tüntetés;CEU;Oktatás;

2018-11-24 18:44:00

„Nem csak a CEU-ért tüntetünk”

Több százan tüntettek szombat délután Budapesten egyetemisták felhívására a tudomány és az oktatás szabadságáért.

A megmozdulás elsődleges célja az volt, hogy a magyar kormány tartsa be saját törvényeit és végre írja alá azt az államközi megállapodást, ami garantálná a Közép-európai Egyetem (CEU) további budapesti működését. Ha ezt nem teszik meg, a CEU kénytelen lesz Bécsben folytatni amerikai akkreditációjú képzéseit. Noha az egyetem vezetése december 1-ig adott időt a kormánynak, Szijjártó Péter külügyminiszter és más kormánypárti politikusok nyilatkozataiból az olvasható ki: nem fogják aláírni az egyezményt.

A tüntetők a Fővám téren, a Budapesti Corvinus Egyetem előtt gyülekeztek – ez az az intézmény, amit a kabinet a „gazdagok elitegyetemévé” tenne. Innen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karához (ELTE BTK) vonultak, hogy szolidaritásukat fejezzék ki azokkal az ELTE-s oktatókkal, akiket a napokban lejárató cikkekben támadt a kormánymédia. Ezt követően a CEU felé vették az irányt, ahonnan a Magyar Tudományos Akadémia felé indultak. A hatalom ugyanis a tudomány fellegvárát sem kíméli: a kormány mindent elkövet azért, hogy az Akadémia finanszírozását politikai kontroll alá vonja.

Útközben tüntető diákokat kérdeztünk arról, nem tartják-e okafogyottnak a demonstrációt, hiszen – mint arról a Népszava beszámolt – már az osztrák média is kész tényként kezeli a CEU költözését. Lapunk információi szerint az idei év végén vagy jövő év elején a Soros György által alapított egyetem képzéseinek bécsi akkreditálása is megkezdődhet. – Nem gondolom, hogy okafogyott. Mi most nem csak a CEU-ért tüntetünk – nyilatkozta egy diáklány, az ELTE jogi karának hallgatója. „Ocsmány indulatkeltésnek” nevezte, hogy kormánypárti lapok magyar egyetemeket támadnak. A jogi kar sem maradt ki: a Magyar Idők nemrég arról cikkezett, hogy a karon „kormánykritikus tevékenységet” űznek egyes oktatók, illetve hogy az egész hazai felsőoktatási szférát a „posztkommunista baloldal” és „Soros civiljei” tartják a markukban.

– Ennél nagyobb marhaságot rég hallottam. Egyszerűen gyomorforgató. És vannak, akik el is hiszik – mondta a joghallgató. A vele együtt tüntető csoporttársa azt fűzte hozzá: nem csodálja, hogy egyre többen hagyják el az országot. – Akinek van rá lehetősége, elmegy. A barátaim egy része már külföldin tanul vagy dolgozik – mondta.

A Kossuth térre érve Tamás Gáspár Miklós, a CEU-n is oktató filozófus beszélt arról: bár a tüntetésre nem jöttek el mind, de a szabadság és az egyenlőség hívei sokan vannak Magyarországon, s egyszer eljön az idő, amikor milliók lesznek az utcán. Mint mondta, tiltakozni kell az oktatás és a tudomány ellehetetlenítése, egyetemi szakok megszüntetése és az egyetemi oktatók feljelentésére buzdító „szélsőjobboldali szennysajtó” ellen. Utóbbi kijelentésével az ugyancsak kormánypárti 888.hu cikkére utalt, amelyben azt kérik egyetemista olvasóiktól, ha elegük van az egyetemeken zajló „kéretlen baloldali politizálásból”, tapasztalataikat, történeteiket írják meg nekik.

A tüntetésen felszólalt a kormány által ideológiai okokból megszüntetett Társadalmi nemek tanulmánya szak (az úgynevezett „genderszak”) egyik oktatója is. Kövér-Van Til Ágnes, aki az ELTE-n igazgatta a „bűnös képzést”, arról beszélt: a szak olyan kérdésekkel foglalkozott, mint hogy miért alacsonyabb a nők aránya államigazgatási és gazdasági területeken, miért kapnak alacsonyabb fizetést a nők ugyanazért a munkáért, miért csak a nőkön kérik számon a gyermekvállalás kérdését, milyen szerepe van a családalapításban az apáknak. – Ezeket a kérdéseket már nem tehetjük fel az ELTE-n – mondta.

Szót kapott egy corvinusos diák, Molnár Via is. Ő szociológiát tanul az egyetemen, amit a kormány alapítványi fenntartású elitintézménnyé akar tenni. – És újból megtörténik a varázslat: a közpénzből magánvagyon válik – fogalmazott. Szerinte a jelenlegi hallgatókat azzal próbálják nyugtatni, hogy az átalakítás őket még nem érinti. – Vagyis, ha minket személyesen nem érint valami, akkor maradjunk csendben. Hát nem! Pont ez az a gondolkodásmód, ami ellen küzdenünk kell!

A tüntetés befejeztével a demonstráció nem ért véget: a hallgatók sátrakat állítottak fel a Parlament előtt, ahol a következő héten Szabad Egyetem programsorozatot szerveznek. Ingyenes előadásokat, beszélgetéseket tartanak majd, hogy december elsejéig – a kormány és a CEU között megkötendő megállapodás határidejéig – kifejezzék szolidaritásukat.