A cél, hogy mindenki az „állam csecsén lógjon”

Publikálás dátuma
2018.11.27 09:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Bizonyos értelemben komoly előrelépés, de vannak benne diszkriminatív és érthetetlen pontok is. A legfőbb cél az, hogy lehetőleg mindenki az „állam csecsén lógjon” – értékelte az új egyházi törvény tervezetét lapunknak Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász.
Az egyházi törvénybe eddig beletört a Fidesz bicskája. Kétharmados parlamenti többsége birtokában a kormánypárt 2010 után többször nekifutott a jogszabálynak, de mindannyiszor elbukott. A magyar Alkotmánybíróság mellett a Velencei Bizottság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is visszadobta az aktuális változatot.
A minap elkészült a kormány új törvényjavaslata, amelyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez. A tervezet négy kategóriába sorolja a vallási közösségeket: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház és bevett egyház. Az adott kategóriához különféle (egyre szigorúbb) feltételek társulnak, amelyek a közösség támogatottságára és működésének idejére vonatkoznak.
Privilegizált helyzetet továbbra is a bevett egyházak élveznek. Érezhető a törekvés, hogy a kormány ezt a kört nem szeretné bővíteni – hangsúlyozta Karsai Dániel. Pozitívumként értékelte, hogy az egyházak elismeréséről nem a parlament, hanem újra a bíróság dönt: a kormány ezzel eleget tett a nemzetközi elvárásoknak. A kisebb közösségek számára kedvező változás az is, hogy ismét hozzájuthatnak az egyszázalékos adófelajánlásokhoz. Még akkor is, ha esetükben ehhez nem társul a bevett egyházaknak járó állami kiegészítés.
A nem bevett egyházaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hitéleti vagy közcélú tevékenységükhöz nem vesznek igénybe állami és uniós forrásokat. Bár a törvény rögzíti, hogy az állam finanszírozási megállapodást köthet velük, az alkotmányjogász nem lát magyarázatot rá, mi indokolja az említett korlátozást. Karsai Dániel nem tud másra gondolni: a tiltó rendelkezés kifejezetten az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szemben került be a javaslatba.
Ahogyan azzal többször is foglalkoztunk: Iványi Gábor felekezetét jogsértő módon fosztották meg egyházi rangjától, és annak ellenére nem kapta vissza státuszát, hogy minden törvényi feltételnek megfelelt.
Szerző
2018.11.27 09:00
Frissítve: 2018.11.27 09:00

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet, mert egy miniszterük bírálta Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.15 20:27
FOTÓ: AFP / KISBENEDEK ATTILA
Fotó: /
A svéd szociális ügyekért felelős miniszter nemrég úgy fogalmazott, Magyarországon "a politika bűzlik a '30-as évektől." Szijjártó már akkor "visszaszólt", de mint kiderült, nem érte be ennyivel.
Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt - írja az MTI Szijjártó Péter közlésére hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter a minap azt a bejegyzést tette közzé a Twitteren, hogy "riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több »igazi« magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek."

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már akkor "visszaszólt" a politikusnak, hozzáfűzve, hogy "Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra." Most pedig ismét jelezte, szerinte megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt.
A tárcához bekéretett nagykövetnek el is mondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését.
"A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja" - mondta a miniszter.
2019.02.15 20:27

A kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni

Publikálás dátuma
2019.02.15 19:35
AZ MTA központi épülete
Fotó: Népszava/
Legutóbb a kommunista politika játszadozott úgy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), mint macska az egérrel – hangzott el péntek délután az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör budapesti, „Tudomány a prés alatt” című fórumán, amit a Közép-európai Egyetem (CEU) egyik nagyelőadójában tartottak meg.
A terem zsúfolásig megtelt, sokaknak csak állóhely jutott. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt szerint nem meglepő a nagy érdeklődés. Köszöntőjében elmondta: soha nem gondolta volna, hogy az MTA-nak ilyen nehéz helyzettel kell majd szembenéznie. – Elképesztő az Akadémia megbélyegzése. Persze ez a bélyeg számunkra is ismert – utalt a CEU ellen az elmúlt két évben lezajlott kormányzati média- és politikai hadjáratra, ami azt eredményezte, hogy az egyetem a következő tanévtől Budapest helyett Bécsben indítja amerikai képzéseit. Klaniczay Gábor, történész, az MTA doktora emlékeztetett: a független kutatóintézetek ellehetetlenítése nem most kezdődött. Már a 2010-es kormányváltás után nem sokkal megvonták „a másik oldalhoz” sorolt intézetek, mint például a Collegium Budapest állami támogatását. Azóta pedig gomba módra szaporodtak el az új, kormányközeli kutatóintézetek: 2011 óta kilenc új „kutatóműhely” jött létre, kezdve a Kommunizmuskutató Intézettel a leginkább elnökének, Szakály Sándor botrányos nyilatkozatairól ismertté vált Veritas Történetkutató Intézeten át az idén megalapított Magyarságkutató Intézetig. – Vagyis a kormány által létrehozott kutatóhálózat készen áll az akadémiai kutatóintézetek helyére lépni – mondta Klaniczay. Tavaly nyáron vált ismertté a kormány terve: az MTA kutatóhálózatát feldarabolnák, egyes intézeteket megszüntetnének, másokat egyetemekhez csatolnának vagy a fentebb említett állami kutatóintézetek valamelyikébe olvasztanák be. Klaniczay megemlítette: Palkovics László innovációs miniszter egyik legfőbb érve az átalakítások mellett, hogy felszámolja a „kialakult párhuzamosságokat”. Csakhogy ezeket épp a kormány hozta létre az újabb és újabb kutatóintézetek megalapításával.
A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több mint 20 milliárd forintot tart vissza az akadémiai kutatóhálózat működésére szánt 2019-es költségvetési forrásokból. Ez négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál szerint is törvénysértő. Mint pénteki közleményükben írták, felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat – újabb törvényi felhatalmazás nélkül – a jóváhagyott céltól eltérően használják föl. Ezzel arra utaltak, hogy az ITM jórészt az Akadémiától visszatartott milliárdokból finanszírozná a Tématerületi Kiválósági Programot, amelyen az MTA-s kutatóintézetek mellett az egyetemeket és más kutatóintézeteket versenyeztetnének. Az Akadémia elnöksége kedden úgy döntött: kutatóintézeteik csak akkor indulhatnak a pályázatokon, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják azokat a törvényben előírt forrásokat. Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök pénteken tárgyalt a továbbiakról; az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunkkal mindössze annyit közölt, „konstruktív tárgyalások kezdődtek” az ITM és az MTA között, amelyek a jövő héten folytatódnak. 

Több százezres fizetést kapott Palkovics, de nem publikált semmit

Az MTA kutatóhálózatát éppen felszámolni tervező Palkovics László miniszter éveken át vett fel 800 ezres fizetést az MTA egyik kutatóintézetétől, miközben semmilyen tudományos publikációja nem született – írta meg a Magyar Narancs. Palkovics 2014-ben lett miniszter, ezt követően maradtak el az elvárt publikációk. Az ITM a lapnak elismerte: a miniszter valóban nem publikált az elmúlt években, mert kutatási tevékenysége kinevezése óta „csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki”.

Témák
MTA
2019.02.15 19:35