A tűz után a víz miatt menekítik az embereket Kaliforniában (videó)

Publikálás dátuma
2018.11.30. 09:24

Fotó: GUILLERMO ARIAS / AFP
Kaliforniában a tűzvész után csütörtökön áradások és földcsuszamlások miatt rendelték el a helybeliek kimenekítését, zuhog az eső az állam északi és déli részén egyaránt.
A porig égett északi Paradise városkát térdig érő víz öntötte el, a környező vidékeken a heves esőzések miatt bokáig-térdig ér az áradat, a tűzvészben félig vagy nagyon nagy részben elpusztult sok települést földcsuszamlások és kisebb sárlavinák borították be. 
Több országutat le kellett zárni a hömpölygő áradat miatt. Az északi Butte megye seriffi hivatala kötelező kiürítést rendelt el Paradise és Chico városok környékén, ahol csónakokkal mentik az embereket. Paradise ugyan porig égett a tűzvészben, de a túlélők a múlt héten kezdtek visszaszállingózni, hogy felmérjék, maradt-e valami tárgyi emlékük egykori otthonukban. A megyei seriff munkatársai nem egyelőre nem tudták felmérni, hogy vajon hányan kerülhettek ismét veszélybe. 
Megállíthatatlanul esik Kalifornia déli vidékein is. A Los Angeles melletti Malibuban, pontosan ott, ahol a korábban tűzvész pusztított, most földcsuszamlás zárta el az utakat. Sérülések ugyan nem történtek, de az illetékes hatóságok otthonaik elhagyására szólították fel az ott élőket. Az egyik negyedet szinte teljesen elborította a sárlavina, és az óriási vihar a dombokról törmelékeket és sziklákat görgetett le. Los Angeles környékén az utak vízben állnak, járhatatlanok, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás, a metropolisztól délre eső Santa Ana-völgyben és a hegyekben élőket önkéntes evakuálásra kérték a hatóságok.

Kényszerleszállást hajtott végre Angela Merkel gépe

Publikálás dátuma
2018.11.30. 07:28
Angela Merkel kölni kényszermegállója
Fotó: Jörg Blank / AFP/DPA dpa Picture-Alliance
Meghibásodás miatt tért vissza idő előtt a földre a német kancellárt szállító repülő, Merkel így lekési a G20 csúcstalálkozó megnyitóját is.
Hollandiából fordult vissza az Angela Merkelt és a német kormánydelegációt szállító repülőgép, miután kiderült, hogy meghibásodás történt a gép elektronikai rendszerében – tudta meg a BBC.
A repülő Kölnben hajtott végre kényszerleszállást, a delegáció tagjait pedig egy bonni hotelben szállásolták el. Senkinek nem esett baja, de a német küldöttség így lekési az Argentínában megrendezésre kerülő G20 csúcstalálkozó nyitóeseményét – Merkel és pénzügyminisztere, Olaf Scholz pénteken valószínűleg egy menetrend szerinti géppel utazik tovább Buenos Airesbe.
A Merkelt szállító A340 számú kormányzati repülő ráadásul nem először jár hasonlóan: az októberi IMF-találkozó után egy ideig Indonéziában ragadt, mivel rágcsálók rágták át a gép belső kábelrendszerét. 
Szerző

Sargentini: Napirendre kell venni a hetes cikk szerinti eljárást Magyarország ellen, mielőtt tovább romlik a helyzet

Publikálás dátuma
2018.11.29. 21:16

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
„A tanácsnak össze kell szednie magát, és meg kell vitatnia a magyarországi jogállamiságról szóló jelentésünket” – hangsúlyozta a zöldpárti EP-képviselő.
A legutóbbi fejlemények tükrében fontos lenne, hogy az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács még a helyzet további romlása előtt napirendre vegye az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárást – hangsúlyozta csütörtökön Judith Sargentini zöldpárti európai parlamenti képviselő Brüsszelben.
„Az utóbbi két hét során azt láttuk Magyarországon, hogy a hatóságok menedékjogot adtak egy elítélt tolvajnak, Macedónia volt miniszterelnökének, a Közép-európai Egyetem az összeomlás szélén áll, a kormányzathoz hű médiát pedig az Orbán Viktor kormányfő szövetségese által vezetett alapítvány irányítása alá vonták”

– közölte a magyar jogállamiság állapotáról szóló jelentés készítője.

Sargentini az MTI-hez is eljuttatott közleményében feltette azt a kérdést:
„ha az autokrácia ilyen fokú keveréke nem elég ahhoz, hogy a tanács lépjen valamit, akkor mi lehet az?”

Hozzátette, hogy
„a tanácsnak össze kell szednie magát, és meg kell vitatnia a magyarországi jogállamiságról szóló jelentésünket, mielőtt a helyzet tovább romlik.”

A képletesen atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én a Sargentini-jelentés elfogadásával. Az ügy innen a tagállamok kormányait tömörítő testülethez, az Európai Unió Tanácsához került, hivatalos meghallgatás még nem volt. A miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönthet majd arról, hogy szerintük valóban fennáll-e a veszélye a közös uniós értékek sérülésének Magyarországon. A hetes cikk többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végső soron akár az érintett ország szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyhangú támogatása szükséges az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.
Szerző