Rekord összegű költségvetést fogadott el a német parlament

Publikálás dátuma
2018.11.23. 16:42
Bundestag
Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance
Minden korábbinál magasabb összeget, a kiadási és a bevételi oldalon egyaránt 356,4 milliárd eurót (116 ezer milliárd forint) előirányzó szövetségi költségvetést fogadott el pénteken a német szövetségi parlament (Bundestag).
Németország szövetségi államháztartása a kormánypártok szavazataival elfogadott javaslat alapján 2019-ben is egyensúlyban marad, a hazai össztermék (GDP) arányában számolt hiány az egymást követő hatodik évben lesz nulla százalékos.
A GDP-arányos államadósság az idei 61 százalékról 59 százalékra mérséklődik, 17 éve először süllyed a fegyelmezett államháztartási politikát előíró EU-s stabilitási és növekedési paktum 60 százalékban rögzített felső határa alá.
A kiadások és a bevételek csaknem 13 milliárd euróval növekednek az idei 343,6 milliárd euróhoz képest. Ez az első alkalom, hogy a kiadási vagy a bevételi oldal főösszege meghaladja a 350 milliárd eurót. Az állami beruházások összege 38,9 milliárd eurót tesz ki 2019-ben, a legtöbb pénzt a közlekedési és a távközlési infrastruktúra fejlesztésére és lakásépítésre fordítják.
Emelik a többi között
Utóbbira az ideinél 4,71 milliárd euróval többet, 43,21 milliárd eurót fordítanak a területre, ez azonban továbbra is messze elmarad a NATO-tagoktól elvárt, GDP-arányosan 2 százalékos céltól, ami nagyjából 75 milliárd eurót jelentene.
A nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított pénzekkel például közel-keleti és afrikai országoknak nyújt kölcsönösen előnyös támogatást Németország. A geopolitikai helyzetükből adódóan kiszolgáltatott, gyarmati múltjuknak hála erőtlen gazdasággal bíró országok stabilizálása a jövőbeni menekültválságok megelőzése kapcsán került be a közbeszédbe.

A szaúdi kormány szerint nem vár áramütés, korbács és szexuális zaklatás a letartóztatott civilekre

Publikálás dátuma
2018.11.23. 16:27

Fotó: Gehad Hamdy / AFP
Két szervezet, az Amnesty International és a Human Rights Watch is megerősítette, hogy brutális kegyetlenséggel kínozzák a szaúdi börtönökben fogvatartott nőjogi aktivistákat. Az ország vezetése szerint mindez hazugság.
Minden alapot nélkülözőnek nevezte a szaúd-arábiai tájékoztatási minisztérium pénteken kiadott közleménye több emberi jogi szervezetnek azt a vádját, hogy az országban kínozzák és szexuálisan zaklatják a letartóztatott nőjogi aktivistákat. "A Szaúd-Arábiai Királyság kategorikusan elutasítja a vádakat. A képtelen, név nélküli vagy nem megbízható forrásokra hivatkozó tanúvallomások egyszerűen hamisak" - áll a közleményben.
Ezzel szemben áll egyrészt az Amnesty International (AI) kedden közzétett jelentése. Ez három személy tanúvallomása hivatkozva írja,

a letartóztatott aktivisták közül többeket "ismétlődően áramütéssel és korbácsolással kínoztak, aminek következtében néhányuk "képtelen volt járni vagy akár rendesen megállni a lábán".

Hasonló nyilatkozatában a Human Rights Watch (HRW) jól tájékozott forrásokat idézett, akik elmondták, hogy

a szaúdi vallatók legalább három nőjogi aktivistát megkínoztak. Mindkét szervezet nyilatkozatában az áll, hogy a letartóztatottakat szexuálisan is zaklatták.

A kínzások áldozata a Reuters szerint elsősorban az a tucatnyi nő, akik a vezetés jogáért küzdve sértettek törvényt. Közülük hatan vannak még mindig börtönben - annak ellenére, hogy már engedélyezett a jogosítvány-szerzés nőknek is. A szaúdi nőknek ugyanakkor továbbra is tilos bankszámlát nyitni, ingatlant vagy értékes ingóságot vásárolni, egyedül repülőre szállni, nem dönthetnek házasságról vagy válásról, nyilvános helyeken pedig csak a családosoknak elkülönített részeken tartózkodhatnak.
"Ha ezek a szexuális zaklatásról és a rossz bánásmód más formáiról szóló beszámolók megerősítést nyernek, az újabb, a szaúdi hatóságok által végrehajtott, felháborító jogsértésekre derít fényt, alig néhány héttel Dzsamál Hasogdzsi brutális meggyilkolása után" - hangsúlyozza nyilatkozatukban Lynn Maalouf, az Amnesty közel-keleti kutatási csoportjának igazgatója.

Fekete péntek: 10-ből 9 munkás sztrájkol a spanyol Amazon-központban

Publikálás dátuma
2018.11.23. 14:45
Illusztráció
Fotó: Oli Scaff / Getty Imgaes
Fizetett betegszabadságot, és az inflációnak megfelelően növekvő béreket követelnek. Szándékosan az év talán legforgalmasabb napjára időzítették a munkabeszüntetést.
Sztrájkba léptek pénteken a billió dolláros cégóriás, az Amazon internetes áruház Madrid melletti logisztikai központjának dolgozói jobb fizetési és munkafeltételeket követelve. Mint a munkásokat tömörítő CGT szakszervezet közölte, a San Fernando de Henaresben található központban

a nappali műszakban dolgozók 90 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

A munkavállalók problémája, hogy az áprilisban lejárt korábbi kollektív szerződésüknél jelentősen rosszabb az, amit utána kötöttek velük. Többek közt a bérek inflációkövetését és a fizetett betegszabadságot követelik.
Az Amazon tájékoztatása szerint ugyanakkor a szakszervezet hazudik, és a munkások többsége valójában felvette a munkát pénteken is. Továbbá azt is állította a cég, versenyképes fizetést biztosítanak a helyi ágazati normáknak megfelelően, és dolgozóikkal a párbeszéd "nyitott és közvetlen".
A 2012-ben létesített logisztikai központ volt az első, amelyet a cégóriás létesített Spanyolországban. Mára mintegy 2400 munkavállalót foglalkoztat, közülük 1600 embert határozatlan idejű szerződéssel.
A dolgozók idén már harmadszor léptek sztrájkba a kollektív szerződés miatt, most szándékosan "fekete pénteken" (Black Friday), ami a vásárlást ösztönző rengeteg leárazás miatt a cég számára az egyik legforgalmasabb nap az évben. Arra készülnek, hogy a karácsonyi ünnepeket megelőzően még további öt napon tartanak munkabeszüntetést. A sztrájkolók péntek délután felvonulást is terveznek, valamint, hogy élőlánccal veszik körbe munkahelyük épületét. A megmozduláshoz csatlakozni kívánnak a fekete péntek ellen tüntető antikapitalista civilek is.

A munkások közt nincs jó híre az Amazonnak

Az Amazon a világ egyik legértékesebb cége, tőzsdei értéke a közelmúltban átlépte az 1000 milliárd dollárt. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - a munkavállalói kizsákmányolásáról hírhedt a cég. Fizetésük alacsony, a munkakörnyezetük rossz, és folyamatosan szigorú kontroll alatt tartják őket. Szeptemberben például előbb azért kellett bocsánatot kérnie az Amazonnak, mert kiderült, hogy szabadalmaztattak egy új munkaeszközt, ami gyakorlatilag egy ketrec munkásoknak. Később pedig egy oktatófilmjük okozott botrányt, mely arra tanította a cég középvezetőit, hogy kémkedéssel és rábeszéléssel hogyan előzzék meg, hogy a munkások együttesen léphessenek fel. A videó alapján szakszervezet-alapítás kockázatát rejti magában, vagyis a profitra veszélyes még az is, ha egyszerűen barátkoznak egymással az alkalmazottak. Többen is úgy nyilatkozott akkor, hogy az Amazontól kirúgják azokat, akik szóvá teszik a rossz munkakörülményeket.