Néprajzi Múzeum;

2018-11-30 06:45:00

Városvédők: leállítják a Néprajzi építését

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 3 tagú tanácsa szóban kihirdetett ítélete hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét – adta hírül közösségi oldalán egy városvédő aktivista, a Podmaniczky-díjas Garay Klára. Közlése szerint a bíróság pénteken az első fokú hatóságot, az V. kerületi kormányhivatalt új eljárásra utasította.

Garay Klára lapunknak elmondta, hogy egy hónapon belül írásban is megkapják az ítéletét. Amikor ez megtörténik, az új Néprajzi Múzeum építésével mindaddig le kell állni a Városligetnél, amíg az új eljárásban elbírálják a kérelmet – nyilatkozta. Tájékoztatása szerint a bíróság egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot.

„Nincs kétségünk afelől, hogy az V. kerületi kormányhivatal az új eljárásban engedélyezni fogja az építkezés folytatását. Második lépésként azonban már az ügy érdemi, szakmai részével kapcsolatban teszünk beadványt” – jelentette ki Garay Klára. Szerinte ugyanis súlyos örökségvédelmi és tűzvédelmi szabálytalanságok történnek.

Ebben a témában még nem sikerült megszólaltatnunk a Városliget Zrt-t. Előzőleg más miatt is kerestük a Liget Projektért felelős cégét: olyan híresztelések jutottak el szerkesztőségünkbe, hogy az új Néprajzi Múzeum építési munkálatait vízbetörések nehezítik, amelyek jelentős késedelmet és nem várt kiadást jelenthetnek.

A Városliget Zrt. szerint azonban semmi ilyesmi nem történt és nem történik a területen, az információ téves és alaptalan. Ilyen tárgyú hírek terjesztése rossz indulatú spekuláció, a hitelrontás kategóriába tartozik. A Néprajzi Múzeum kivitelezése során „minden az előzetes terveknek megfelelően zajlik és az előírt technológiai eljárások szerint halad” – állította a cég lapunknak küldött válaszában.

A 24.hu emlékeztetett rá, hogy az építkezés előkészítése már eddig is vagyonokat vitt el: jelentős drágulás után az épületet 1,8 milliárd forintért tervezték meg, az előkészítő földmunkákat pedig Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végzi 2,5 milliárd forintért. A portál arról számolt be, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció alapján az is eldőlt, ki húzza fel a félig föld alatt lévő épületet: a múzeum és a látogatóközpont felépítését 25 milliárd 970 forintért a ZÁÉV Zrt.-re bízzák.

Kivitelező: nem lesz itt semmilyen leállás

Értesülésünkre és cikkünkre közleményben reagált a Városliget Zrt.: ebben azt hangsúlyozzák, hogy eredeti ütemezésnek megfelelően folytatódik a Néprajzi Múzeum építése   

„A Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. valamennyi feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait jogerős és végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre, így természetesen a projekthez kapcsolódó fejlesztések – beleértve az új Néprajzi Múzeum kivitelezését is - jogerős és végrehajtható építési engedélyek birtokában valósulnak meg.   

Az elsőfokú kiemelt építésügyi hatáskörben eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatala 2017. május 31-én kelt határozatban a Néprajzi Múzeumra kiadta az építési engedélyt. Majd ezt követően 2017. december 18. napján kelt másodfokú határozatában ezt megerősítette, amely így jogerős és végrehajtható lett”  - olvasható a vállalat közleményében.

Azt ugyanakkor elismerik, hogy  2018. november 28-i tárgyaláson egy sajnálatos, de a beruházás szakmai tartalmát egyetlen elemében nem érintő formai, eljárási hiba miatt a Fővárosi Munkaügyi Bíróság új eljárásra utasította az elsőfokú hatóságot. A hatóság az eljárást meg fogja ismételni, és minden bizonnyal korrigálja az eljárási hibát, és ezt követően a beruházás menetrendszerűen folytatódhat. Tekintve, hogy a mélyépítési munkálatok most zárultak le, és a magasépítésre vonatkozó szerződéskötés éppen folyamatban van, a Néprajzi Múzeum kivitelezését és annak ütemezését nem veszélyezteti az ügy -véli a Városliget Zrt.