A bíróság szerint is jogtalanul zárt ki egy meleg szervezetet az Új Nemzedék Központ

Publikálás dátuma
2018.11.30. 12:21
illusztráció
Fotó: Vajda József / Népszava
AZ ÚNK még az Egyenlő Bánásmódot is beperelte, hogy ne kelljen beengedniük egy szegedi melegcsoportot az uniós pénzből épített ingatlanba. Most vesztettek.
Újabb - most már bírósági - döntés született a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot kitiltó Új Nemzedék Központ (ÚNK) ügyében: immár a Fővárosi Törvényszék mondta ki első fokon, hogy nem tilthatók ki az LMBTQI-csoportok az Új Nemzedék közösségi terekből - számol be a fejleményekről a szegedi civil csoport. Miután több hónapon át tartó jól működő kapcsolat után az állam által EU-s pénzből működtetett Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBTQI-csoport rendezvényeit az épületből, a csoport az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az EBH megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 forint bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. A Központ ezek után közigazgatási perben támadta meg az EBH döntését.
Csakúgy, mint az EBH által korábban lefolytatott eljárás során, a Központ a perben is elsősorban azt próbálta bizonyítani, hogy az LMBTQI csoport politikai tevékenységet végzett a szegedi közösségi térben tartott taggyűlésén. Ezt a bíróság nem látta bizonyítottnak, sőt felhívta rá a figyelmet, hogy erre az ÚNK csak utólag, a rendezvény engedélyezését megtagadó döntését követően hivatkozott, azt megelőzően meg sem kísérelte tisztázni a taggyűlések konkrét programját. 
A Fővárosi Törvényszék - utalva az alapvető jogok biztosának jelen ügyben hozott állásfoglalására is - elfogadta az EBH azon érvelését is, hogy egy civil szervezettől nem várható el, hogy soha, semmilyen formában ne foglaljon állást politikai-közpolitikai kérdésekben.  A Szegedi LMBT Közösségért Csoport “politikai” tevékenysége abban állt, hogy tüntetést szerveztek az azonos nemű párok házasságának népszerűsítését tiltó ásotthalmi rendelet ellen, meggyőzték az önkormányzatot, hogy a helyi esélyegyenlőségi programban a szexuális és nemi kisebbségek is szerepeljenek, valamint felszólaltak a civil szervezeteket érő támadások ellen. “Mivel félő, hogy az Új Nemzedék Központ - a hatósági döntések ellenére - továbbra sem engedi be az LMBTQI-csoportokat, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport petíciót indított annak érdekében, hogy mielőbb visszajussunk, és megakadályozzuk az ÚNK időhúzását” - nyilatkozta Halászi Krisztina, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagja.  A bírósági eljárás során a Szegedi LMBT Közösségért Csoportot a Háttér Társaság képviselte. Az ítélet nem jogerős. Korábban egy kecskeméti LMBQ-közösség nyert pert a kecskeméti rendőrség és önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszéken, amiért a helyi kapitányság nem fogadta el bejelentett gyülekezésnek a csoport köztéri rendezvényét – a városvezetés pedig közterület-használati bírságot szabott ki rájuk, amiért mégis megtartották a programot. Mint kiderült, mindkét intézkedés jogszerűtlen volt.
Szerző
Frissítve: 2018.11.30. 12:24

Eltűnt, majd visszatért a Magyar Nemzet honlapja

Publikálás dátuma
2018.11.30. 11:19

Fotó: Népszava
Közel egy napon át elérhetetlen volt az mno.hu. Az archívumként olvasható portállal leállásával több ezer tényfeltáró cikk is elérhetetlenné válhat- pedig a honlapot többen látogatják, mint némely aktív kormánypárti lap oldalát.
Csütörtök délután óta eérhetetlen volt, vagy csak akadozva töltött be az mno.hu, a Magyar Nemzet hírportálja. A címlap olykor bejön, de semmilyen cikket sem hoz be, csak egy szerverhibára utaló hibaüzenetet – vette észre a napilap szellemiségét és részben szerzőgárdáját is megőrző Magyar Hang.  Mi is rákerestünk az oldalra, ami többszöri próbálkozás után is időtúllépésre (504-es hiba) szakítja meg a kapcsolatot; kevéssel délelőtt viszont helyre állt működése, újra betöltődtek a tartalmak.
Mint a Magyar Hang írja, a honlapon nincs semmilyen tájékoztatás arról, hogy csak valamilyen műszaki hiba miatt, ideiglenesen áll a portál, vagy döntés született a leállításáról. A szintén a Nemzet Kft. alá tartozó Lánchíd Rádió oldalát, a lanchidradio.hu-t egyébként még a nyáron leállították.
Mindez azért lehet érdekes, mert szerdán írta meg az Index, hogy a mno.hu-t még úgy is ugyanannyian látogatják, vagy többen, mint a közpénzzel vastagon kitömött Magyar Hírlap online felületét, hogy április eleje óta nem frissül.
Aznap volt ráadásul a nagy kormánymédiás összeborulás is, vagyis a kormánypárti médiavállalkozások szinte mind felajánlották sajtótermékeiket a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak, melynek Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet G-napon távozott főszerkesztője a feje.
Az mno.hu-ra ugyan nem kerültek ki friss cikkek az áprilisi megszünetés óta, de archívumként működött, kereshetőek is voltak a cikkei, melyek a 2000-es évek eleje óta gyűltek. Ha lekapcsolják, a Magyar Nemzet egykori munkatársainak (így a Magyar Hang újságíróinak is) írásai online elérhetetlenek lesznek (kivéve bizonyos webes archiváló oldalakat).  Történt még egy szimbolikus lépés a héten, a Hír Tv online oldalán karanténba helyezték a 2015. február 6. és 2018. augusztus 1., vagyis a G-nap és a fideszes visszavétel közötti híreket és műsorokat. Viszont nem töröltek cikkeket. 
Szerző
Témák
MNO leállás
Frissítve: 2018.11.30. 14:00

