CEU;Oktatási Hivatal;

2018-12-01 07:00:00

Csak akkor vizsgálják a CEU-t, ha már elüldözték

A kormány ma még aláírhatja a CEU-megállapodást – ha nem teszik, az egyetem jövőre Bécsben indítja meg képzéseinek nagy részét. Az Oktatási Hivatal majd januárban kezd vizsgálódni.

A magyar kormány elrendelhette volna, hogy az Oktatási Hivatal folytasson szakmai vizsgálatot a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, ám ezt várhatóan csak jövő év elején folytatják le – hetekkel azután, hogy az egyetemnek döntenie kell arról, a jövőre beiratkozó diákok számára Budapesten vagy Bécsben hirdesse meg amerikai akkreditáltságú képzéseit.

Az Orbán-kormány több mint egy éve halogatja annak az államközi megállapodásnak az aláírását, amely garantálná, hogy a CEU továbbra is amerikai egyetemként működhessen Magyarországon. A felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása ugyanis előírja: külföldi egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha székhelyállamában is van államilag elismert oktatási tevékenysége. New York állam már két alkalommal is biztosította a magyar kormányt: a CEU megfelel ennek a feltételnek. A kabinet ennek ellenére nem hajlandó aláírni a megállapodást. Érvelésükből az látszik: még a New York-i Oktatási Hivatalnak sem hiszik el, hogy a CEU-nak vannak államilag elismert képzései az Egyesült Államokban.

Az egyetem vezetése jelezte: december 1-ig, azaz a mai napig tudnak várni. Ha ma sem születik megállapodás, kénytelenek lesznek bécsi campusukon meghirdetni amerikai akkreditációval rendelkező képzéseiket. Hangsúlyozták: a határidőt nem ultimátumként kell értelmezni, egyszerűen csak arról van szó, decemberben már meg kell tudni mondaniuk jövőbeni diákjaiknak, hova adják be jelentkezésüket.

– Érdekes, hogy a magyar Oktatási Hivatal még nem lépett az ügyben, holott ez az egyetlen olyan szerve a magyar államapparátusnak, amelynek van fogalma arról, hogyan működik egy egyetem, hogy néz ki pontosan a jogi szabályozás – nyilatkozta lapunknak Enyedi Zsolt rektorhelyettes. Szerinte feszültségoldó gesztus lett volna, ha a hivatal is szakmai vizsgálatot indít az ügyben. Igaz, ehhez a kormány közbenjárására lett volna szükség; a CEU-nak van érvényes működési engedélye, annak következő felülvizsgálatára törvény szerint csak jövőre kell sort keríteni.

A tavalyi törvénymódosítás miatt kialakult helyzet ugyan indokolhatta volna, hogy hamarabb indítsák meg a vizsgálatot, ám a kormány ezt valamiért nem látta szükségesnek. – Nekünk viszont már nincs időnk. Nem tudjuk, a vizsgálat pontosan mikor indul és meddig tart majd. Nem tudunk várni, fel kell vennünk a diákjainkat. Peruból, Új-Zélandból, Kanadából is vannak jelentkezőink, az ő adminisztrációjuk több időt vesz igénybe – mondta a rektorhelyettes.

Enyedi Zsolt arról is beszélt, hiába próbálkoznak a magyar kormány különböző képviselőinél, mindenki „felfelé mutogat”. – Ez egy egyemberes történetnek tűnik – utalt arra, hogy a CEU jövőjéről egyedül Orbán Viktor dönthet. Hozzátette: „nem látnak be a paraván mögé”, nem tudják, a miniszterelnök mikor gondolja úgy, hogy „érdemes egy váratlant” húzni. – De minden jelzésből, ami eddig hozzánk érkezett, azt a következtetést vontuk le, hogy a CEU amerikai intézményként nem maradhat Magyarországon – fogalmazott.

Szerinte ez azért megdöbbentő, mert a kormány delegáltjai New Yorkban tavaly ígéretet tettek arra, novemberig nemcsak aláírják a szerződést, de a magyar parlament ratifikálni is fogja azt. – Ezt akkor ígérték meg, amikor még semmilyen oktatási tevékenységünk nem volt az Egyesült Államokban. Ha akkor ez egy aláírható dokumentumnak tűnt, nem értjük, hogy most, amikor már van oktatási tevékenységünk, miért nem az.

A jövővel kapcsolatban úgy nyilatkozott: szeretnék megvárni, mi történik december elsején. A további lépésekről hétfőn fog tájékoztatást adni az egyetem.