Búcsúzik az eső, de hideg, télies idő köszönt ránk

Publikálás dátuma
2018.11.27. 15:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul.
A kelet felé távozó ciklon nyomában szárazabb és hidegebb levegő áramlik térségünk fölé, és szerdán már nem várható számottevő csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Napközben tovább csökken a felhőzet és a legtöbb helyen akár több órára is kisüthet a nap. Délelőtt a déli határnál is megszűnik a csapadék. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon időnként viharos lesz, délutántól viszont fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, északon lesz hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. Az erős szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Forrás: OMSZ
Csütörtökön gyengén, majd napközben változóan felhős idő várható, a több felhő főként a délkeleti és a középső területeken lehet. Délkeleten néhol gyenge havazás alakulhat ki, máshol nem valószínű csapadék. Az északkeleti, keleti szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -7 fok között valószínű, de a havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.
Pénteken többnyire kevés lesz a felhő, majd délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A keleti, délkeleti szél megélénkül, néhol északnyugaton megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között valószínű, a havas tájakon hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható.
Szombaton a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, helyenként kisebb havazás is lehet. Keleten fátyolfelhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -7 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Vasárnap változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon néhol megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27. 15:03

Szakorvoshiány – Be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát

Publikálás dátuma
2018.11.27. 14:37
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
November végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-től be is zárják az osztályt.
December 15-én be kell zárni a Honvédkórház koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek – írja a hvg.hu. A portál szerint kedd délelőtt válságértekezletet tartottak annak kitalálására, hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Az osztály nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike. A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról a portál információi szerint egy év alatt hét szakorvos távozott. Azt írják, hogy felmondásuk oka ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié. A cikk szerint a szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt, de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-től be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesíteni a szükséges minimumfeltételeket. Információik szerint Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. Úgy tudják, a Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István egyelőre nem állt kötélnek.  A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet. A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd – teszi hozzá a portál.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27. 14:55

Bűncselekményt követ el, aki ezek után megpróbálja elvenni a rendőrök túlórapénzét

Publikálás dátuma
2018.11.27. 14:19
Készenléti rendőrök eskütétele
Fotó: Tóth Gergő
Elfogadta az Országgyűlés az előbb Harangozó Tamás, majd Kósa Lajos által benyújtott indítványt: 2022-ig még biztosan választhatják a rendvédelmisek a túlóráik kifizetését.
Azonnal leszerelési hullámot indított a kiszivárgó hírek szerint az a korábbi törvénymódosítás, ami azt mondta ki: 2019. január 1-től kizárólag szabadnap formájában váltható meg a rendvédelmi dolgozók túlszolgálata, vagyis pénzt nem kaphatnak érte. A rendőrök százával fordítottak hátat nyáron a szolgálatnak, a módosítás ugyanis nem csak komoly érvágást jelentett volna az egyenruhásoknak - akik fizetésének olykor egyharmadát is a túlórapénz tette ki -, de lehetetlen helyzetbe hozta a rendőrséget is. A túlórákat eddig is azért kellett elrendelni, mert évek óta súlyos létszámhiánnyal küzd a szervezet: forrásaink szerint a törvényes évi, személyenként 418 órányi túlmunka helyett sokan – foglalkozási körtől függően – évi 600-1200 pluszmunkát is kénytelenek vállalni.
Éppen ezért, a törvénymódosítással "a kormány és a Belügyminisztérium a magyar emberek biztonságát veszélyeztette" volna, állt annak az indítványnak indoklásában, amit az MSZP-s Harangozó Tamás nyújtott be szeptemberben a parlamentnek. Ennek lényege, hogy továbbra is megkapják a választás lehetőségét a rendőrök és más egyenruhások: pénzt vagy szabadnapot kérnek túlóráikért.
Egy hónappal később pedig már Kósa Lajos jelentette be: a rendvédelmi dolgozók és a katonák túlórapénzeinek átmeneti megtartására nyújt be önálló indítványt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. A tartalmában Harangozóéval egyező javaslatot kedden elfogadta az Országgyűlés, és ezzel
2022 végéig meghosszabbította a honvédség hivatásos és szerződéses, valamint a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak azon jogát, hogy szabadidő mellett túlórapénzben is kérhessék a túlszolgálat idejének megváltását.

A parlament mostani döntése a honvédek és rendőrök mellett érinti a katasztrófavédelemben, a büntetés-végrehajtásban és a parlamenti őrségben dolgozókat is.
Arra a kérdésre, hogy vajon nem több-e ez egy nehézségekkel küzdő rendszer szépségtapaszánál, és nem lesz-e ennek ellenére is nyomás a rendvédelmi dolgozókon, hogy a kifizetések helyett a szabadnapokat válasszák, Harangozó Tamás lapunknak azt hangsúlyozta: ez egy törvény, ennél fogva aki nem tartja be, az törvényt sért és bűncselekményt követ el.
Szerző