PTI - Földes: Tovább használjuk az épületet

Publikálás dátuma
2018.11.26 14:39

Fotó: Népszava
Salamoni döntés született a Politikatörténeti Intézetről. Bár a Kúria részben igazat adott az államnak, a baloldali szellemi műhelyt egyelőre nem lakoltatják ki.
A magyar állam azt állítja, hogy a Politikatörténeti Intézet (PTI) annak idején jogsértő módon jutott egy Alkotmány utcai épületrész használati jogához. Mielőtt a Kúria hétfőn ítéletet hirdetett volna a régóta húzódó ügyben, Varga István ügyvéd – volt MDF-es és fideszes parlamenti politikus – az állam képviseletében kifejtette: az átruházással kapcsolatos, szerinte meglévő jogsértéseknek nem lehet az a következménye, hogy a „demokratikus átmenetet megelőző önkényuralom mára már megcsontosodott kezei a demokrácia jelenkori történelmi idejébe átnyúlhassanak”. A Népszava többször is foglalkozott a témával: a vállaltan baloldali szellemi műhelyként és kutatóközpontként működő PTI székhelye abban az egykori Igazságügyi Palotában van, ahova a kormány a Kúriát és a Legfőbb Ügyészséget szeretné elhelyezni. Az épület másik részéből ezért kellett távoznia a Néprajzi Múzeumnak. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy „megfelelő ellentételezés esetén, jogaink és az érdekeink tiszteletben tartása mellett hajlandók vagyunk elköltözni”. Csakhogy az állam nem akart ellentételezést. Inkább perre vitte a dolgot. Más bírói fórumok a PTI-nek adtak igazat. Az állam felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az ügy a Kúriához került. A mostani ítélet részben felülírta az előző döntéseket, és kimondta, hogy az intézet használati jogát – mivel az egy jogsértőnek minősített 1996-os megállapodáson alapul, ezért érvénytelen – törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. Ebből azonban nem következik, hogy a PTI jogsértően használná az épületrészt. Jogi nyelven: a tartalmilag haszonkölcsön szerződésnek tekinthető kötelmi jogviszony jelenleg is fennáll. A kiürítésre vonatkozó állami kérelmet a Kúria megalapozatlannak találta, az intézetet a kormány nem teheti utcára. Az állam képviselője mégis kifejezetten elégedettnek tűnt. Csak egyféleképpen lehet értékelni az ítéletet: győzelem minden tekintetben – állította kérdésünkre Varga István ügyvéd. Hiszen – folytatta – a legfontosabb kérdés az volt, hogy a PTI-nek van-e használati joga, vagy nincs. A haszonkölcsön szabályai szerint az intézet maradhat ugyan jelenlegi helyén, de már nincs bejegyzett használati joga. Ebből adódóan Varga szerint a PTI-nek „nagyon gyorsan ki kell mennie”. Persze – tette hozzá az ügyvéd –, ennek részleteiről az állam még tárgyalni fog, ám „így sokkal egyszerűbb a helyzet”. Földes György sajnálja, hogy a használati jogot elvonták az intézettől, de fontosnak tartja: a Kúria döntése értelmében az intézet jogszerűen használja az Alkotmány utcai ingatlant. Bizonyos szempontból az ítélet új helyzetet teremt az állam és az intézet viszonyában, éppen azzal, hogy a nyilvántartásba vett használati jogot a Kúria elvonta a PTI-től. A lényeg azonban változatlan – hangsúlyozta Földes György. Lapunknak nyilatkozva közölte: „Ugyanúgy használjuk tovább az épületet, ahogyan eddig, és továbbra is hajlandók vagyunk távozni, ha előnyös feltételeket kínál számunkra a kormány.”
Szerző
Frissítve: 2018.11.26 17:54

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.