Előfizetés

Orosz határőrhajó erőszakoskodott az ukrán flottával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.25. 14:47

Fotó: Igor Zarembo / AFP
Szándékosan nekiütközött egy orosz határőrhajó az ukrán haditengerészet egyik hajójának vasárnap Odessza és Mariupol között, idézi az ukrán védelmi minisztérium információját a zoom.hu. A tárca tájékoztatása szerint az ukrán haditengerészet három hajója – két páncélozott tüzérségi kishajó és egy vontatóhajó – a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartott. A hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették – szögezték le a közleményben. Az ukrán fél tájékoztatása szerint az egyik orosz határőrhajó nekiment az ukrán vontatóhajónak, amelynek megsérült a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. A legénység tagjai közül senki sem sérült meg. Az incidenst Kijev nyílt provokációnak minősítette Oroszország részéről. Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy megteszi a szükséges diplomáciai és nemzetközi jogi válaszlépéseket.

Mesterházy Attila NATO-s szocialista frakcióvezető lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.25. 11:38

Fotó: Facebook
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezet közgyűlésének balos képviselőcsoportját irányítja az MSZP-s politikus.
A héten ülésezett a kanadai Halifaxban a NATO Parlamenti Közgyűlése, melynek ülésén a NATO tagállamok és partner országainak parlamenti képviselői megvitatták a globális biztonsági környezet megváltozásából fakadó feladatokat és a szövetségen belüli kihívásokat. Az ülésen személyi kérdések is napirendre kerültek, melynek során új parlamenti elnököt és bizottsági elnököket is választott a közgyűlés. Ennek eredményeképpen választották meg Mesterházy Attilát a NATO tagországok baloldali képviselőcsoportjának vezetőjévé, továbbá a Transzatlanti Védelmi és Biztonsági Együttműködés albizottság elnökévé is. NATO csatlakozásunk óta első ízben választottak meg magyar parlamenti képviselőt egy pártcsalád frakcióvezetőjévé. A közgyűlés hétfőn elfogadta a szocialista képviselő raportőrként jegyzett, a NATO tagországok védelmi kiadásairól szóló jelentését is: a “Tehermegosztás: új kötelezettségek egy új korszakban” címmel.

Aláírták az uniós vezetők a Brexit-megállapodást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.25. 10:55

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Megegyeztek a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről a vasárnapi brüsszeli csúcson.
Rendkívüli csúcsértekezlet során fogadták el Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről szóló megállapodást Brüsszelben, a most jóváhagyott dokumentum a kilépés feltételeit sorolja, a bennmaradó 27 uniós tagország állam- és kormányfői pedig politikai nyilatkozatot is elfogadtak a jövőbeli kapcsolatokról – írja az MTI. A megállapodásról Twitteren számolt be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. 
hvg.hu úgy tudja, hogy a huszonhetek 11 órakor Theresa May brit kormányfővel tárgyalnak, várhatóan délben már véget is ér a találkozó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy garantált a rendezett Brexit, a megállapodást ugyanis még a brit parlamentnek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Utóbbi esetében januárra-februárra várható a döntés - mondta el a csúcs előtt Antonio Tajani, a testület elnöke, aki azt is hozzátette: várhatóan jóváhagyják azt, megvan erre a többség,
A nyilatkozatot kommentálta Emmanuel Macron francia elnök is, szerinte a csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – Macron hozzátette, ez egy súlyos pillanat az Európai Unió számára", a brit kilépés ugyanis azt mutatja, hogy van min javítani, és a szövetségnek reformra, átalakításra lesz szüksége.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-csúcs megkezdése előtt még arról beszélt, hogy sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást – de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból.