Havazással és mínuszokkal érkezik a december

Publikálás dátuma
2018.11.30. 15:21
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Szombaton akár -11 fokot is mérhetünk, de jövő héten enyhülés jön.
A hétvégén is folytatódik a hideg idő, de hamarosan döntően átalakul időjárásunk: előbb a magasból, később a talaj-közeli szintekről is kiszorul a hideg, fagyos levegő. Az enyhülés biztos, annak mértéke és tartóssága viszont még bizonytalan – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton északkeleten változóan, máshol eleinte erősen felhős lesz az ég, majd délután délnyugat, nyugat felől szakadozik a felhőzet. Északnyugaton gyenge havazás, néhol hószállingózás fordulhat elő. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon -2, -7, máshol -6, -11 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között alakul.
Vasárnap változó mennyiségű és vastagságú felhőzet várható, majd estétől határozott felhőzetnövekedés kezdődik nyugat felől. Számottevő csapadék estig nem valószínű, de a délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton a melegebb.
Szerző

Sürget az idő: több száz millió embert taszíthat nyomorba a klímaváltozás

Publikálás dátuma
2018.11.30. 14:45

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
Késésben van az emberiség az éghajlatváltozás ellen szükséges fellépést illetően - állítja a Szocintern.
A világ szocialista, szociáldemokrata pártjait tömörítő ernyőszervezet közleményben hangoztatta: a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy - az ENSZ, továbbá számos kormány, nemzetközi szervezet és civil mozgalom erőfeszítései ellenére - ki fognak csúszni az időből, ha nem fokozzák a globális felmelegedés megfékezését célzó erőfeszítéseket. Felhívták a figyelmet arra, hogy az ENSZ illetékes kormányközi testületének (IPCC) a legutóbbi ülésén megállapították: már csak mintegy 12 évig lehet másfél fok alatt tartani a légkör felmelegedését - azon túl pedig jelentősen növekedni fog az aszályok az áradások, az extrém hőség kockázata. Ez több száz millió embert taszíthat nyomorba. A Szocialista Internacionálé vezetői, akik a legjelentősebb progresszív  politikai pártcsaládként határozzák meg önmagukat, azzal a felhívással fordultak az országok vezetőihez, hogy a decemberben nyíló újabb klímaügyi konferencián olyan, eddig példa nélkül álló lépésekre szánják el magukat, amelyek megfizethető és megvalósítható változásokat eredményeznek.  Fokozni kell a többoldalú együttműködést ezzel az egész emberiséget érintő kihívással kapcsolatban -  olvasható a nyilatkozatban.  "Elítéljük azokat a konzervatív és populista köröket, amelyek szerte a világban módszeresen aláássák a klímaváltozás elleni erőfeszítéseket" - tették hozzá a Szocintern vezetői, akik szerint ezeket az ellenerőket az motiválja, hogy a hatalmas olaj- és gázipari vállalatok vehemensen lobbiznak minden olyan szabályozás ellen, amely a környezet megvédése mellett csökkentené a hasznukat. A nyilatkozat megfogalmazói úgy vélik, szembe kell szállni minden olyan próbálkozással, ami a tudományos tények eltorzításával a globális felmelegedés katasztrofális hatásainak a lekicsinylését célozza. A Szocialista Internacionálé azt is hangoztatta a nyilatkozatban, hogy szemléletváltozásra van szükség a termelési és a fogyasztási szokások terén egyaránt. 
Témák
klímavédelem

