Előfizetés

Rabszolgatörvény helyett szabadnapot karácsonykor

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.28. 13:59

Fotó: Molnár Ádám
Az MSZP és a Párbeszéd munkaszüneti nappá nyilváníttatná december 24-ét.
December 24. munkaszüneti nappá tételét kezdeményezik szocialista párti képviselők, és a Párbeszéd is támogatja a javaslatot. Szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke arról beszélt:
nem több túlórára és kizsigerelésre, hanem több szabadidőre, pihenésre van szükségük a munkavállalóknak.

Tűrhetetlennek nevezte, hogy a Fidesz a családok évében a munka törvénykönyvének módosításával "egy olyan rabszolgatörvényre tett javaslatot, amely nem a családokat szolgálja, hanem a nagytőkéseket", tovább nehezítve a dolgozók és a családok helyzetét. Határozottan felszólítjuk a Fideszt, hogy fejezze be a melósok kizsákmányolását, fejezze be a munkások sanyargatását - tette hozzá.
A Fidesz kedden leszavazta a hatnapos munkahetek betiltásáról szóló kezdeményezését, helyette a munkaidő bővítését látja megoldásnak

- mondta el Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Pártja támogatja a kezdeményezést, noha reményeik nem erősek, látva a Fidesz törekvéseit.

Felállították az ország karácsonyfáját a Kossuth téren

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:59

Fotó: Lakatos Péter / MTI
A fenyőfát egy 130 centiméteres, 30 kilogrammos csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez 2400 folyóméter ledes fényfüzért használnak.
Szerdán felállították a budapesti Kossuth téren az Ország Karácsonyfáját. Korábban az Országgyűlés sajtóirodája az MTI-vel közölte: az idén a putnoki Kováts Géza Sándorné felajánlásából érkezett a mintegy 18-20 méter magas, 65 centiméteres törzsátmérőjű, 5-7 tonnás ezüstfenyő. A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre, ezt követően pedig feldíszítik. „A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes stabilan tartani” – fogalmaztak.       A fenyőfát egy 130 centiméteres, 30 kilogrammos csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2400 folyóméter ledes fényfüzért használnak, 33600 színes izzóval. A fa körül – immár hagyományosan – 120 szánkóból álló kerítést állítanak fel. A szokásoknak megfelelően a fa mellé kerül a betlehemi jászol, amely december 24-én egészül ki a gyermek Jézussal. A Kossuth tér és a Karácsonyfa teljes díszkivilágítása advent első napjától látható. Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala. 

Tényi István feljelentést tett a Gruevszki-ügyben embercsempészetért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.28. 12:13

Fotó: JOHN THYS / AFP
Az ismert feljelentő az ügyészségnek küldött leveléhez lapunk cikkét csatolta.
Embercsempészet gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ügyészségen Tényi István a Gruevszki-ügy kapcsán. Tényi bejelentésében lapunk cikkére hivatkozott. Mint megírtuk: a hazájában korrupcióért elítélt, illetve időközben több más ügyben meggyanúsított ex-miniszterelnök Nikola Gruevszki - akinek a mentelmi jogát időközben megvonta a macedón törvényhozás – a börtönbüntetése elől a magyar kormány segítségével Magyarországra menekült.    Tényi szerint időközben a Miniszterelnökség is közölte, hogy a volt kormányfőnek különleges eljárást biztosítottak. A feljelentésében is citálja lapunk információját, miszerint a Külügyminisztériumban általános a meggyőződés, hogy a magyar kormányköröknek meghatározó szerepe lehetett Gruevszki szökésének a megtervezésében. Tényi István szerint az ügyben bizonyítottság esetén felmerül a hivatali visszaélés és az embercsempészet gyanúja.