A cél, hogy mindenki az „állam csecsén lógjon”

Publikálás dátuma
2018.11.27 09:00
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bizonyos értelemben komoly előrelépés, de vannak benne diszkriminatív és érthetetlen pontok is. A legfőbb cél az, hogy lehetőleg mindenki az „állam csecsén lógjon” – értékelte az új egyházi törvény tervezetét lapunknak Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász.
Az egyházi törvénybe eddig beletört a Fidesz bicskája. Kétharmados parlamenti többsége birtokában a kormánypárt 2010 után többször nekifutott a jogszabálynak, de mindannyiszor elbukott. A magyar Alkotmánybíróság mellett a Velencei Bizottság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is visszadobta az aktuális változatot.
A minap elkészült a kormány új törvényjavaslata, amelyet Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez. A tervezet négy kategóriába sorolja a vallási közösségeket: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház, bejegyzett egyház és bevett egyház. Az adott kategóriához különféle (egyre szigorúbb) feltételek társulnak, amelyek a közösség támogatottságára és működésének idejére vonatkoznak.
Privilegizált helyzetet továbbra is a bevett egyházak élveznek. Érezhető a törekvés, hogy a kormány ezt a kört nem szeretné bővíteni – hangsúlyozta Karsai Dániel. Pozitívumként értékelte, hogy az egyházak elismeréséről nem a parlament, hanem újra a bíróság dönt: a kormány ezzel eleget tett a nemzetközi elvárásoknak. A kisebb közösségek számára kedvező változás az is, hogy ismét hozzájuthatnak az egyszázalékos adófelajánlásokhoz. Még akkor is, ha esetükben ehhez nem társul a bevett egyházaknak járó állami kiegészítés.
A nem bevett egyházaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hitéleti vagy közcélú tevékenységükhöz nem vesznek igénybe állami és uniós forrásokat. Bár a törvény rögzíti, hogy az állam finanszírozási megállapodást köthet velük, az alkotmányjogász nem lát magyarázatot rá, mi indokolja az említett korlátozást. Karsai Dániel nem tud másra gondolni: a tiltó rendelkezés kifejezetten az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel szemben került be a javaslatba.
Ahogyan azzal többször is foglalkoztunk: Iványi Gábor felekezetét jogsértő módon fosztották meg egyházi rangjától, és annak ellenére nem kapta vissza státuszát, hogy minden törvényi feltételnek megfelelt.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27 09:00

Nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodására a Franciaországban élő magyarok

Publikálás dátuma
2019.04.23 12:12
FOTÓ: KORMANY.HU/ÁRVAI KÁROLY.
Nagyon kiakadtak Semjén fejtegetésén, amivel a Notre Dame leégést magyarázta.
Nyílt levelet tett közzé több, Franciaországban élő magyar értelmiségi Semjén Zsolt nyilatkozatára reagálva, amiben a miniszterelnök-helyettes arról értekezik, hogy az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját. Ahogy írják, nem találnak elég erős szavakat Semjén gyalázkodásnak visszautasítására. A levél: 
A párizsi Notre Dame székesegyházat ért katasztrófára a francia közvélemény példátlan egységgel reagált. Az összes politikai párt, minden egyház, társadalmi szervezet a tettre kész szolidaritás hangján szólalt meg. A külföldi politikusok Putyintól Trumpig együttérzésükről biztosították Franciaország népét, egyet kivéve. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagy inkvizítor palástját magára öltve kioktatta Franciaországot, amely szerinte "megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét". Valamivel burkoltabb fogalmazással azt is megkockáztatta, hogy a templom leégését a szekularizáció okozta. Mi, Franciaországban élő magyar értelmiségiek nem találunk elég erős szavakat ennek a gyalázkodásnak a visszautasítására. Ennek az országnak, amely 63 évvel ezelőtt feltétel nélkül befogadott bennünket, lehetővé tette, hogy befejezzük tanulmányainkat és, hogy választott pályánkon érvényesüljünk. Ha ma egyenlő polgárként élhetünk befogadó hazánkban, éppen annak köszönhetjük, hogy Franciaország hű maradt történelméhez, önmagához, a felvilágosodott humanizmus értékeihez. Semjén Zsolt személyével nem kívánunk foglalkozni. Egy kormány második embere azonban sohasem beszélhet magánemberként. Tekintsük szavait a kormány hivatalos véleményének? Terjesszük szülőhazánk jó hírét ilyen stílusú és ilyen tartalmú mondatokkal? Ne számítson arra pártjuk és kormányuk, hogy amit a pártállami korszak évtizedeiben nem tettünk, a szégyenteljes hallgatást választjuk!" Az aláírók:  Karinthy Judit, műfordító Kende Péter, politikai elemző, az MTA külső tagja Márton László, író Nagy Pál, író Vető Miklós filozófus, az MTA külső tagja Dr. Wiener Pál, pszichiáter

Elutasították a bíróságról megszökött rab panaszát

Publikálás dátuma
2019.04.23 11:48

Fotó: police.hu
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A férfi fegyvert lopott a rendőröktől és egy autóst arra kényszerített, hogy menekítse tovább.
A rab az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő autóba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni, de
a férfi feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta és több alkalommal lövő mozdulatokat tett.
A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF. Korábbi sajtóhírek szerint a rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek.
A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.
Frissítve: 2019.04.23 11:54