Több zsidó él a földön, mint ahány kínai - ezt gondolja a magyarok impozáns hányada

Publikálás dátuma
2018.11.27. 18:27
FOTÓ: Vajda József
A létszám túlbecslés oka a társadalmi pszichében rejlik: minden ötödik hazánkfia előítéletes a zsidókkal szemben.
A holokauszt tragédiája lassan elhomályosodik az európai antiszemita sztereotípiák viszont nem kopnak, sőt, idézi a CNN felmérését a hvg.hu. A több mint hétezer ember bevonásával készített felmérés során Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Magyarországból, Lengyelországból és Svédországból kérdeztek meg embereket.
Minden huszadik ember nem hallott a holokausztról, függetlenül attól, hogy a második világháború alig 75 éve ért véget, és még ma is több tízezer túlélő él. Ausztriában – Hitler szülőhazájában – a fiatalok 12 százaléka nem tudott a holokausztról. Minden tizedik megkérdezett azt válaszolta, előítéletei vannak a zsidókkal szemben, Magyarországon még durvább a helyzet, hazánkban minden ötödik ember vélekedik így. A vizsgált országok közül csak Magyarországon nagyobb azoknak az embereknek az aránya, akik barátságtalanok a zsidókkal, mint akik nem. Népszerű a sokat emlegetett összeesküvés-elmélet is: Lengyelországban és Magyarországon tízből négy ember válaszolta azt, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyása a gazdasági életben világszerte. Kiderült az is, hogy a megkérdezett magyarok több mint negyede gondolja úgy, hogy a világ népességének húsz százaléka zsidó, holott valójában mindössze a népesség 0,2 százalékát teszik ki.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27. 19:26

Szijjártó kénytelen volt Ukrajna mellé állni

Publikálás dátuma
2018.11.27. 17:54
Szijjártó Péter, amint éppen kiáll Ukrajna területi integritása mellett
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ukrajna területi egységét védte a külügyminiszter, aki nem mellesleg kőkemény diplomáciai harcot folytat Kijevvel.
Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ez mindig része volt a magyar külpolitikának, és marad a jövőben is – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter A miniszter hozzátette,  kiemelt figyelmet fordítanak a Kárpátalján élő 150 ezer magyarra, akiket egyelőre nem érint a tíz ukrajnai megyében meghirdetett hadiállapot, a kárpátaljai magyarok vezetőivel pedig naponta kétszer egyeztetnek, hogy folyamatosan értékeljék a helyzetet- idézi szavait az MTI. Rossz hír nekünk, hogy Oroszország és Ukrajna kapcsolata nem a megoldás, a megnyugvás irányába halad – jegyezte meg a politikus, aki szerint a tapasztalatok alapján csak egy forgatókönyvnek van esélye kivezetni ebből a súlyos helyzetből: annak, ha felújítják és megerősítik a minszki négyek (Franciaország, Németország, Ukrajna és Oroszország) működését. Ez a mechanizmus az egyetlen, amely esélyt kínál, hogy Oroszország és Ukrajna között a helyzetet tárgyalásos úton rendezni lehessen, és Magyarország ehhez minden lehetséges támogatást megad.
Mint mondta, Magyarország érdekével ellentétes lenne a helyzet tovább eszkalálódása, ezért Kárpátalja, Magyarország és a régió biztonságának érdekében támogatnak minden lehetőséget, amely a helyzet nyugvópontra jutását segíti tárgyalásos úton.

Muszáj kedvesnek lennie

 Szijjártó békülékeny, Kijevet támogató megjegyzése ahhoz képest tűnik éles váltásnak, hogy a külügyminiszter szinte vérre menő csatát vív ukrán kollégáival: a beregszászi magyar konzul kiutasítása után ő is kiutasított egy ukrán követségi munkatársat – azzal vádolta az Porosenkó-kormányt, hogy a kárpátaljai magyarság kiszorítására törekednek, mire ukrán nacionalisták, a  Mirotvorec tagjai orosz ügynöknek nevezték a magyar politikust.
Hogy mégis kiállt Ukrajna területi integritása mellett, az részben a kárpátaljai magyarok védelmében történhetett, részben pedig azért, mert NATO-tagállamként Magyarország nehezen támogathatná az orosz álláspontot egy ilyen éles konfliktusban – miközben Ukrajna is csatlakozni szeretne a nyugati katonai szövetséghez. 
Szerző

A jelek szerint a teljes rendszerellenesség a Momentum választási innovációja

Publikálás dátuma
2018.11.27. 17:21

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Fekete-Győr András szerint nincs más szerethető párt csak az övé – de azért önkormányzati pozíciókról, helyi összefogásokról beszélgetne a Momentum.
Gubancos ellentmondás fedezhető fel a Momentum elnöke által adott interjúban, amikor a jövőre esedékes főpolgármester-választásról beszél. Fekete-Győr András azt nem vitatja, hogy Karácsony Gergely renoméja jó Budapesten, ám szerinte Zugló polgármestere kevés Tarlós István legyőzéséhez, ugyanis Puzsér Róbert támogatói nem szavaznának rá. És itt vége van a gondolatmenetnek, holott ez a mondás két kérdést is kinyit. Ha – elfogadva, hogy Karácsony Gergely a köz érdekében visszalépne – miért szavaznának támogatói például Puzsér Róbertre, vagy bárki másra. A másik jogos felvetés, hogy a Momentum elnöke szerint pártja mindenképp állít főpolgármester-jelöltet az EP-választások után – vajon mögé miért sorakoznának fel Puzsér támogatói? (És ha nem tennék, akkor ez Fekete-Győr András logikája szerint kizáró ok, hiszen pont ezzel érvel amellett, hogy Karácsony nem megfelelő főpolgármester-jelölt.) A jelek szerint azonban Fekete-Győr András interjújának lényegét nem a személyi kérdések adják, hanem annak deklarálása, hogy a Momentum teljesen külön utassá akar válni. Legalábbis a párt első embere azt bizonygatja, hogy az MSZP, a DK, a Jobbik és az LMP nem egy szerethető, ráadásul bemocskolt márka. Ebből az következik, hogy a Momentum politikai innovációja a jövőben a rendszerellenesség lesz. És itt következik egy másik ellentmondás, ugyanis helyben az összes vállalhatatlan márkának bélyegzett párt képviselőivel egyeztetnek a momentumosok. Ez viszont azt jelzi: Fekete-Győr András pártja szeretne önkormányzati pozíciókat fogni, és szüksége van a többi párt segítségére.
Szerző
Frissítve: 2018.11.27. 17:23