Előfizetés

Tényi István feljelentést tett a Gruevszki-ügyben embercsempészetért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:13

Fotó: JOHN THYS / AFP
Az ismert feljelentő az ügyészségnek küldött leveléhez lapunk cikkét csatolta.
Embercsempészet gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen Tényi István a Gruevszki-ügy kapcsán. Tényi bejelentésében lapunk cikkére hivatkozott. Mint megírtuk: a hazájában korrupcióért elítélt, illetve időközben több más ügyben meggyanúsított ex-miniszterelnök Nikola Gruevszki - akinek a mentelmi jogát időközben megvonta a macedón törvényhozás – a börtönbüntetése elől a magyar kormány segítségével Magyarországra menekült.    Tényi szerint időközben a Miniszterelnökség is közölte, hogy a volt kormányfőnek különleges eljárást biztosítottak. A feljelentésében is citálja lapunk információját, miszerint a Külügyminisztériumban általános a meggyőződés, hogy a magyar kormányköröknek meghatározó szerepe lehetett Gruevszki szökésének a megtervezésében. Tényi István szerint az ügyben bizonyítottság esetén felmerül a hivatali visszaélés és az embercsempészet gyanúja.

Híres zenészek lépnek fel a hajléktalanokért Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:01

Fotó: Népszava
„A szállókon továbbra is 9000 férőhely jut 30000 rászorulóra, a hajléktalanság pedig állapot, így nem lehet bűncselekmény, de még csak szabálysértés sem” – hangsúlyozták a szervezők.
Utcazene az utcán élőkért” néven szervez adománygyűjtő koncertet az Amnesty International Magyarország december 10-re, az Emberi Jogok Világnapja alkalmából. A nagy érdeklődésre való tekintettel az esemény a korábbi tervekkel ellentétben nem a Blahán, hanem a Széll Kálmán téren lesz.
„A jótékonysági eseménnyel arra szeretnénk felhívni Budapest egyik legnagyobb közlekedési csomópontján az áthaladók figyelmét, hogy bár a hajléktalan emberek eltűntek onnan, a probléma távolról sem oldódott meg. Hiszen a szállókon továbbra is 9000 férőhely jut 30000 rászorulóra, a hajléktalanság pedig állapot, így nem lehet bűncselekmény, de még csak szabálysértés sem”

– írják a szervezők az esemény Facebook-oldalán.

Az esemény ingyenes lesz, de jelképes koncertjegyeket lehet venni, az így befolyó összeget pedig A Város Mindenkié csoport és az Utcáról Lakásba! Egyesület javára ajánlják fel. Az akció záróeseménye egy koncert lesz, ahol ismert zenészek állnak ki dalaikkal a rászorulók és segítőik mellett. A koncert műsorvezetője Lévai Balázs lesz, és fellép: The Devil's Trade, Ørdøg acoustic, Csókolom, Szabó Benedek és a Galaxisok, Felső Tízezer, Bajnoq, Petruska, Mayberian Sanskülotts, Black Bartók, Németh Róbert, Másik János, Bujdosó János, Menyhárt Jenő (Európa Kiadó), Legát Tibor, Kollár-Klemencz László (Kistehén), BOGGIE, Szeder, Frenk, Muzsik és Volkova, Lázár Tesók (Esti Kornél), Lovasi András, Leskovics Gábor (Pál Utcai Fiúk), Noémi Barkóczi, Szekeres András és Barbaro Attila (Junkies), noÁr, Szűcs Krisztián, Likó Marcell (Vad Fruttik), SONYA, Szántó Faszi Gábor (Üllői úti Fá:k), Mushu Israel (Anima Sound System, Tpsrprt) és George Jones (The Music Of George Jones), Hippikiller Rutkai Bori (Rutkai Bori Banda), László M. Miksa és Bodnár Tibi (Ladánybene 27 zenekar), Anton Vezuv.

Lezsák Sándor belefojtotta a szót az ellenzékbe, videón az ötletelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:00

