Demonstráció miatt szünetel a határforgalom Záhonynál

Publikálás dátuma
2018.11.26. 09:59

Fotó: Nemes János / MTI
A rendőrség azt javasolja az autósoknak, hogy válasszák a beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek egyikét.
Szünetel a határforgalom egy demonstráció miatt a csapi közúti határátkelőhelyen – írja a police.hu az ukrán határőrizeti szerv tájékoztatása alapján. A rendőrség közölte, hogy az ukrán fél nem tudja beléptetni Ukrajnába a Záhonynál kilépő utasokat, ezért – 8 óra 55 perctől – a záhonyi közúti határátkelőhelyen is szünetel a kiléptetés. A rendőrség arra hívta fel az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre válasszák a legközelebbi beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét. Az MTI korábban azt írta, hogy Kárpátalján vasárnap este kezdődtek a tüntetések, amelyeket az európai regisztrációjú gépkocsik ukrajnai belépésének szigorítása ellen szervezett több száz autótulajdonos. A demonstrálók vasárnap nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták, főként az ukrán–lengyel határon, valamint egynek-egynek az ukrán–szlovák és az ukrán–román határon Kárpátalján. Hétfő reggelre a külföldi rendszámmal közlekedő autósok útblokádot hirdettek a közúti határátkelőhelyekhez, így a Csap-Záhony közötti elé is.
Fotó: MTI / Nemes János
Szerző
Frissítve: 2018.11.26. 12:15

A független Dézsi András lett Sáránd polgármestere

Publikálás dátuma
2018.11.26. 09:56

Fotó: Google Street View
A képviselő-testület szeptember 5-én feloszlatta magát, arra hivatkozva, hogy nem tud együtt dolgozni Szántó Józseffel.
A függetlenként indult Dézsi Andrást választották Sáránd polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson – közölte az MTI-vel a helyi választási iroda vezetője. Bálint Erika Katalin elmondta, hogy a hajdú-bihari település 1908 választópolgára közül Dézsi Andrásra 389-en szavaztak, a korábbi polgármester, a szintén független Szántó József 339 szavazatot kapott, az MSZP jelöltjére, Nagy Józsefnéra pedig 277-en voksoltak. Érvénytelen szavazat 23 volt. A településen képviselő-választást is tartottak, a hat képviselői helyre huszonnégyen pályáztak – tette hozzá. A 2350 lakosú Sárándon azért kellett időközi önkormányzati választás tartani, mert a képviselő-testület szeptember 5-én feloszlatta magát, arra hivatkozva, hogy nem tud együtt dolgozni Szántó József polgármesterrel.
Szerző

Tonik, keksz, egészmogyorós csoki – Kiderült, miket kéret az autójába Szijjártó

Publikálás dátuma
2018.11.26. 09:30

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
A külügyminiszter csirkét vagy pulykát eszik, marhahúst pedig teljesen átsütve.
Megszerzett a 444.hu egy ellenőrző listát, amit a külképviseletek protokoll-főosztályainak küldenek el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látogatásai előtt. Ez egyébként egy világszerte bevett dolog, az ilyen listákon jelzik, hogy milyen teendők szükségesek, mielőtt megérkezik a miniszter, például „a programtervezet előkészítése során az egyes helyszínek közötti utazási idő pontos kiszámolása, ellenőrzése”, vagy hogy „a gépjárművek megfelelő műszaki állapotban legyenek a látogatáshoz, elengedő üzemanyaggal”, és „a konvoj gépjárműveiben minden esetben legyen esernyő és papírzsebkendő”. A portál azt írja, a lista szerint 
  • Szijjártónak a Google Maps-en be kell rajzolni egy rövidebb (8-10 km-es) és egy hosszabb (13-15 km-es) futóútvonalat.
  • a miniszter nem eszik halat és tenger gyümölcseit, nem fogyaszt alkoholt és kávét (helyette gyümölcsteát, zöld teát iszik mézzel), de még olyan ételeket sem, amiknél ezeket felhasználják. Inkább csirkét vagy pulykát eszik, marhahúst pedig teljesen átsütve.
  • A konvojba kis üveges szénsavas és szénsavmentes vizet kéret, a saját kocsijába pedig egy kis üveg tonikot (lehetőleg Kinley), kólát (lehetőleg Coca-Cola) és kakaós kekszet vagy csokoládét, ha lehet, Ritter egészmogyorós tejcsokoládét.
Szerző