Elhúzott Merkel bizalmasa

Publikálás dátuma
2018.11.24. 10:00

Fotó: HENDRIK SCHMIDT/DPA / AFP
Annegret Kramp-Karrenbauer egyre népszerűbb a német kereszténydemokrata választók körében, így mind nagyobb a különbség közte és a szintén a CDU elnöki tisztségére pályázó Friedrich Merz között – derül ki a ZDF úgynevezett politikai barométeréből. Angela Merkel kancellár októberben jelentette be, hogy nem indul újra a kereszténydemokraták decemberi hamburgi tisztújításán, így biztosan nem marad a CDU elnöke, ugyanakkor a kancellári teendőket 2021-ig ellátja. Sokáig úgy látszott, az egykori frakcióvezető, a Merkelnél konzervatívabb Merz a favorit a tisztségre, ám két hét óta a CDU főtitkára, Kramp-Karrenbauer megfordította az állást, legalábbis a közvélemény-kutatások szerint. Sőt, az azóta eltelt időszakban még egyértelműbbé vált a trend, amely szerint a CDU hívei Merkel bizalmasát részesítenék előnyben. A megkérdezettek 38 százaléka ugyanis őt tartaná alkalmasnak a pártelnöki posztra, ami két hét alatt három százalékos emelkedés, Merzre viszont csak 29 százalék voksolna, ami négy százalékos csökkenés, vagyis kettejük között kilenc százalékra nőtt a különbség. Kijelenthető, hogy a Merkel kancellár legvehemensebb bírálója, Jens Spahn egészségügyi miniszter teljesen esélytelen, hiszen egy százalékot rontva már csak hat százalékon áll. A CDU szavazói számára igen fontos, ki lesz a pártelnök, mert mindössze 12 százalék nyilatkozott úgy, neki mindegy a következő pártvezető személye. Kramp-Karrenbauer elsősorban annak köszönhetően húzott el Merztől, hogy a válaszadók rokonszenvesebbnek (34 százalék) és hitelesebbnek (30 százalék) tartják. Merzet e tekintetben csak 15, illetve 16 százalék látja jobbnak. Szembetűnő, arra a kérdésre, ki képviseli jobban a polgárok érdekeit, 33 százalék Kramp-Karrenbauert nevezte meg és csak kilenc százalék Merzet. A két politikus egyébként bekerült a német „TOP 10-be”, azon személyiségek közé, akiket a belpolitika legmeghatározóbb személyiségeinek tartanak.
Frissítve: 2018.11.24. 10:18

30 fegyverest "ártalmatlanítottak" francia katonák Maliban

Publikálás dátuma
2018.11.23. 22:03
Francia katonák Maliban - Illusztráció.
Fotó: Fred Marie / Hans Lucas
Nem világos, hogy elfogták vagy megölték őket a rajtaütés során, de az bizonyos, hogy magas rangú milicista vezérek is voltak köztük.
30 dzsihádista fegyverest "ártalmatlanított" a francia hadsereg Maliban pénteken - írja a Reuters. A hadsereg közleményéből nem derül ki, hogy elfogták-e őket, vagy végeztek velük, ám az igen: vélhetően köztük van a fegyveresek több ismert vezetője.
Franciaországnak jelenleg nagyjából 4500 katonája szolgál Afrikában, ahol szélsőséges fegyveresek elleni küzdelemből veszik ki a részük. Az egyik csoport, ami ellen harcolnak, a Macina Felszabadítási Front (MLF), mely egy hat éves felkelés kirobbantásáért felelős Maliban. A hadsereg szerint az MLF egyik vezetője is az "ártalmatlanítottak" között van.
Szerző

Számítógépet sem használ és a kiberbiztonsághoz sem ért japán kiberbiztonsági minisztere

Publikálás dátuma
2018.11.23. 21:17
Yoshitaka Sakurada
Fotó: Toshifumi KITAMURA / AFP
Megvallotta, leginkább csak szövegek felolvasásával foglalkozik miniszterként Yoshitaka Sakurada. Az ellenzék megrökönyödéssel hallgatta.
Nemrég komoly médiavisszhangot kapott, hogy Japán kiberbiztonságért felelős minisztere, Yoshitaka Sakurada kijelentette: nem igazán szokott számítógépeket használni. Sakurada még ennél is tovább ment a kínos őszinteség terén, mikor - ahogy arról a Japan Times beszámol - egy csütörtöki bizottsági meghallgatáson kijelentette: tulajdonképp a kiberbiztonsághoz sem ért.
"Legnagyobb feladatom kabinetminiszterként, hogy hibátlanul olvassak fel válaszokat"

- fogalmazott a miniszter egy készülő kiberbiztonsági rendelet kapcsán tartott ülésen. A Japan Times tudósítása szerint egyébként többször nem sikerült neki helyesen felolvasni egy-egy dokumentumból.
A szóban forgó rendeletet - mely részben a 2020-as olimpiai játékok kapcsán vált szükségessé - végül elfogadta a japán törvényhozás. Ezzel egyebek mellett a magán- és közszféra közti információáramlást könnyíti majd a japán kormány egy tanács létrehozásával, illetve a sportrendezvény kibertámadások elleni védelméről is gondoskodik.
Szerző
Frissítve: 2018.11.23. 21:19