CEU - Gázlángnál születik a megállapodás

Publikálás dátuma
2018.11.30. 14:35

Fotó: FAVICS PÉTER / MASZSZ
A jövő CEU-n tanuló munkavállalói felkészültek és indulatosak, ha támadják őket. Ezért kell menniük Orbán országából.
Nagykabát, vastag csizma, sapka, éjszakai sötétség. A Kossuth téren már fagypont környékén járt az idő, de a CEU diákjainak eszükben sem volt hazamenni: csütörtök este fél 9-re fórumot hirdettek, hogy megismerjék a szakszervezeti véleményeket a dolgozók számára hátrányos törvénytervezetekről. Kuklin Endre régi ismerősként üdvözölt, amikor az egyetem bezárása elleni múlt szombati tiltakozás után felállított egyik sátorban kerestem a szememmel. A mesterképzésen tanuló leendő szociológussal pár órával korábban a közszféra érdekvédőinek sajtótájékoztatóján találkoztunk, ahol a szervező csapat másik oszlopos tagja, Szíjártó Imre próbálta elmondani, hogy leendő munkavállalóként csatlakoznak a szakszervezetek tiltakozó akcióihoz, ők is kiállnak a dolgozók jogaiért. Megdöbbentek rajta, hogy a távirati iroda őket egyszerűen kihagyta az esemény beszámolójából, de a közben megérkező Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke csak legyintett a módszerre. Vele készült interjúkat sem közöl időnként a közmédia, ha a kormány egy tárgyalás után nem nyilatkozik – nyugtatta a fiatalokat. A sátrak előtt élénk hangú csoportok beszélgettek angolul, spanyolul, kínáltak bennünket kávéval, gyümölccsel, süteménnyel, szendviccsel, amit a CEU ellehetetlenítése ellen tiltakozó fővárosiak vittek hozzájuk.
Először telefonon keressük meg a szakszervezeteket – sorolta Kuklin Endre a menetrendet, - de többekkel már személyesen is találkoztunk. Azt gondoljuk, a parlamentben most zajló ügyek nem csak a CEU-ról szólnak, hanem rólunk is. Sokan itt akarunk maradni, itt akarunk élni, mi vagyunk a jövő magyar munkavállalói, minket is érint, ha a kormány felháborító módszerekkel átviszi az egyes szakmákra vonatkozó jogszabályok vagy a Munka Törvénykönyve módosítását. Cinikusan, arrogánsan, agresszívan, már a látszatra sem adva kormányoz a Fidesz, ez ellen mi határozottan tiltakozunk – érvelt a diáktársak nevében. A felvetésre, hogy manapság nem divat a fiatalok körében a szakszervezetek mellé állni, magától értetődően felelte, hogy a kormányzati támadások összefüggenek, mindegyik jogokat akar megvonni vagy csorbítani, s ez ellen csak közösen, összefogva lehet eredményt elérni. Újabb fiatalok jöttek, majd akinek dolga volt, kiment a sátorból, ahol gázmelegítővel próbáltak elviselhető hőmérsékletet teremteni. Egy masszív mag végighallgatta, hogy a Kósa Lajos-féle ötletben szereplő 400, évente lehetséges túlóra azt jelentené, hogy 50 héten szombaton is dolgoznának a gyárakban, a kormány gyakorlatilag bevezetné a hatnapos munkahetet. Ennél is felháborítóbbnak nevezte Kordás László a 36 hónapos elszámolási „förtelmet”, amikor három év átlagában kellene meglenni a napi nyolc, heti 40 órás munkaidőnek. Így akkor sem kellene fizetni a munkáltatónak, ha két évig minden szombaton berendelné a munkásait, majd - ha a harmadikban csökken a megrendelés vagy új gyártósort kell felszerelni modellváltás miatt -, hazaküldené őket vagy napi négyórás munkát tudna csak adni nekik például az autógyárban. Minden évben rosszabb helyzetbe kényszeríti a kormány a dolgozókat, de a legfelháborítóbb a módszer, ahogyan ezt egyeztetések nélkül, képviselői módosítókba bújtatva teszi. Ezért mondja azt a MASZSZ, hogy elég volt – magyarázta a helyzetet a versenyszféra legnagyobb szakszervezeti tömörülésének vezetője. Az élénken figyelő és nagyon aktív hallgatóság pedig rengeteg kérdéssel bombázta őt és Marosi Jánost, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) budapesti titkárát is, aki azt hangsúlyozta, hogy a hivatalok, iskolák, egészségügyi intézmények technikai dolgozóira is vonatkozna a „rabszolgatörvény” túlóra szabályzata, a tisztviselőktől elvonni tervezett 5 nap szabadság és a félórás ebédszünet munkaidőbe számításának megszüntetése pedig ebben a szférában évi 19 nappal növeli meg a munkával töltött időt.
A diákokat minden részlet érdekelte. Felkészültek, ismerik a kormány javaslatait, átlátják a trükköket, a lyukakat a központi érvelésben, van rálátásuk a nemzetközi trendekre. Például tudni akarták, milyen tanfolyamokat indít az állam a kirúgott tisztviselőinek (nem tudni), a munkaidő elszámolásának német modellje ott miért működik jól, ha itt nem (mert ott a túlórák egy egyéni időbankba kerülnek és a nyugdíjba vonuláskor beszámítják őket a munkával töltött időbe), hogy miként érintik a változások az egészségügyi dolgozókat (nekik sem lesz köteles az állam kifizetni a túlórákat), s mit kellene tenni a szakszervezetek nagyobb létszámáért (sok fiatalnak kellene belátni, hogy csak összefogva lehet eredményt elérni a munkahelyeken is). Szinte bombázták a két érdekvédelmi vezetőt. Végül a fórum résztvevői abban maradtak, hogy ne egyszeri alkalom legyen az együttműködés, minden olyan kérdésben, amikor a másik jogaiba gázol a kormány, támogatják egymás akcióit. A két érdekvédelmi vezetőre ráragadt a fiatal CEU-csapat lelkesedése, rózsásabb jövőkép hagyta el a fórumsátrat, amikor éjjel tízkor végül feloszlott a csoport. A közelben posztoló rendőrök nyilván nem sejtették, hogy részben az ő dolgozói jogaikról is beszélgettek odabent, de azt biztosan tudták, hogy a fiatalok már csak szombat estig lesznek az Országház előtt. A CEU közössége még október végén döntött úgy, hogy decemberig ad lehetőséget az Orbán-kormánynak az egyetem munkájának folytatását biztosító szerződés aláírására. A méltatlan harc véget ért, de a jövő nemzedékében megmarad a tüske. Meg a biztos tudás és a bátorság is.