Németország;Michael Roth;Nikola Gruevszki;

Nem létező Fidesz-rendezvény miatt marad távol a kormány a német-magyar fórumról

Egy miniszter és egy államtitkár is lemondta részvételét a Német–Magyar Ifjúsági Fórumon egy olyan „nagyszabású Fidesz-rendezvényre” hivatkozva, amiről senki sem tud semmit.

Jövő héten tartják Budapesten a Német-Magyar Ifjúsági Fórumot „Fiatalság, Párbeszéd, Jövő” címmel. Az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott rendezvény címével azonban ellentétben állnak a fórum rendezésének körülményei: a Népszava információi szerint ugyanis egy miniszter és egy államtitkár is lemondta a részvételét.

Úgy tudjuk, a távolmaradást nagyon rossz néven vette a német fél, főleg azért, mert informálisan azzal mentették ki magukat az érintettek, hogy „egy nagyon fontos Fidesz-rendezvényen kell részt venniük”. Csakhogy ilyen eseményről senki nem tud, kedden parlamenti bizottsági ülések lesznek, a lapunk által megkérdezett kormánypárti honatyák pedig nem tudnak semmilyen nagyobb szabású párteseményről. Ráadásul a német-magyar fórumon ott lesz Bajkai István, akit ezek szerint nem érint a „nagyszabású rendezvény”, miközben ő is Fidesz-képviselő.

A magyar kormányt Menczer Tamás kommunikációért felelős külügyi államtitkár képviseli majd, német részről pedig Michael Roth európa-ügyi államtitkár lesz jelen. A program szerint azonban nem találkoznak, Roth Bajkai Istvánnal egy „A fiatalok részvétele a magyar parlamenti munkában” című beszélgetésen vesz részt, míg Menczer Tamás a német-magyar kapcsolatokról beszél majd egy másik panelbeszélgetésen. (Michael Roth egyébként a kormány politikájának régi kritikusa, legutóbb Nikola Gruevszki menekült státusza kapcsán poénkodott Orbán Viktoron.)

Az, hogy a fórum „ifjúsági”, már önmagában jelzi a német-magyar kapcsolatok leépülését: ez ugyanis már csak afféle helyettesítőjeként szolgál annak a Német-Magyar Fórumnak, amely ugyan 1992 óta létezett, de tavaly csendben „kimúlt”, ráadásul a magyar kormány hathatós közreműködésével. Magyarország az elmúlt években ugyanis egyre alacsonyabb beosztású résztvevőket delegált, emiatt végül az egész rendezvény megszűnt. A párbeszéd fenntartására pedig maradt az „ifjúsági változat”. 

Nem csak az jelzi egyébként, hogy a magyar kormány részéről egyre kevésbé tekintik fontosnak a közvetlen párbeszéd fórumait: információink szerint az elmúlt hetekben két fontos ügyben is előfordult, hogy egy miniszter az utolsó pillanatban mondta le találkozóját fontos külföldi vendégekkel. Szeptember végén uniós nagykövetek számára tartottak munkareggelit az osztrák követség szervezésében, az esemény vendége pedig egy miniszter lett volna, de - az utolsó pillanatban - egy államtitkárt küldött maga helyett.

„2010 után évekig még maga Orbán Viktor tartott ilyen informális beszélgetéseket, most eljutottunk az államtitkári szintig” - kommentálta a helyzetet az egyik résztvevő. Egy másik alkalommal a CEU vezetése tárgyalt volna az egyetem jövőjéről szintén az egyik miniszterrel, nekik egy kabinetfőnökkel kellett beérniük, aki - forrásunk szerint - gyakorlatilag semmilyen releváns információval nem rendelkezett.

Gruevszki sem segítNikola Gruevszki Magyarországra való szöktetése és a menekültstátuszának megadása sem növelte a magyar kormány nemzetközi tekintélyét. A német bírálatokon kívül egy amerikai kormánytisztviselő is arról beszélt a Wall Street Journalnak: az eset jó példa arra, hogy Magyarország nyugati elköteleződése mennyire meggyengült. Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott határozata szerint Magyarországnak ki kellene adnia a volt macedón kormányfőt. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az EP bevándorláspárti többsége politikai alapon bele akar szólni az ügybe, "Gruevszki ugyanis kormányfőként megvédte országa határát a bevándorlóktól".