Marad a hideg, napközben is fagypont körül lesz a hőmérséklet

Publikálás dátuma
2018.11.28. 16:06
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Helyenként hószállingózás is előfordulhat csütörtökön, néhol pedig megélénkül a szél.
Szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek térségünk fölé, csütörtökön -8 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – derük ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Holnap délkelet felől tovább növekszik a felhőzet: délkeleten többnyire erősen, északkeleten és délnyugaton gyengén, máshol változóan felhős idő várható. Helyenként hószállingózás is lehet, és néhol megélénkül a keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8 fok között valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között alakul.
Péntek éjszaka főként a középső országrészben alacsonyszintű rétegfelhőzet képződhet, amely napközben szakadozik, csökken. A Dunántúlon nyugat felől növekszik a magas- és középszintű felhőzet. Csapadék nem valószínű, de a délkeleti, keleti szél északnyugaton helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10 fok között alakul, északkeleten lesz leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között várható.
Szombaton a Dunántúlon többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, keletebbre változóan felhős időre számíthatunk. A Dunántúlon – főként annak nyugati részén – szórványosan hószállingózás, kisebb havazás lehet, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -2 és -6, máshol -5 és -12 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig +2 és -3 fok között alakul.
Vasárnap szakadozott felhőzetre számíthatunk erősen és gyengébben felhős időszakokkal. Késő délutántól, estétől elsősorban északnyugaton helyenként gyenge vegyes halmazállapotú csapadék valószínű, néhol ónos csapadék sem kizárt. A délkeleti szél északnyugaton néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb.
Szerző
Frissítve: 2018.11.28. 16:16

Rabszolgatörvény: a kormány szerint a dolgozók kérnék a 400 órás túlórát

Publikálás dátuma
2018.11.28. 15:59
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter olcsóbban is megoldaná a belső ellenőrzést
Fotó: Tóth Gergely / Népszava
Kik vagyunk mi, korlározzuk a túlórázni vágyó tömegek szabadságát– nagyjából ezzel az érveléssel magyarázta a kancelláriaminiszter a többletmunkát növelő javaslatot. Kiderült, hogy a kormány nem lép december elsejéig a CEU ügyében, az egyetem tehát valószínűleg költözni fog.
Kiállt Kósa Lajos javaslata, vagy a túlórakeret 400 órásra emelése mellett Gulyás Gergely, sőt, éppen a munkavállalók érdekeivel magyarázta a közkeletűen csak rabszolgatörvénynek nevezett javaslatot. A kormányinfón arról beszélt, hogy a kormánynak egy munkaerőhiányos helyzetben döntenie kellett, hogy ne korlátozzák a szabad munkához való jogot. 
Azt viszont hangsúlyozta, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehet emelni a túlórakeretet – és garantálta, hogy túlóradíj kifizetését sem húzhatja egy éven túl a foglalkoztató

(jelenleg csak kollektív szerződéssel lehet 300 órásra emelni a 250 órában maximált túlóraszámot). Szerinte a visszaéléseket magában kizárja az általános munkaerőhiány – ezzel arra utalhatott, hogy a választás elé állított dolgozó egyszerűen tovább áll. A kormányinfón ugyanakkor az is kiderült, hogy sokak vágya ellenére nem lesz munkaszüneti december 24.-e, pedig ilyenkor gyakran már a munka hatékonysága is kérdőjeles.

CEU: „Egy aláírás semmit sem jelent”

A CEU-val kapcsolatban sokadik kérdésre színt vallott Gulyás Gergely: szerinte nem is lehetne teljesíteni az egyetem által diktált decemberi elsejei határidőt, amivel a kormány elismerné a CEU akkreditált hazai működését.
„Egy aláírás semmit sem jelent” – mondta a kancelláriaminiszter, amivel egyértelművé tette, hogy a kormánynak eszében sincs elfogadni a maga által diktált játékszabályokat, hiába indított követelésükre akkreditált felsőoktatási képzést New Yorkban az intézmény.

 Gulyás azt is hozzátette, hogy nem lát New York-i látogatást Szijjártó Péter külügyminiszter naptárában a következő napokban – és hogy az egyetem által megadott határidő a kormányt semmire sem kötelezi. A CEU viszont saját ígérete alapján Bécsbe költözteti képzéseinek java részét az Orbán-kormánnyal folytatott szélmalomharc után.

Gruevszkiről: szabályos volt, a német lapok hazudnak, kérdezzék Szijjártót

Ha már Szijjártó, Gulyás Gergely a külügyminisztert ajánlotta Gruevszki- ügyben is, miután némi önellentmondásba ütközött. Először azt mondta, hogy a magyar diplomatákl nem jártak el szabálytalanul az elítélt, körözött macedón politikus Magyarországra szöktetése során. Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy akkor ezt miért nem jelenti egyértelműen a kormány is, a kancelláriaminiszter Szijjártó Péterhez irányította az érdeklődőket.
 A valós helyzetről tehát vagy nem tudott vagy nem akart beszélni, ennek ellenére magabiztosan jelentette, hogy hazugság a német sajtóközlés, hogy a magyar fél Macedóniában is segítette Gruevszkit. „ha Németországban valamit ír a sajtó Magyarországról, az 90 százalékban hazugság” - fejtette ki különösebb bizonyítás nélkül Gulyás Gergely. szerinte az is csak spekuláció, hogy Nikola Gruevszkit korábban akkor látták a szkopjei Marriott hotelben, amikor magyar diplomáciai járművek is parkoltak az épület előtt. 
Ami pedig a macedón kormány kiadatási kérelmét illeti, a kancelláriaminiszer szerint az igény jogosságáról a Fővárosi Törvényszék fog dönteni – igaz, a végső szót azért Trócsányi László igazságügyi miniszter mondja majd ki.

Orosz fegyverkereskedőt oroszoknak adunk ki

A kormányinfón szóba került a Magyarországon lekapcsolt, majd az oroszoknak kiadott két orosz fegyverereskedő ügye is – utóbbi azért volt kínos, az orosz elkötelezettség beismerésével felérő diplomáciai döntés, mert a kereskedőket egy amerikai nyomozóhivatal csalta tőrbe, és az Egyesült Államokba szerették volna vinni őket. A témáról nemrég alapos cikket írt a Direkt36, Gulyás szerint azonban egy Hetekkel ezelőtt talán hónappal ezelőtt lezárt ügynek a felmelegítéséről van szó, amiben bírósági vizsgálat révén döntöttek.„Azért adták ki őket Oroszországnak, mert orosz állampolgárok voltak, ha amerikaiak lettek volna, akkor nekik adtuk volna ki. Az igazságügyi miniszter döntött, az amerikai kollégája nem örült, de a kétoldalú kapcsolatokat nem terheli alapvetően” -jegyezte meg Gulyás.

Jövőre is lesz inflációkövető nyugdíjemelés

A kancelláriaminiszter egyértelművé tette, hogy jövőre is biztosítják az inflációkövető nyugdíjat, tehát jövő januártól 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjat. A Honvéd Kórház koraszülött osztályának leállását elintézte pedig Guyás elintézte annyival, hogy a kórházi ellátást mindenhol magas színvonalon kell biztosítani – hogy ezt hol teljesítik, az már az egészségügyi kormányzat feladata. 
Szerző

Csatlakozik a PDSZ a „rabszolgatörvény” elleni tüntetéshez

Publikálás dátuma
2018.11.28. 15:21

Fotó: Népszava
„Szeretnénk, ha december 8-án nemcsak egy utcai demonstráció lenne” – szögezték le.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra tervezett demonstrációjához, amely a munka törvénykönyve módosítása ellen tiltakozik – közölte a PDSZ. Közzétettek egy levelet is, melyben a szakszervezetek összefogására buzdítanak.
„Szeretnénk, ha december 8-án nemcsak egy utcai demonstráció lenne, hanem összeülne a Szakszervezeti Tisztségviselők Tanácsa, és még a demonstráció előtt határozna azokról az akciókról, amelyeket akkor kezdeményeznének a szakszervezetek, ha a Parlament mégis elfogadná a módosító javaslatokat”

– tették hozzá.

Kordás László, Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kedden az ATV Híradójával közölte, hogy december 8-ra demonstrációt hirdettek, amelynek lényege, hogy tudassák a döntéshozókkal: „elegük van” ebből a jogalkotási folyamatból. Kordás hangsúlyozta, hogy idén ez már nem az első olyan kormánypárti javaslat, amely hátrányosan érintheti a munkavállalókat a következő időszakban. Mint mondta, ezt szeretnék megakadályozni, és ha egy demonstrációval „véget tudunk vetni ennek az ámokfutásnak”, akkor ezt meg is fogják tenni. A további intézkedések között a cafeteria szabályok változását és a többletadókat említette az elnök. Egyelőre csupán a demonstrációról született döntés, majd ezt követően fognak tárgyalni a munkahelyi tisztségviselőikkel az ellenállás és tiltakozás más módjairól is: figyelmeztető sztrájkok vagy egyéb megmozdulások jöhetnek. 
Szerző
Témák
PDSZ tüntetés