Legyőzte a Fidesz a gödöllői kukadémont

Publikálás dátuma
2018.12.01 18:15

Fotó: Népszava/ Vajda József
Nem osztja az Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyei hulladéktársulás új, fideszes vezetője azt az olvasatot, hogy ma már a szemétszállítást is csak a párt bizalmasai irányíthatják. Mindenesetre az eddigi elnököt, a valóban kevéssé kormánybarát Gémesi Györgyöt - nem kis habverés után - ma levették a tábláról.
Ma délelőtt – lapunk korábbi információinak megfelelően - Fördős Attilát, Vác fideszes polgármesterét választotta meg az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tanácsülése, miután november elején rendkívüli feszültségeket követően a korábban az LMP-vel szövetkező Gémesi György gödöllői polgármester lemondott. A 113 települést képviselő 116 tag közül 91 képviselője jelent meg, akik közül a titkos szavazáson 88-an adtak le érvényes szavazatot. Számarányukat tekintve 75, a képviselt lakosság arányában pedig épp kétharmaduk szavazott Fördős Attilára. Egyetlen ellenjelölt akadt az exjobbikos Kurdi Ferenc személyében.
Fördős Attila első hosszabb felszólalásában cáfolta, hogy pártutasításra cselekedne. Szándékai szerint szeretné konszolidálni a társulás tulajdonában lévő, a térség hulladékelszállításáért felelős Zöld Híd BIGG Nkft. helyzetét és visszaállítani a bizalmi tőkét. Megválasztása után hozzátette: célja a hulladékgazdálkodás konszolidálása. Mivel ennek feltételei anyagilag behatároltak, először a forrásokat biztosító NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel szeretne pénzügyi tárgyalásokat folytatni. Reméli, hogy a rend helyreállítása nem vet fel se közegészségügyi, se politikai, se hangulati kérdéseket. Mint ismert, a Zöld Híd egy hónapja - több éves panaszkodás után - arra hivatkozva, hogy a lakossági kukadíjat beszedő, állami NHKV-tól nem kapta meg a működésükhöz szükséges legalapvetőbb forrásokat sem, szabályszerűen beszüntette a térségben a kukák ürítését. Az ilyenkor eljárni köteles katasztrófavédelem két munkanapra rá a Zöld Híd eszközeivel, saját költségén újraindította a beszedést. Ezalatt a Fidesz éles politikai támadássorozatot intézett Gémesi György ellen. 
Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint az „LMP-s” Gémesi György azért hagyta abba a szemét összeszedését, mert az ellenzék vesztett a választásokon. (A gödöllői polgármester pártja a választások előtt szövetkezett az LMP-vel, de már szakítottak.) E nyomás alatt, november elején Gémesi György lemondott a Zöld Hidat birtokló társulás elnöki posztjáról, máig az ügyvezetői teendőket ellátva. A kormányközeli sajtó jelentéktelennek tűnő problémák felnagyításával ezalatt is folytatta a támadássorozatot. Az eredményhirdetés előtt az ellenjelölt, Kurdi Ferenc lapunknak szintén abbéli reményének adott hangot, hogy szakmai alapon rendezni lehet a Zöld Híd helyzetét. A maga részéről elképzelhetőnek tartja, hogy az NHKV azért nem adott elég pénzt a Zöld Hídnak feladatai ellátásához, mert a vezetését a Fidesz ellenzékinek bélyegezte. Ezt az eljárást megengedhetetlennek nevezte.
A gyűlés után Fördős Attila lapunknak nem kívánt véleményt formálni arról, hogy a Zöld Híd valóban kevés pénzt kapott-e az NHKV-tól: ezt vizsgálatnak kell eldöntenie. Míg az NHKV véleményét behatóan ismeri, addig a cég tényleges anyagi állapotát nem - tette hozzá. (A lapunknak nem nyilatkozó NHKV állítólag a Zöld Híd által benyújtott költségelszámolások megalapozottságát vitatja.) Fördős Attila az átadás-átvétel legvégső határidejeként az év végét jelölte meg. Ám bízik abban, hogy már addig sikerül a helyzet rendezésével a katasztrófavédelemtől visszavenni a hulladékszállítás irányítását. Van elképzelése a Zöld Híd új vezetőjének személyére is. Értelemszerű célja, hogy mindez a jövőben a cég bázisán történjen meg; különben nem is vállalta volna a jelöltséget – fűzte hozzá. (A kormány által alapított hulladékgazdálkodási vizsgálóbizottság tagja, a szintén fideszes Balla György lapunknak jobb megoldásként említette, ha a térségi települések átszerződnének más hulladékszállítókhoz.) A „pártirányítási” felvetéseket elvető Fördős Attila kérdéseinkre nem kívánta kommentálni azokat a híreket, miszerint Vécsey László szervezésében a különböző gyűlések előtt többször egyeztettek a kormánypárti és velük rokonszenvező polgármesterek, illetve értesülésünk szerint társulás belső levelezésében címzettként országos fideszes vezetők is szerepeltek. A tisztséget a hazája iránti elkötelezettség miatt vállalta – mondta erre. Nem osztja a választás eredményének ama olvasatát, hogy ma Magyarországon már a települési hulladék elszállításának anyagi hátterét is csak egy fideszes vezető biztosíthatja. Szerinte a helyzet rendezéséhez bizalomra van szükség, és a településvezetők túlnyomó többségének támogatása ezt tükrözi. A támogatás mögött meghúzódó egyedi szándékokat viszont nem vizsgálta.

