Németh Szilárd: Nem állunk meg a kézifegyverek gyártásánál

Publikálás dátuma
2018.11.26. 13:16
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a hadkötelezettség felső korhatárának 50 évre emeléséről is beszélt.
Az idén átadott kiskunfélegyházi Arzenál fegyvergyár cseh licenc alapján megkezdte a honvédség és a rendvédelmi erők számára gépkarabélyok, géppisztolyok és pisztolyok gyártását, és a digitális katona program keretében 2019-től kezdve ezekkel a kézifegyverekkel szerelik fel a Magyar Honvédséget. A kézifegyverekhez a lőpor- és lőszergyártás is Magyarországon fog történni – mondta Németh Szilárd a kormányközeli Magyar Időknek adott interjújában. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott:  
„nem fogunk a kézifegyverek gyártásánál megállni. Itt is a magyar érdek a meghatározó”.

Azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés kedden szavaz a hadkötelezettség felső korhatárának 50 évre emeléséről, Németh Szilárd azt mondta: 
„A 40 és 50 év közöttiek korosztálya a legnagyobb létszámú. A népi bölcsesség úgy tartja, ekkorra válnak férfivá az ifjak. Nekik nehezen tudná bárki is bebizonyítani, sőt egyenesen sértésnek vennék azt, hogy háborús védelmi helyzetben egy 45 éves magyar ember alkalmatlan lenne arra, hogy megvédje családját, otthonát, hazáját.”

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programmal kapcsolatban közölte, hogy most 37 650 főben határozták meg a honvédség létszámát, ami 13 700 fős emelkedés 2010-hez képest. Az önkéntes tartalékosok létszáma a 17 főről mára átlépte a 8000 főt, ez pedig 20 000-re fog nőni 2026-ig.
Szerző

Randolph L. Braham emlékére

Publikálás dátuma
2018.11.26. 13:10

Fotó: Népszava
Nem lehet mondani, hogy váratlanul ment el. Nemcsak az életkora okán – 95 évesen érte a halál New York-i otthonában -, hanem azért, mert tudatosan készült rá. Nem a saját élete lezárására és elrendezésére, hanem az életművére. Ami lehet: egy és ugyanaz. Utoljára 2017 szeptemberében találkoztam vele, amikor gondos levelezés után tanácskozásra hívta össze azokat a kiadókat, amelyek művei gondozásával foglalkoztak. Mérjük fel közösen: könyvei milyen mennyiségben raboskodnak a raktárakban, hogy kiszabadítsa azokat onnan élő tudássá. Könyvnek, könyvtárban a helye! Olyan helyen, ahol esély van rá, hogy mindenki – elsősorban a nem zsidók, az elkövetők népe – hozzáférjen, ha akar. Hiszen ez a kegyetlen ismeretanyag a záloga a gyászmunkának, a megbékélésnek. Ez a szándék vezette őt, mint az erdélyi Désről bevonultatott egykori munkaszolgálatos túlélőt, s mint neves amerikai tudóst. Talán az sem véletlen, hogy Randolph L. Braham munkája – dacára, hogy a források nagy része Magyarországon található -, Magyarországtól kontinensnyi távolságban született meg. Hiszen Auschwitz csak a megsemmisítés helye volt, azonban az „elkövetés” alapvető mozzanata a „kiszántás” a magyar társadalomból, teljes egészében magyar tett volt, mint ezt monumentális munkájában a magyarul többször is megjelent A népirtás politikája, a holocaust Magyarországon című művében lefektette. Szomorú kuriozitás: ilyen alapos holokauszttörténete csak a magyarnak van, s bizonyára ez sem véletlen, hiszen ilyen gyors és az egész társadalmat a mai napig romboló hatása egy nemzetre lebontott holokausztnak sem volt, ahogy nem volt egyetlen zsidóság sem, amely annyira gazdagítóan, meghatározóan beojtódott volna „gazda népe” kultúrájába és mindennapjaiba. Művének kiegészítése, de inkább népszerűsítése töltötte be életútja utolsó részét. A rendszerváltás után nagy példányban adták ki – és vásárolták - fő művét, s mint egy rocksztárt fogadták, a Fészek klubban, ahol először tartott előadást. Aztán párhuzamosan azzal, hogy - nem függetlenül a napi politika kívánalmaitól - a holokausztról való tudást mennyire hárította-hárítja a most rögzítő-kanonizáló „kollektív emlékezet”, úgy vált Randolph L. Braham nem kedvelt vendéggé, majd „ellenzékivé” Magyarországon. Legutolsó nagyobb sajtónyilvánosságot kapott „ügye” a Sorsok háza-projekt volt, amelyet egykori pártfogoltjával szemben látványosan opponált. Nagy tudós, nagy szervező, harcos ment el. A magyar holokauszt emlékezetpolitikájának legenergikusabb motorja volt. Távozása – ez sem véletlen – végzetesen egybeesik, magának az ügyének az ellehetetlenülésével. Amikor Magyarországon, sőt: ott is ahová sorsa vetette, ismét az idegen megbélyegzése, a vele szemben gyakorolt szolidaritáshiány vált mainstraim-é. Ezt felfogni, megemészteni, s a következtetést belőle levonni az árván maradt tanítványok, munkatársak keserű öröksége lesz. 
Frissítve: 2018.11.26. 17:58

Senkinél sem kapcsolják ki karácsonykor az áramot és a gázt

Publikálás dátuma
2018.11.26. 12:44

Fotó: Kállai Márton
Kikapcsolási moratóriumot vállal az ünnepi időszakban a Nemzeti Közművek.
Az E.ON december 14-től, az NKM Nemzeti Közműszolgáltató december 17-től, az Elmű-ÉMÁSZ pedig december 20-tól szünetelteti területén a szolgáltatás számlatartozások miatti felfüggesztését – derül ki a közművek lapunk kérdéseire küldött válaszaiból. A határidő mindenütt a jövő év január 6-a. Az önként vállalt kikapcsolási moratórium hozzájárulás az ünnepek nyugodt eltöltéséhez – közölte a többiekhez hasonlóan a Dunántúl, valamint Kelet-Magyarország áramellátásáért felelős, német hátterű E.ON is. A döntés nemcsak a védett ügyfeleknek, hanem a 60 napnál régebbi számlatartozást felhalmozó lakossági fogyasztóknak is kedvez – hívta fel közleményében a figyelmet az ország gáz-, illetve a Dél-Alföld áramellátásáért felelős, állami NKM Nemzeti Közműszolgáltató, illetve a Közép- és Észak-Magyarország áramellátását végző, szintén német tulajdonú Elmű-ÉMÁSZ is. A kikapcsolások felfüggesztése csak a társaságok lakossági fogyasztóira érvényes és nem vonatkozik azokra, akiket már kikapcsoltak – fűzi hozzá az NKM. Az állami közmű megjegyzi: Feszty Árpád úti épületükben 2010 óta jelképes összeg fejében a Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanszállót üzemeltet. 2011 óta minden évben, így idén is részt vesznek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ünnepek előtti ételosztási akciójában. Az önkéntes moratórium vonatkozik az Elmű-ÉMÁSZ mintegy kétmillió lakossági és legkisebb vállalati fogyasztójára is – közli az áramcsoport.
Szerző
Frissítve: 2018.11.26. 17:19