Megy Orbán kedvence is, nagytakarítás zajlik a közmédiában

Publikálás dátuma
2018.11.30. 11:03
FOTÓ: Tóth Gergő
Orbán Viktor korábbi sajtófőnöke távozik a Duna TV vezetéséből, feláll az MTI örökzöldnek hitt tanácsadója is. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójaként nagy átalakításba kezdett – a jelek szerint újra meg keverni a hatalmi kártyákat.
Két megbízható forrásból is úgy tudja a 444.hu, hogy közös megegyezéssel távozott posztjáról Szabó Edina, a közszolgálati Duna TV csatornaigazgatója. Azért „csak” két forrásból, mert az MTVA sajtóosztálya három nap után sem reagált a portál kérdéseire, az érintett pedig nem akart nyilatkozni az ügyben. A „közös megegyezés” a lap szerint valójában azt jelentette, hogy Papp Dániel vezérigazgató felállította Szabót és stábját a csatorna éléről, miután konfliktusba keveredtek a műsorstruktúrával kapcsolatban. Szabó több koncepciót készített a Duna TV megújítására vonatkozóan, de ezeket a vezérigazgató lesöpörte az asztalról.
Szabó Edina a korábbi MTV-nél és a Hír TV-nél képernyőzött is, és dolgozott Schmitt Pál sajtótitkáraként is. 2017 tavaszán érkezett az MTVA-hoz, távozása pedig azért is meglepő, mert őt hosszú éveken keresztül Orbán Viktor legbelső köréhez sorolták: 2010 előtt hét kerek évig volt sajtófőnöke a Fidesz elnökének, ő készítette az első Orbán-videókat az interneten (OVTV!), lojalitását azóta sem kérdőjelezték meg, mai napig megmaradt a nexusa a miniszterelnökkel.Az újság úgy tudja, hogy Szabóval együtt mennie kellett a csatorna vezetésének is.
Papp megszüntette Belénessy Csaba volt MTI vezérigazgató tanácsadói szerződését szerződését. Az érintett ezt megerősítette a 444-nek: „három vezérigazgató igényt tartott rám, a negyedik most nem.” Indoklást nem kapott, igaz, olyan nagyon csalódottnak sem tűnt.  Váltás történt a kontrolling osztály élén is: Bíró Anikót is elküldték, papíron közös megegyezéssel, és közvetlen beosztottjai közül is többen távoznak. A kontrolling osztály a sajtóosztályhoz hasonlóan elérhetetlen, telefonszámukat a közönségszolgálathoz irányították.
A hirado.hu szerkesztőségében is többeknek megköszönték a munkát. Legalább hat, az egyik érintett szerint összesen nyolc kollégától köszöntek el, hivatalosan azért, mert megszűnik, illetve beolvad az MTVA-ba eddigi leányvállalata, az online közmédia oldalait működtető Új Média és Teletext Kft. A cégvezetés ezt kitűnő alkalomnak találta némi áramvonalasításra, és a szerkesztőség állományának nagyjából 15 százalékától válik meg. 
A változások két hónapja gyorsultak fel, miután Vaszily Miklós szeptember végével távozott az MTVA éléről, hogy az Echo TV vezérigazgatója, később pedig a TV2 igazgatótanácsának elnöke legyen. Helyét a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatóként vette át Papp Dániel, a megüresedett igazgatói poszt pedig Galambos Istváné lett. 
Felmerülhet a kérdés, miért egy olyan, a szervezeten belül sem túl népszerű figurát neveztek ki a cég élére, akinek papírja van arról, hogy híreket hamisítva küzdötte fel magát a közszolgálat csúcsára?

- veti fel a portál, de a választ is tudni vélik:  a közmédiát a színfalak mögül irányító főtanácsadó, Várhegyi Attila körül elfogytak a megbízható káderek: egyedül Papp maradt a felső vezetésben, akiben a volt fideszes pártigazgató maximálisan megbízik.
A teljes képhez hozzátartozhat, hogy azt is pletykálják a közmédia környékén: a szervezetre hosszú évek óta nagy befolyást gyakorló Várhegyi pozíciója sem olyan biztos már mint volt a választások előtt. A viszonyokat ismerők szerint túlzottan megszilárdult a rendszer: a 2015-ös nagy átalakítás - akkor indultak el a párhuzamos tematikus csatornák, és lett hírcsatorna az M1 - óta a struktúra mozdulatlan, nincs gyakorlatilag semmilyen) innováció, a vezető beosztásban lévők pedig egymást fedezik. Ez állítólag feltűnt a miniszterelnöknek is, aki megkeverni készül a hatalmi pozíciókat a közmédiában, sőt állítólag Várhegyinek már ajánlott is más pozíciót. 
Szerző