Köztérről a rendőrségre - Egy igazoltatás utóélete

Publikálás dátuma
2018.11.24. 09:30
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az új gyülekezési törvény hatályba lépése után, októberben a rendőrség négy esetben indított eljárást „gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetése miatt” – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.   Olyan esetet, amelyet a megkeresésben említett írás tartalmaz, nem tudtunk azonosítani – ezt már a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közölte egy másik kérdésünkre. Mint emlékezetes, egy budapesti férfi azt mondta lapunknak: két munkatársával beszélgetett, amikor a rendőrök indoklás nélkül igazoltatták, majd bevitték őket a Déli pályaudvarnál lévő őrsre, pedig rendben voltak az okmányaik. A férfi feltevése szerint az eset összefüggésbe hozható az új gyülekezési törvénnyel. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa az elmondottak alapján arra a megállapításra jutott, hogy a rendőrök több jogsértést is elkövettek. Kérdésünkre küldött tájékoztatásában a BRFK, bár a szóban forgó esetet nem sikerült azonosítania, kitért rá: október 8-án, a késő esti órákban a Déli pályaudvarnál a rendőrök „három hangoskodó, agresszíven viselkedő személyt” igazoltattak. Bizonyosra vehető azonban, hogy nem ugyanarról az intézkedésről van szó, amelyről beszámoltunk. A Népszavában ismertetett igazoltatás ugyanis nem késő este, hanem napközben, és nem októberben, hanem novemberben történt. A BRFK válaszából az a következtetés adódik, hogy a lapunkban közölt – a TASZ által jogsértőnek tartott – intézkedésnek nem maradt nyoma a rendőrségen.
Szerző

Üzlet nélkül is tarol a Turul

Publikálás dátuma
2018.11.24. 09:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Minden piaci modellnek ellentmond az, ami Mészáros Lőrinc sportmárkájával történik: a futballklubok sorban állnak a mezekért, de boltot még mindig nem sikerült nyitni.
Hiába vette át egy hónapja teljes egészében Mészáros Lőrinc érdekeltsége "a jövő magyar sportmárkájának" szánt 2Rule-t tulajdonló céget, továbbra sem indult el a „turul” mezek kiskereskedelmi értékesítése. Eddig ugyanis a márkabolt sem nyitott meg és a webshop sem működik. A társaság ügyfélszolgálatán érdeklődésünkre csak annyit mondtak: ha 2Rule mezt szeretnénk, akkor írjunk levelet a cégnek és akkor e-mailen küldenek majd ajánlatot. Pedig a cég korábbi résztulajdonosa, Kővári Ágnes, egy augusztusi kormánysajtónak adott interjúban még azt ígérte, hogy augusztus végén, szeptember elején egy jókora kampányra építve elstartol a cég webshopja és a márkaboltja.
Ígéretei közül csak a médiakampány teljesült – erős kormányzati hátszéllel. Az eredetileg a Mészáros-közeli Talentis Group Zrt. többségi tulajdonába lévő 2Rule-t nyár elején mutatták be, a köztévé sportcsatornája pedig rögtön közvetítette is a mez felcsúti bemutatóját. A sportmárka később is óriási kormányzati médiatámogatást kapott, a köztévé sportműsoraiban nyíltan reklámozták a 2Rule-t. Ami ennél is fontosabb: NB1-es futballcsapatok, sportszövetségek sora döntött hirtelen úgy, hogy a kiépült gyártói háttér, mintabolt, webshop és céges iroda nélküli Mészáros-sportmárkát választják. Még az sem zavarta őket, hogy a 2Rule mint ruházati márkanév már évekkel korábban létezett Nigériában, a cég logója pedig gyanúsan emlékeztetett egy szerb designer munkájára. Noha a 2Rule-t magyar termékként reklámozták, lapunk kiderítette: a mezek alapanyaga távol-keleti, és a termékek részben külföldön készülnek gyártják a termékeiket.
A korábban még utcai kollekciót és a „magyar textilipar felélesztését” vizionáló cég lapunknak egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy fél év alatt miért nem tudták még a kiskereskedelmi tevékenységüket sem beindítani. Korábban arról írtunk: gondok akadtak a mezek gyártása körül. Ez talán összefügghet azzal: a 2Rule beígért Váci úti márkaboltja már jó ideje kulcsrakész, még sincs nyitva, és komolyabb árukészletnek egyelőre nincs nyoma.

Újabb lépés: a CEU már Bécsben akkreditáltat

Publikálás dátuma
2018.11.24. 08:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az év legvégén vagy jövő év elején elindulhat a CEU képzéseinek bécsi akkreditálása – értesült a Népszava. Érdekes, hogy információink szerint maga a magyar kormány is azzal számol, hogy ez nagyon hamar, akár még decemberben megtörténhet. Más forrásból úgy értesültünk, nagyjából egy hónap múlva benyújthatja a kérelmet a CEU – mivel azonban ez már a karácsonyi időszak, lehet, hogy januárra csúszik az aktus. Információink szerint a Külügyminisztériumban is ezt a következtetést vonták le Soros György és Heinz Faßman osztrák oktatási miniszter tárgyalásaival kapcsolatban.
A CEU Egyesült Államokban is futó képzéseit már akkreditálták Bécsben, így annak nincs akadálya, hogy a 2019-20-as tanévtől ténylegesen beinduljon az oktatás az osztrák fővárosban, de úgy tudjuk, az egyetem vezetése további képzéseket is akkreditáltatna. Ezek logikusan a Budapesten zajló képzések lennének, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem közölt konkrétumokat a CEU. Megkeresésünkre az illetékes osztrák szervezet, az Agentur für Qualitätssicherung und Akkreditierung Austria (AQ Austria) is csak annyit közölt, hogy jelenleg nincs folyamatban lévő akkreditációs eljárás a CEU részéről, így erről nem tudnak nyilatkozni, de magánegyetemek esetében kilenc-tizenkét hónap lehet egy ilyen eljárás időtartama. Ez attól is függ, hogy a kérelemhez elégnek tartja-e az akkreditációs testület az egyetem által benyújtott dokumentumokat, vagy esetleg további papírokat is kérnek még. Közben Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta, a „Soros-egyetem csak politikai balhét akar”. A politikus ezt Michael Ignatieff korábban írt levelére reagálva közölte: ebben a rektor azt írta, bár a CEU másfél éve keresi a lehetőséget, hogy Budapesten maradhasson, Szijjártó Péter kijelentései azt támasztják alá, a kormány már meghozta az egyetem jövőjéről szóló – nyilvánvalóan negatív – döntést. A külügyminiszter ugyanis egy nappal korábban azt mondta, nem látják bizonyítottnak, hogy a CEU valóban folytatna képzéseket az Egyesült Államokban.