Búcsúzik az eső, de hideg, télies idő köszönt ránk

Publikálás dátuma
2018.11.27 15:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul.
A kelet felé távozó ciklon nyomában szárazabb és hidegebb levegő áramlik térségünk fölé, és szerdán már nem várható számottevő csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Napközben tovább csökken a felhőzet és a legtöbb helyen akár több órára is kisüthet a nap. Délelőtt a déli határnál is megszűnik a csapadék. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon időnként viharos lesz, délutántól viszont fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, északon lesz hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. Az erős szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Csütörtökön gyengén, majd napközben változóan felhős idő várható, a több felhő főként a délkeleti és a középső területeken lehet. Délkeleten néhol gyenge havazás alakulhat ki, máshol nem valószínű csapadék. Az északkeleti, keleti szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -7 fok között valószínű, de a havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.
Pénteken többnyire kevés lesz a felhő, majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél megélénkül, néhol északnyugaton megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között valószínű, a havas tájakon hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható.
Szombaton a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, helyenként kisebb havazás is lehet. Keleten fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -7 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Vasárnap változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon néhol megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű.
Frissítve: 2018.11.27 15:03

Vasárnap már kissé enyhül az idő, de az éjszaka hideg lesz

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:50

Fotó: Shutterstock
Napközben fagypont felett alakul a hőmérséklet, csapadék nem várható.
Az előrejelzés szerint éjszaka többnyire derült lesz az ég, de főként északon, északkeleten előfordulhatnak erősebben felhős területek is. Vasárnap gyengén és közepesen felhős tájak és időszakok egyaránt lesznek. Csapadék nem várható. Éjszakára jelentősen gyengül, és vasárnap is többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban általában -5 és -10 fok között alakul, de a fagyzugos tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 1 és 5 fok között valószínű.

Bevándorlók érkezésének állítanak hajó formájú emlékművet Baján

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:40

Fotó: Wikipedia
A tervek szerint még idén elkészül a németek betelepülésének emlékét őrző ulmi dereglye.
A bajai német nemzetiségi szervezetek az eredeti méretben készülő dereglyével főként a dél- és középnémet területekről, illetve a Rajna vidékéről a 18. században Magyarországra érkező telepesek előtt tisztelegnének - nyilatkozta az emlékmű-állítás projektvezetője, Manz Alfréd. Őseik ugyanis többnyire ilyen hajókkal érkeztek a török idők után elnéptelenedett vidékekre, így a Bácskába is.
A német nevén Ulmer Schachtelt kulturális attrakciónak is szánják, hiszen bár létezik néhány kisebb mása, de eredeti méretű még nem készült Magyarországon. A tervek szerint a hajó fedélzetén kialakított faház oktatási célokat is szolgálna a magyarországi németek történelmével, kultúrájával és nyelvével kapcsolatos interaktív kiállítások formájában.
Az emlékműhöz kapcsolódva az Országos Német Önkormányzat egy nemzetiségi tanösvényt is létesít Baján a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja területén, amelynek első állomása a betelepítés körülményeit mutatja majd be a hajón szemléltetve. A további hét állomás a magyarországi németek kultúrájába és közösségi életébe nyújt majd betekintést.
A projektvezető az eredeti ulmi tervek alapján készülő, 21 méter hosszú, 4 és fél méter széles dereglyéről elmondta: a történelmileg korhű hajó vörösfenyőből készül. Az emlékmű alapozása már megtörtént, jelenleg a famunkálatokat végzik.
Manz Alfréd emlékeztetett arra, hogy a Duna-menti svábok 18. századi kivándorlásának szimbólumává vált lapos folyami hajó nevét egy korabeli stuttgarti képviselőről kapta, aki az Ulmban gyártott dunai hajókat egyszerű felépítésük miatt doboznak, Schachtelnek nevezte. Az ulmiakat gúnyolták is a kis kereskedőhajók, mert "ezeket csak annyira eszkábálták össze, hogy kibírják a 2-3 hetes utat Ulm és Bécs között" - fogalmazott a projekt vezetője.
A korábban bort és különféle árukat szállító hajókat csak egy irányba, a folyón lefelé használták. Érkezésüket követően a járműveket szétszedték, a fát pedig eladták vagy házépítéshez használták fel. A dereglye építési módjára jellemző volt még, hogy a hajópadlón és a hajófalon a deszkák közötti réseket hosszúszálú mohával tömték ki, "schoppenelték". A tevékenység nyomán nevezték el az ulmi hajóépítőket Schoppereknek.
A dereglyék hajófala nagyjából egy méter magas volt, lapos padlózatukkal közvetlenül a partig lehetett velük haladni. Nagyságuk és alakjuk folyton változott, idővel elérték a 15-22 méteres hosszúságot és a 2-5 méteres szélességet is. A hajó közepén állt egy fakunyhó. A járművet nem hajtotta semmi, csak a sodrás, a hajóorrban és a hajófarban elhelyezett 2-2 rúddal, evezővel csak irányították. Jellemzője volt továbbá a hajótörzsön látható ferde fekete-fehér csíkozás, amely nem Ulm szimbóluma, hanem a világos fenyőből készült hajón a jobb láthatóságot szolgálta.
A hajó formájú emlékműhöz szükseges pénzt "folyami kilométerjegyek" értékesítéséből és adományokból, valamint pályázati forrásokból teremtik meg. A gyűjtéshez bárki hozzájárulhat, így kaptak már támogatást számos nemzetiségi önkormányzattól, állami szervezetektől, kitelepített német családok leszármazottjaitól Németországból, de még a tengerentúlról is. A műtárgy a Bajai Német Önkormányzat, a Bácskai Németekért Közalapítvány és a Bácska Német Kulturális Egyesület együttműködésében, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának (MNÁMK) partnerségével épül meg az MNÁMK főépülete előtt.