Ezért hátrált ki a kormány a Csarna-völgybe tervezett kisvasút-beruházásból

Publikálás dátuma
2018.11.27 07:30
-
Fotó: Kállai Márton
Nagy felháborodást váltott ki, hogy kisvasút épült volna a Börzsöny egyik legszebb részén, nem messze a Királyréttől, a Csarna-völgyben, a kormány azonban végül elállt eredeti szándékától.
- Amikor a kormány eldöntötte, hogy támogatni fogja a kisvasutak fejlesztését, akkor az elsők között jelentkezett be a kemencei múzeumvasút. Az 1990-es évek végén egy árvízben elmosott vasutat szerették volna a támogatásunkkal helyreállítani, ezt a helyi képviselő-testület lelkesen támogatta - mondta a Népszavának Révész Máriusz. A beruházás összege mintegy 700 millió forint lett volna. A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztost arról kérdeztük, miért állt el végül a kormány a Csarna-völgybe tervezett kisvasúti beruházástól.
- A híradásokkal ellentétben nem új vasút építéséről lett volna szó, hanem egy működő, de elpusztult vasútvonalat állítottunk volna helyre, ahol megvannak hidak, állomásépületek, ott vannak még a talpfák is, érdekes, hogy még több helyen a vagonok, a csillék is láthatók az erdőben, ott maradtak az árvíz után fent a hegyen, mert a tönkrement sínek miatt nem lehetett lehozni őket - mondta Révész Máriusz. A kormánybiztos szerint a vasút elleni tiltakozás „minden eleme nem fedte teljes mértékben a valóságot, érdekes volt maga a megfogalmazás is, a „közkedvelt kirándulóhely”, ugyanakkor „érintetlen Csarna-völgy”, amiben már az ötvenes években megszűnt a kisvasút, miközben, mint mondtam, egészen a 90-es évek végéig működött ez”. Egy dologban „a tiltakozóknak azonban tényleg igaza van: ha helyre is állítjuk ugyanis a Csarna-völgyi kisvasutat, annak a végállomásán nem lenne semmi, még a legközelebb elérhető Nagyhideg hegyi turistaházhoz is több kilométert kellene erdőben gyalogolni”. A Fidesz képviselője szerint „a tiltakozásokkal végül tényleg sikerült olyan hangulatot teremteni, hogy az agrárminisztérium úgy látta, a békesség kedvéért, illetve az előbb említett okok miatt ennek a kisvasútnak az újjáépítésétől eltekintsen. A helyi vasútbarátok biztosan nagyon elkeseredtek és a települést sem érinti jól a döntés, mert Kemence a szlovák határ miatt kicsit elzárt helyzetben van és a helyiek a kisvasút újjáépítésétől remélték a turizmus fellendülését”. A kormánybiztos úgy vélte, a tiltakozók nagy része valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy néz ki most a völgy, „talán az erről készült képeket sem látta, ők valószínűleg joggal alakították ki magukban azt a véleményt, hogy ennek semmi értelme nincs”. Mint a kormánybiztos fogalmazott, „ez sok helyen igaz más esetben is Magyarországon, itt érdekes módon nehéz olyan beruházásokat megvalósítani, legyen az sípálya, kerékpáros pálya, ami a természeti környezetet érinti, miközben a környező országokban, Szlovéniában, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában ezek működnek gond nélkül, ott össze lehet egyeztetni a működési szempontjaikat a természetvédelemmel”. (Most idehaza arra készültek például tervek, hogy nem természetvédelmi területeken erdei kerékpár pályákat alakítsanak ki. ) A kormány képviselői most leülnek az érintettekkel, szóba kerülhet, hogy Királyháza felé menjen a vasút.
Frissítve: 2018.11.27 07:30

14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán

Publikálás dátuma
2019.04.18 13:31

Fotó: Népszava
Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben.
Kiadta legújabb listáját a sajtószabadság állapotát országonként vizsgáló Riporterek Határ Nélkül (RDF) szervezet. Magyarország a tavalyi évhez képest jelentősen, 14 helyet esett vissza, így most a 87. helyen állunk a 180-ből. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy a „magyar média tulajdonjogai még inkább az Orbán Viktorral szövetséges oligarchák kezébe kerültek,
a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek pedig be kellett zárniuk, míg a maradék kritikus sajtó függetlensége folyamatosan veszélyben van”.
A környező országok közül a legtöbb előttünk áll a rangsorban: Szlovákia a 34., Ausztria 16., Románia pedig a 47. a listán. Magyarországgal  egy szinten Peru (85.), Sierra Leone (86.), Izrael (88.) és Bissau-Guinea (89.) áll.
Frissítve: 2019.04.18 14:21

Vajon ki lehet az, akinek Mészáros Lőrinc az avatarja?

Publikálás dátuma
2019.04.18 12:51
Forrás: bodocstibor.hu
Bödőcs Tibor egy interjúban is vicces és érdekes dolgokat árul el.
Mészáros Lőrinc Mr. Bean tudatalattijával van egy szinten szellemileg, és lassan Bill Gates-szel anyagilag - mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Bödőcs Tibor, akinek Nincs gólöröm című estjét 19-én adja le a Comedy Central. A Műsorban bőven kap Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, de Bödőcs szerint a csatornánál ezzel nem volt semmi probléma. Egyedül azt vizsgálták a jogászok, hogy a műsorban megnevezett emberek közszereplők-e. Arra a kérdésre, hogy Orbán és Mászáros közül melyiküket nehezebb parodizálni, azt válaszolja, hogy    
A parodistának át kell állnia arra az IQ-szintre, amin a parodizált van. Orbán tudja váltogatni az IQ-szintet, Lőrinc nem tudja a sajátját.
Persze Orbánnak sem megy mindig jól, Bödőcs szerint kétségbeejtő volt látni, amit Törőcsik Marival és a Kossuth-díjával művelt. Belerángatta egy promó videóba, de egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán, viccelődni próbált a nagyon beteg színésznő mellett.
Azt eddig is tudtuk, hogy a humoristának nagyon rossz a véleménye az egész NER-ről, kultúrharcról, propagandáról. Az interjúban elmondja, 
tízmilliárdok mennek el az állami tévére meg rádióra, mindez azért, hogy a hatalom rodeóbikáján maradhasson a, akinek Lőrinc az avatarja. De ebből nem születik jó ország, jó tévéműsor, jó late night show.
Bödőcs elmondja azt is, hogy régebben fellépett egy céges rendezvényen, ahol a közönségben ott ült Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is. 
Csányi nevetett, Lőrinc láthatóan nem értette.
Azt nem tudtuk meg, mi volt a poén.
Műsorainak és szerepléseinek hangsúlyos közéleti tematikája ellenére Bödőcsnek esze ágában sincs politikai karrierrel próbálkozni. Pedig ahogy elmesélte, tavaly megkeresték, hogy legyen képviselőjelölt Zalában. Azt mondja, a választás előtt "kábé három héttel" kereste meg az MSZP (az nem derül ki, hogy pontosan ki vagy milyen szintről), az édesanyját hívták fel a vonalas telefonon.
"Anyám mondta nekik, hogy Tibike nincs itthon, Pesten van, nem vállalja. Tibike nem vállal se lakodalmat, se céges rendezvényt, se választásokat."
Frissítve: 2019.04.18 12:53