megállapodás;nyilatkozat;Brexit;

Aláírták az uniós vezetők a Brexit-megállapodást

Megegyeztek a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről a vasárnapi brüsszeli csúcson.

Rendkívüli csúcsértekezlet során fogadták el Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről szóló megállapodást Brüsszelben, a most jóváhagyott dokumentum a kilépés feltételeit sorolja, a bennmaradó 27 uniós tagország állam- és kormányfői pedig politikai nyilatkozatot is elfogadtak a jövőbeli kapcsolatokról – írja az MTI.

A megállapodásról Twitteren számolt be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. 

hvg.hu úgy tudja, hogy a huszonhetek 11 órakor Theresa May brit kormányfővel tárgyalnak, várhatóan délben már véget is ér a találkozó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy garantált a rendezett Brexit, a megállapodást ugyanis még a brit parlamentnek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Utóbbi esetében januárra-februárra várható a döntés - mondta el a csúcs előtt Antonio Tajani, a testület elnöke, aki azt is hozzátette: várhatóan jóváhagyják azt, megvan erre a többség,

A nyilatkozatot kommentálta Emmanuel Macron francia elnök is, szerinte a csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – Macron hozzátette, ez egy súlyos pillanat az Európai Unió számára", a brit kilépés ugyanis azt mutatja, hogy van min javítani, és a szövetségnek reformra, átalakításra lesz szüksége.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs megkezdése előtt még arról beszélt, hogy sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást – de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból.