Kemény mínuszokkal búcsúzik a november

Publikálás dátuma
2018.11.29. 15:52

Fotó: Shutterstock
Néhol -10 foknál is hidegebb is lehet, hószállingózás is előfordulhat pénteken.
Változó felhőzetre és élénk szélre számíthatunk november utolsó napján, a felhős tájakon hószállingózás is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken az alacsonyszintű rétegfelhőzet tovább szakadozik, miközben nyugat felől fokozatosan megnövekszik, a déli óráktól meg is vastagszik a felhőzet. A keleti országrészben számíthatunk több napsütésre. A felhős tájakon hószállingózás is lehet. A délkeleti, keleti szél főként a Dunántúlon megélénkül, a Fertő-tó térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -10 fok között várható, de néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul.
Szombaton a Dunántúlon többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, keletebbre változóan felhős időre számíthatunk. A Nyugat-Dunántúlon elszórtan hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat, de mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -2 és -6, másutt -5 és -12 fok között várható, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között valószínű.
Vasárnap változó mennyiségű és vastagságú felhőzet lesz felettünk, estéről nagyrészt borult idő várható. Napközben nem valószínű csapadék, ám a délkeleti szél északnyugaton néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Az ősz eddigi leghidegebb reggelére ébredtünk

November 29-én, csütörtökön volt az országos átlagos minimumhőmérsékletet és szezonrekordot tekintve az ősz eddigi leghidegebb reggele: Zabarban -12,1 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Minimum rekordról nincs szó, ugyanis ezen a napon 1915-ben Ásotthalmon kereken -20 fokig csökkent a hőmérséklet.

Szerző

Tovább erősít a Népszava

Publikálás dátuma
2018.11.29. 15:19

Fotó: Szalmás Péter
Piacvezető pozíciójának erősítése érdekében a Népszava integrálja saját kiadója másik lapját, a Vasárnapi Híreket. "A Népszava hírközpontúságának és a Vasárnapi Hírek elemzőbb és szórakoztatóbb stílusának ötvözésével egy tartalmasabb szombati újsággal és hétközi kulturális melléklettel találkozik az olvasó" – nyilatkozta Puch László, a kiadót, a XXI. század Média Kft.-t tulajdonló Horizont Handels und Industrie AG meghatározó tulajdonosa. Mint elmondta, az ötlet nem új, már korábban is gondolkodtak a két médiatermék valamilyen összekapcsolásáról. A tulajdonos emlékeztetett arra, hogy a folyamat a Vasárnapi Hírek megújulásával indult, a tavalyi év pedig a Népszava életében hozott nagy változást. Ekkor a szerkesztőséghez csatlakozott tizenhét, a bezárt Népszabadságtól érkező újságíró, így egy rendkívül nyitott, befogadó szellemiségű szerkesztőség állt össze. Ezzel, a Népszava az országos politikai napilapok között piacvezető pozíciót ért el, hétközi mintegy 20 ezres és szombati 24 ezres példányszámával. Ezt a vezető helyet szeretnénk tovább erősíteni a két szerkesztőség szinergiáját kihasználva - mondta Puch László.
Szerző
Frissítve: 2018.11.29. 15:34

Kásler: négy év alatt 72 százalékkal emelik az egészségügyi dolgozók bérét

Publikálás dátuma
2018.11.29. 14:39

Fotó: Németh András Péter
A jelentős béremelés mellett az alapellátást, a háziorvosok munkáját és a sürgősségi ellátást érintő ambiciózus tervekről is beszélt az emberi erőforrások minisztere.
Az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, illetve az egészségügyben dolgozó, de nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről döntött a kormány Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének csütörtöki bejelentése szerint. Kásler szerint
négy év alatt négy lépcsőben vezetik be a magasabb fizetéseket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent.

Először 8 százalékkal nőnek majd a bérek, 2019 júliusától, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal, végül pedig 2021-ben újabb 30 százalékkal lesznek magasabbak a fizetések. A béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban 79,4 milliárd forintot szán a kormány.
Kásler közölte továbbá, hogy a kormány elfogadta az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításának koncepcióját és az öt nemzeti egészségprogramot.
Az alapellátással kapcsolatos koncepció szerint a diagnózisnak már a háziorvosnál meg kéne születnie, aki az ellátás során használhatja a többi szakvizsgáját. Az elképzelés szerint a háziorvosi tevékenységet járási szinten fogják majd össze. A diagnózishoz szükséges eszközöket a háziorvosok megkapják, a leleteket pedig elektronikusan is továbbíthatják majd.
"Így nem a beteg utazik a kórházba, hanem a lelet"

- mondta Kásler Miklós. Ezzel szorosan összefügg a sürgősségi ellátás átalakítása. Ezen a területen bevezetik az úgynevezett triázsrendszert, amelyben 3-5 percen belül bírálják el, hogy milyen szintű ellátásra van szükség. A pácienst aztán ennek megfelelően küldik a végleges ellátási helyre, ahol az érdemi ellátásnak tíz percen belül meg kell kezdődnie. Szintén bevezetnék a sürgősségi ellátásban az alapellátási egységet, mert a sürgősségi osztályokat felkeresők közül sokan nem sürgősségi ellátási formára szorulnak.
A kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat, mondta még el az emberminiszter. Hozzátette, "előrehaladott állapotban" van a kórházak gazdálkodásának, pénzügyi helyzetének áttekintése.