CEU;Bécs;

2018-11-24 12:14:00

Újabb részletek a CEU költözéséről

Bár a CEU Budapesten maradásának ultimátuma csak december 1-én jár le, Bécsben már jó ideje abból indulnak ki, hogy az egyetem átteszi székhelyét az osztrák fővárosba.

Ez egybevág lapunk mai információjával is, miszerint az év legvégén vagy jövő év elején elindulhat a CEU képzéseinek bécsi akkreditálása. Úgy tudjuk, maga a magyar kormány is azzal számol, hogy ez nagyon hamar, akár még decemberben megtörténhet.

  

A Die Presse című osztrák napilap szombati száma utal a CEU októberi sajtóközlésére, amely szerint az első szemeszter összes hallgatója Ausztriában kezdi meg tanulmányait. Kiszemelték már az egyetem helyszínét is a 14. kerületi Otto-Wagner Kórház területén. Az alapító Soros György, aki a héten az osztrák kancellárral és az oktatási miniszterrel tárgyalt, már tavaly megtekintette az idillinek mondott helyszínt, amelyet a CEU 99 évre bérelt, s 160 lakás építése is megkezdődött. A Baumgarten Höhén található centrumban – a Die Presse által közölt térkép szerint – az ott működő színháztól keletre foglal helyet a tanintézet, nyugaton még kórházi pavilonok működnek, s állnak ott üres épületek is.

Az előkészületek egy éve folynak, a külföldi egyetemek beköltöztetésével foglalkozó Wirtschaftsagentur Wien (a főváros tulajdona) vezetője kéthetente tárgyal operatív szinten a CEU rektorhelyettesével. Gerhard Hirczi közlése szerint a költözés sokkal méretesebb lesz, mint eredetileg gondolták, a CEU nagy része Bécsbe kerül, s csak egy kis – ahogy ő fogalmaz – szatellita marad Budapesten. Az áttelepülés nem azonnal történik, hanem fokozatosan. Az első fázisban – így a Die Presse – a 2019/20-as téli szemeszter kezd működni, 500 elsős hallgatóra számítanak, a személyzetről, oktatókról még nincs közlés. A többi hallgató Budapesten fejezi be tanulmányait. Hivatalosan még azt sem mondta meg az egyetemi vezetés, hogy hány szak indul, az illetékes hivatal, az Agentur AQ Austriához sem érkezett még akkreditációs kérvény. De a CEU 2017 óta összesen hatvan szak indítását jelezte. A tanításhoz egy átmeneti területet találtak, az Otto Wagnert még adaptálni kell. Hogy hol lesz az ideiglenes oktatás, arról a CEU nem nyilatkozik, mert még nem született meg a megállapodás a lakbérről. (Híreszteléseket a 10. kerületből hallani.)

A Közép-Európai Egyetem a tervezetnél egy évvel később, a 2023/24-es téli szemeszterben kezd 100 százalékosan üzemelni, (a kórházi személyzet kiköltözése hosszabb a vártnál), 1500-1600 diákkal és 700 fős személyzettel számolnak az 50 ezer négyzetméteres területen. A pavilonok egy része szanálandó, ez a bécsi önkormányzat feladata.

Gerhard Hirczi szerint a CEU megjelenése kimondottan szerencse, az OTTO-Wagner ugyanis műemlékvédelmi terület, ahol új épületeket nem emelhetnek, a meglévőkben pedig csak meghatározott tevékenységet folytathatnak, ilyen például az oktatás. Szó van diákszállás építéséről, ez is csak

meglévő épületekben jöhet létre.