Demokratának lenni annyi, mint nem félni támogatni a Fideszt?

Az ülés elején Gémesi György az ülés vezetését átadta – a mellette korábban kiálló – korelnöknek, Veresegyház polgármesterének, Pásztor Bélának. Ugyanakkor a tevékenységével kapcsolatos támadásokra több alkalommal reagált. A legaktívabb hozzászólónak a leghátsó sorban, egy oszlop mögött helyet foglaló Fördős Attila bizonyult, aki gyakorta egyeztetett az előtte helyet foglaló Vécsey Lászlóval. A fideszes váci polgármester többször is kétségbe vonta az ülésvezetés jogszerűségét, aminek kapcsolatban egyedi indítványokat tett. Egyik felszólalása szerint, mivel a szavazatszámlálók megismerhetik a voksolók személyét, így a választás nem lehet titkos, így inkább szavazzanak nyíltan. A másik jelölt, Kurdi Ferenc továbbra is ragaszkodott az eredeti napirend szerinti titkos szavazáshoz. Az erről kialakult vitában egy Fidesz-szimpatizáns azzal buzdított nyílt szavazásra, hogy „demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni”. Fördős Attila a kérdés megszavazását indítványozta, ám ezt az ülésvezető megtagadta. A patthelyzetet egy „na, menjünk” kiáltás törte meg, ami után a tömeg mégis hajlandó volt titkosan szavazni.

MIÉP-esből lett kormánypárti

Az 56 éves Fördős Attila 1988-ban MDF-esként kezdte a politizálást, majd 1992-ben csatlakozott a Csurka István féle Magyar Út Körökhöz, később pedig a MIÉP-hez. Itt 2003-ban már országos elnökségi tag. A radikális pártból 2004-ben lép ki. Vác képviselőtestületének húsz éve tagja. 2006-ban már a Fidesz-KDNP-színeiben indul a polgármesteri székért, sikertelenül. 2009-ben belépett a KDNP-be. 2010-ben némi belharcok közepette, egy fideszes jelölt ellenében, KDNP-támogatással választották meg polgármesterré. 2014-ben viszont már újra az egységes Fidesz-KDNP nevében újrázhatott. 2004-ig élelmiszeripari mérnökként dolgozott például a Zwack Unicumnál, az Univernél és a Várda Drinknél. Nős, három gyermek apja.

2018.12.01 18:15
Frissítve: 2018.12.02 18:49

323,11 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.12.17 19:30
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,11 forintra csökkent este hét óra után a reggel nyolc órakor jegyzett 323,67 forintról. Az euró hétfőn 323,00 forint és 323,77 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 286,85 forintról 286,72 forintra, a dolláré pedig 286,16 forintról 284,59 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1313 dollár után este 1,1354 dolláron állt.
Szerző
2018.12.17 19:30
Frissítve: 2018.12.17 19:31

És akkor 100 ezer forint lehet a nettó minimálbér

Publikálás dátuma
2018.12.17 14:15
Fotó: Vajda József
Fotó: /
A kabinet gyorsan akcióba lépett, nem vár a munkaadókra.
Ahogy a Népszava is megírta szeptemberben, úgy emelkednek a törvényesen fizethető legkisebb pénzek. A garantált bérminimum 11 százalékkal hízna, azaz praktikusan nettó 135 ezer forintot vihetne haza a dolgozó, tudta meg a Magyar Idők. A 8,9 százalékkal kerekedő minimálbér nettója pedig elérné a 100 ezer forintot. Nagy változás az utóbbi évekhez képest, hogy a minimálbér szerepe mérséklődött, mivel a robotosoknak mintegy 6-8 százaléka keres ennyit, a többiek fizetési papírján magasabb összeg szerepel. A garantált bérminimum emelése pedig azért jelentős, mert így magasabb kereseti kategóriákban lévők pénzét is feljebb kell tornászni, hogy elkerülhető legyen a bérfeszültség.   Meglepő, hogy a Magyar Idők szerint úgy tudja, hogy a napokban a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ismét összeül. Pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, még karácsony előtt dönthetnek a minimálbérről, de a a VKF ismételt összehívásáról nem ejtett szót, sőt ilyesmiről a munka világának többi szereplői, a munkaadói és a munkavállaló érdekképviseletek sem tudnak.  A kormány nevében korábban Varga Mihály pénzügyminiszter  kijelentette, hogy miután a munkaadók és a munkavállalók  nem tudtak megállapodni az emelés mértékéről, így a kormány hozza meg majd a szükséges döntést. (Valószínűleg ennek összegét írta meg a kormánylap.)  Hivatalosan a munkaadók 5-7, a munkavállalók 13-15 százalékos emelést tartottak elfogadhatónak.
Témák
bér
2018.12.17 14:15