nyugdíjcélú megtakarítások gyűjtőhelye - lesz, s a befektető befizetéseivel növelné annak a tőkéjét. Akkor jár majd le, amikor tulajdonosa eléri a nyugdíjkorhatárt. Az új kötvény hasonló kamatozású lesz, mint a Babakötvények, amelyek az infláció felett 3 százalékos prémiumot adnak, most például 5,4 százalékot. A hírek szerint prémium mértéke az életkor függvényében változna, mégpedig úgy, hogy az jutna magasabb hozamhoz, aki hamarabb kezd el takarékoskodni, viszonylag kis összeggel, például havi öt-tízezer forinttal fenntartható lenne ez a megtakarítási forma. Az új nyugdíjkötvényt csak a lakosság vehetné, az intézményi befektetőket kizárják a vásárlói körből.  A csütörtöki konferencián utaltak arra, hogy a biztosítók túlnyomó többsége most papír formátumban fogadja el a gépjármű kárbejelentéseket a károsultaktól. Jelenleg egyetlen egységes offline csatorna létezik erre, az úgynevezett kék-sárga nyomtatvány. Ezen változtathat a Mabisz új alkalmazása, melynek segítségével januártól egyszerűen, gyorsan és szakszerűen elintézhető lesz a kárbejelentés - jelentette be Pandurics Anett a Mabisz elnöke. A bejelentés során a rendszer e-mailben is küld értesítést minden érintettnek, mellékelve a kitöltött pdf formátumú kárbejelentőt is.
Szerző