Nem vezetik be jövőre az új Nemzeti alaptantervet

Publikálás dátuma
2018.11.26. 12:40
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A tervezetről zajló vita még nem ért véget – mondta Pósán László. Csak egyetlen javaslat tárgysorozatba vételéről döntött pozitívan a bizottság, ezt a fideszes Bánki Erik nyújtotta be.
Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) 2019-es bevezetésére nem fog sor kerülni – jelentette ki Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke a bizottság hétfői ülésén, ahol Hiller István (MSZP) érdeklődött arról a kormánypárti képviselőktől: mikor kerülhet nyilvánosságra a Csépe Valéria professzor és szakértői csapata által kidolgozott Nat-tervezet kormány által átírt változata? – A tervezetről zajló vita még nem ért véget, továbbra is zajlik – fogalmazott Pósán. Az ülésen szóba került a Közép-európai Egyetem (CEU) és a több szakmai szervezet által létrehozott Oktatási Minimum program is. A CEU ügyében Ungár Péter LMP-s képviselő nyújtott be javaslatot arról, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a felsőoktatási törvény azon rendelkezéseit, amelyek kifejezetten a Soros György által alapított egyetem ellehetetlenítésére irányulnak. Ungár felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét: a CEU annak ellenére is teljesítette az előírt feltételeket, hogy azok teljesen értelmetlenek. Az utolsó feltétel – az államközi megállapodás megléte – pedig azért nem teljesül, mert azt a magyar kormány nem hajlandó aláírni. A bizottság fideszes többsége leszavazta a javaslatot. Így döntöttek az Oktatási Minimum program tárgysorozatba vételéről is. Hiller hiába érvelt azzal, hogy a programot szakmai, civil és érdekvédelmi szervezetek dolgozták ki annak érdekében, hogy létrejöhessen egy pártpolitikától független, kormányzati ciklusokon átívelő oktatási irányvonal, Pósán szerint a dokumentum nem más, mint „a baloldal oktatási programja”. Elutasították az arról szóló javaslatot is, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató iskolák legyenek akadálymentesek, illetve hogy azok a médiumok, amelyek évente három alkalommal bizonyítottan valótlanságot állítanak, ne kaphassanak állami támogatást. A hétfői ülésen csak egyetlen javaslat tárgysorozatba vételéről döntött pozitívan a bizottság, ezt a fideszes Bánki Erik nyújtotta be. A javaslat úgy módosítaná a sporttörvényt, hogy az olimpiákon szerzett érmekért (akár arany, akár ezüst, akár bronz) egyforma összegek járjanak. A költségvetésben erre irányzott összeg a jelenlegi 1,9 milliárdról 3,6 milliárdra növekedne. Bánki Erik szerint a magyar gazdaság ezt megengedheti magának. 
Szerző
Frissítve: 2018.11.26. 13:00

Magyarországra érkező vonatokat is érint az osztrák sztrájk

Publikálás dátuma
2018.11.26. 12:28

Fotó: Bodo Marks / AFP
Nagyobb késésekre és járatkimaradásokra kell számítani a vonalon.
Egy szakszervezet figyelmeztető sztrájkja miatt nem közlekednek a vonatok Ausztriában 12 és 14 óra között Ausztriában. Az osztrák vasúti társaság közlése alapján a kétórás sztrájk miatt nagyobb késésekre, illetve esetleges vonatkimaradásokra kell számítani a vonalhálózaton – hívta fel a figyelmet a Mávinform. A tájékoztatás szerint a szomszédos országokból érkező vonatok a határállomáson várakozhatnak, így szünetelni fog a határokon átnyúló vasúti forgalom. Bécsben az ÖBB jegyeket a Wiener Linien elfogadja, mint ahogy Salzburgban az ÖBB jegyeket a Salzburg AG is. Vorarlbergben a teljes helyi személyszállítás 30 buszon történik. A Linz és a Graz repülőtértől buszokat biztosítanak a repülőjegyes utasoknak. Bécsben buszok is lesznek, mint plusz vasúti szolgáltatások a bécsi nemzetközi repülőtérre. A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a MÁV-START, vagy más időpontra érvényesíti. Amennyiben az utazásról nem mondanak le, jegyeik záradékolásáról – szükség esetén – külföldön kell gondoskodniuk az utasoknak. A jegyek visszatérítését az utasok a jegykiadó ország ezzel megbízott jegykiadó helyein, általában a nemzetközi pénztáraknál kérhetik. A menetjegy visszaváltást, vagy más időpontra érvényesítést a nemzetközi jegypénztárakban intézhetik.
Szerző

Demonstráció miatt szünetel a határforgalom Záhonynál

Publikálás dátuma
2018.11.26. 09:59

Fotó: Nemes János / MTI
A rendőrség azt javasolja az autósoknak, hogy válasszák a beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek egyikét.
Szünetel a határforgalom egy demonstráció miatt a csapi közúti határátkelőhelyen – írja a police.hu az ukrán határőrizeti szerv tájékoztatása alapján. A rendőrség közölte, hogy az ukrán fél nem tudja beléptetni Ukrajnába a Záhonynál kilépő utasokat, ezért – 8 óra 55 perctől – a záhonyi közúti határátkelőhelyen is szünetel a kiléptetés. A rendőrség arra hívta fel az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre válasszák a legközelebbi beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét. Az MTI korábban azt írta, hogy Kárpátalján vasárnap este kezdődtek a tüntetések, amelyeket az európai regisztrációjú gépkocsik ukrajnai belépésének szigorítása ellen szervezett több száz autótulajdonos. A demonstrálók vasárnap nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták, főként az ukrán–lengyel határon, valamint egynek-egynek az ukrán–szlovák és az ukrán–román határon Kárpátalján. Hétfő reggelre a külföldi rendszámmal közlekedő autósok útblokádot hirdettek a közúti határátkelőhelyekhez, így a Csap-Záhony közötti elé is.
Fotó: MTI / Nemes János
Szerző
Frissítve: 2018.11.26. 12:15