A cél, hogy mindenki az „állam csecsén lógjon”

Publikálás dátuma
2018.11.27. 09:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bizonyos értelemben komoly előrelépés, de vannak benne diszkriminatív és érthetetlen pontok is. A legfőbb cél az, hogy lehetőleg mindenki az „állam csecsén lógjon” – értékelte az új egyházi törvény tervezetét lapunknak Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász.
Az egyházi törvénybe eddig beletört a Fidesz bicskája. Kétharmados parlamenti többsége birtokában a kormánypárt 2010 után többször nekifutott a jogszabálynak, de mindannyiszor elbukott. A magyar Alkotmánybíróság mellett a Velencei Bizottság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is visszadobta az aktuális változatot.
A minap elkészült a kormány új törvényjavaslata, amelyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez. A tervezet négy kategóriába sorolja a vallási közösségeket: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház és bevett egyház. Az adott kategóriához különféle (egyre szigorúbb) feltételek társulnak, amelyek a közösség támogatottságára és működésének idejére vonatkoznak.
Privilegizált helyzetet továbbra is a bevett egyházak élveznek. Érezhető a törekvés, hogy a kormány ezt a kört nem szeretné bővíteni – hangsúlyozta Karsai Dániel. Pozitívumként értékelte, hogy az egyházak elismeréséről nem a parlament, hanem újra a bíróság dönt: a kormány ezzel eleget tett a nemzetközi elvárásoknak. A kisebb közösségek számára kedvező változás az is, hogy ismét hozzájuthatnak az egyszázalékos adófelajánlásokhoz. Még akkor is, ha esetükben ehhez nem társul a bevett egyházaknak járó állami kiegészítés.
A nem bevett egyházaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hitéleti vagy közcélú tevékenységükhöz nem vesznek igénybe állami és uniós forrásokat. Bár a törvény rögzíti, hogy az állam finanszírozási megállapodást köthet velük, az alkotmányjogász nem lát magyarázatot rá, mi indokolja az említett korlátozást. Karsai Dániel nem tud másra gondolni: a tiltó rendelkezés kifejezetten az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szemben került be a javaslatba.
Ahogyan azzal többször is foglalkoztunk: Iványi Gábor felekezetét jogsértő módon fosztották meg egyházi rangjától, és annak ellenére nem kapta vissza státuszát, hogy minden törvényi feltételnek megfelelt.
Szerző

Otthagyja a Ligát a PDSZ

Publikálás dátuma
2018.11.27. 08:52
Szűcs Tamás áprilisi sajtótájékoztatóján
Fotó: TÓTH GERGŐ
A jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel keresik az együttműködés lehetőségeit – közölte Szűcs Tamás.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kilép a Ligából, abból a konföderációból, amelynek 30 évvel ezelőtt alapító tagja volt – közölte Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke.
„A PDSZ kongresszusi küldötteinek többsége úgy ítélte meg, hogy a Liga már nem tudta képviselni a szakszervezet érdekeit, s ezért a jövőben más szövetségi rendszerben, más szakszervezetekkel keressük az együttműködés lehetőségeit”

– olvasható a közleményben.

Szűcs Tamás szerint ahhoz, hogy ez a törekvés megvalósuljon, a küldöttek célravezetőbbnek látták elfogadni azt a javaslatot, amely a szövetségpolitika megújítása előtt lezárja a kapcsolatát a Liga szakszervezeti tömörüléssel.
Szerző
Témák
PDSZ LIGA
Frissítve: 2018.11.27. 08:53

Orbán dicshimnuszt zengett a 4 ezer milliárdos ágazatról, majd gyorsban kirugdalták az állami dolgozókat

Publikálás dátuma
2018.11.27. 08:44

Fotó: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / AFP
Kötelező volt elmenniük egy rendezvényre és meghallgatniuk a miniszterelnököt, majd ajtót mutattak nekik.
A Magyar Turisztikai Ügynökségnél (MTÜ) és a hozzá tartozó szervezeteknél korábban szó volt elbocsátásokról, arról azonban nem, hogy egy héttel azután kezdik el egyesével behívni az embereket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vett a Turizmus Summit nevű eseményen, amelyre a teljes állományt kiterelték a Művészetek Palotájába – írja a napi.hu. Az eseményen Orbán egyebek mellett arról beszélt: „a turizmus mára a GDP valamivel több mint 10 százalékát adja, és 400 ezer embernek ad munkát. A tavalyi év minden idők legjobb éve volt a turizmusban, és az idei is hasonló vagy nagyobb sikerekkel kecsegtet.”   A portál információi szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint az onnan kiszervezett kisebb vállalkozások dolgozóinak is kötelező volt elmenniük a rendezvényre, ahol meg kellett hallgatniuk a miniszterelnököt. Részt vehettek egy vacsorán, ajándékba pedig még Kovács Ákos legújabb lemezét is megkapták a munkatársak. A portál azt írja: bár arról október elején virágnyelven hallani lehetett a vezetőségtől, hogy leépítésre számíthatnak az állami turisztikai szerveknél, azt kevesen gondolták volna, hogy a sikerek laudációja után egy héttel kinyílik a hr-iroda ajtaja, és az oda behívott dolgozókat sorban tájékoztatják az elbocsátásukról. Értesüléseik szerint házon belül olyan pletykák terjedtek, hogy főleg a próbaidős dolgozóktól válnak meg, aztán mégsem így lett: a legnagyobb számban már évek óta az ügynökségnél lévő embereket küldtek el. Arányaiban a munkaerő 20-30 százalékát bocsátották el a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt-től, valamint a szintén az MTÜ-höz tartozó Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től. A központi szervezetnél pedig a munkavállalók 15 százalékos létszámleépítést említettek, de az Optenből megismerhető létszámadatok alapján júniusban még 237 alkalmazottjuk volt, és ez a szám mostanra 174 főre esett. A drasztikus számnál valószínűleg kisebb lehet a tényleges mérték, mert az idén nyáron az MTÜ-ből kiszervezték az embereket a fejlesztőcégekbe. Éppen ezért is meglepő, hogy az átalakítás után – amely sokaknál fizetésemeléssel is járt – néhány hónappal később sorban kirúgták a dolgozókat az új állomásukról– teszi hozzá a portál. Információik szerint részben a bizonytalanság miatt sokan maguktól is felálltak.
Szerző