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Bekapcsolva maradt a levezető elnök mikrofonja: hallható, ahogy Lezsák a segítőjével vitatja meg a helyzetet.
A parlament a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes javaslat tárgyalásával folytatta ülésnapját szerdára virradó éjszaka. Az ellenzéki képviselők a kedd esti órákban kezdődő általános vitában több mint négy órán keresztül kifogásolták a változtatásokat, mígnem Lezsák Sándor levezető elnök nem adott szót az ismételt felszólalásokra. A képviselőcsoportok vezérszónoki felszólalásait követően az MTI összefoglalója szerint az LMP korábbi társelnöke, jelenleg független Szél Bernadett hangsúlyozta: a törvényjavaslat elfogadása esetén valamennyi ellenzéki párt támogatását kéri majd annak érdekében, hogy a törvénymódosítás az Alkotmánybíróság elé kerüljön. A jobbikos Varga-Damm Andrea azt mondta, hogy 2006-ban Budapestet ennél sokkal kevesebbért gyújtották fel, és ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor „Budapestnek égnie kell”. Varga László szocialista képviselő jelezte: a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek „jobb belátásra” térítik majd a kormányt. A Mérce azt írja, a Fidesz részéről csupán az egyik beterjesztő, Kósa Lajos vett részt a plenáris ülés vitáján, ezt pedig több ellenzéki, Harangozó Tamás MSZP-s, Szél Bernadett független, Csárdi Antal LMP-s és Volner János független képviselő is élesen szóvá tette. Miután az ellenzéki képviselők több 2 perces felszólalásban és hosszabb hozzászólásokban is kifejtették, miért ellenkezik szerintük a rabszolgatörvény-tervezet – még a Fidesz-KDNP által 2012-ben elfogadott új Munka Törvénykönyve egyes rendelkezéseivel is, Lezsák Sándor házelnök végül 23 óra 30 perckor váratlanul megvonta a szót Szél Bernadettől, majd Z. Kárpát Dániel, ezek után „a magyar demokrácia emléke iránti tiszteletből” elállt saját, utolsó hozzászólásától. Többen abszrudnak tartották a hirtelen lezárást és az ellenzék méltatlankodása közepette emelkedett fel Kósa Lajos, hogy összegezze a vitát. Arról beszélt, szerinte az ellenzék „teljes tévedésben van” törvényjavaslatát illetően, amely szerinte meg sem változtatná a munkahetet (holott heti 40 órához hozzáad 8-at), véleménye szerint a rendkívüli munkavégzést a javaslat nem érinti és sok ágazatban egyáltalán nem is fogják az új rendelkezéseket alkalmazni. Ezért szerint csupán apró, de szükséges módosításról beszélhetünk. Az MTI szerint az összesen mintegy ötórás vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát. Az Országgyűlés alelnöke ezt megelőzően az LMP-s Demeter Mártától önismétlés, Bangóné Borbély Ildikótól (MSZP) és Szél Bernadettől pedig az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót.
A zárszó elhangzása után az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy Lezsák megvonta tőlük a szót, illetve nem adott lehetőséget ismételt felszólalásokra. Bangóné Borbély Ildikó, a DK-s Vadai Ágnes, Demeter Márta és Szél Bernadett is azt kérte, hogy a levezető elnök azonnal függessze fel az ülést és hívja össze a házbizottságot, mert szerintük túlterjeszkedett hatáskörén. Tordai Bence (Párbeszéd) kezdeményezte, hogy a továbbiakban más alelnök vezesse az ülést, ha ez nem lehetséges, akkor függesszék fel az ülést. Lezsák Sándor válaszában kijelentette, hogy mindenben a házszabály szerint járt el, ha ezzel a képviselők nem értenek egyet, akkor forduljanak a házbizottsághoz. Az ellenzéki képviselők ezt követően az utolsó két napirendi pont tárgyalásáról kivonultak az ülésteremből.

Bekapcsolva maradt a mikrofon

A hvg.hu azonban észrevette, hogy az ülés vita közben elrendelt szünetben bekapcsolva maradt Lezsák Sándor mikrofonja, a parlamenti közvetítésben így hallható volt, ahogy a segítőjével megbeszéli, hogyan is vessenek véget az elhúzódó vitának. A videón hallatszik, ahogy Lezsák a segítőjével arról beszélget, hogy mégsem kellene ott ülni a parlamentben reggelig, „bár lehet, hogy ezt akarják”. A beszélgetésben felvetődik, hogy újabb tárgyalási szünetet rendeljenek el, majd Lezsák segítőjét telefonon hívják. Ezután Lezsák azt kérdezi, hogy szót kell-e adni mindenkinek, de a segítő azt feleli, hogy mondhatja azt, hogy aki már volt, annak nem ad szót. Láthatóan fellapozzák a házszabályt is, a segítő pedig azt mondja, eszerint az ismételt felszólalásra az elnök ad engedélyt, ezért lehet azt mondani, hogy feleslegesen ismételik magukat a felszólalók, és erre hivatkozva meg lehet tőlük vonni a szót.

Szabad az út a „rabszolgatörvénynek”

Mint megírtuk, hétfő délelőtt zöld utat adott az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága a kacifántos „munkaidő-szervezéssel, a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat” címet viselő, a szakszervezetek által csak rabszolgatörvényként emlegetett fideszes törvénymódosítási javaslatnak. A fideszes képviselők egyhangúlag támogatták, az ellenzék nemmel szavazott a maximálisan elrendelhető túlórák számát a jelenlegi 250 óráról 400 órára, a munkaidőkeretet pedig 1 évről 3 évre emelő törvényjavaslat tárgysorozatba vételére. Mindez azt jelenti, hogy a Parlament két hét múlva kedden – azaz december 11-én – már szavazhat is a törvényjavaslatról – tudtuk meg Bangóné Borbély Ildikótól, a bizottság MSZP-s tagjától, aki párttársával, Molnár Gyulával (MSZP) korábban azt indítványozta: az egyeztetések hiánya és a nagy társadalmi ellenállás miatt a bizottság ne tűzze napirendre a javaslatot.