Előfizetés

Orbán honvédségi géppel ment operát nézni Milánóba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.01. 18:22
Orbán Viktor és Lévai Anikó a milánói operában, Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatója előtt.
Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benkő Tibor honvédelmi miniszter elismerte, a miniszterelnök ismét "kölcsönvette" a honvédségi nem-kormánygépek egyikét.
"Tényleg a Honvédség Airbus A-319-esével utazott a miniszterelnök Milánóba?" - tette fel írásbeli parlamenti kérdését az LMP-s Demeter Márta. Mire Benkő Tibor honvédelmi miniszter pénteken kertelés nélkül választ is adott:
"tájékoztatom, hogy Miniszterelnök úr a jelölt napon a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépével utazott".

Korábban az Átlátszó vetette fel: éppen pont Milánóban akadt dolga a nyilvános repülési adatok szerint az egyik honvédségi nem-kormánygépnek is, mikor Orbán arra járt, hogy feleségével Kurtág György operájának előadását nézze meg.
A 604-es és 605-ös lajstromjelet viselő honvédségi Airbus A319-es repülőkről korábban Simicskó István akkori honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: "ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket". Ennek ellenére, Orbán már a fél világot bejárta velük, míg a honvédség bérelt repülővel volt kénytelen leváltani iraki kontingensét.

Felüljárót építenek - Éjszakai lezárások lesznek a 2-es főúton

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.12.01. 17:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hatalmas gerendák kerülnek a helyükre december 3. és 7. között. Kerülni az M2 felé lehet majd.
Időszakos útlezárásokra számíthatnak az autósok a 2-es főút Dunakeszi-Göd szakaszán december 3. és 7. között éjszakánként - tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. Az intézkedés oka, hogy gerendákat emelnek be a főút felett épülő felüljáróba.
Az útszakaszt 22 óra és hajnal 5 óra közötti időszakban zárják le, alkalmanként legfeljebb 10 percre

A tájékoztatás szerint ötnyílású, csaknem 74 méter hosszú felüljárót építenek. A hídszerkezet elkészült, arra a jövő héten helyezik fel a hídgerendákat. A munkálatokat teljes, de nem folyamatos útzár mellett, olyankor végzik, amikor nem járnak a vonatok. A lezárások idején kerülni az M2-es autóút felé lehet.
A beruházás keretében 2019 végéig épül meg a 2,5 kilométer hosszú összekötő út, így Dunakesziről és Gödről gyorsabban érhető majd el az M2-es.

Temették a tudás szabadságát, harcias közösséget alapítottak helyette a hallgatók a Kossuth téren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.01. 17:19
Illusztráció
Fotó: Népszava
A CEU-t búcsúztató diáktüntetésen felszólalt a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetője is, a hallgatók pedig nem csak egy új szervezet létrehozását jelentették be, de azt is, hogy december 8-án kiállnak a rabszolgatörvény ellen.
"Egy szerelmet eltemetni jöttünk" - kezdte rövid beszédét az első felszólaló. Talán ha százan voltak a Kossuth téren - inkább hasonlított sajtótájékoztatóra  a rendezvény, mint tüntetésre. Nem tette kevéssé borússá a demonstráció hangulatát a felhőktől szürke ég sem, miközben a Parlament előtt egy valódi koporsót kezdtek elföldelni a jelenlévők. A búcsúztatott szerelemét, mely a tudás szabadsága. "Felfelé, előre nézünk. Búcsúnk csak így lehet méltó, fájdalmunk csak így lehet erő" - zárta.
"Fellépésünk vagy közös, vagy semmilyen"

- vette át a szót a következő diák, a bemutatkozást szintén mellőzve. "Önállóak és függetlenek vagyunk, és nem vállalunk kevesebbet, mint a teljes, gyakorlati szolidaritást" - szögezte le, majd meg is magyarázta: "értelmiséginek lenni ugyanis nem kitüntretettség, hanem felelősség". Beszédéből kiderült,
a hallgatók szervezetileg is részt vesznek a december 8-i szakszervezeti tüntetésen, melyet a rabszolgatörvény ellen szerveznek.

"Valljuk, hogy a munkás nem gép, ami gombnyomásra termel, ahogy a diák sem az, akin az állam nagy haszonnal túladhat" - fogalmazott a felszólaló. Elmondta még, hogy a hallgatók létrehoztak egy közösséget, ami vasárnap hivatalosan is megalakul. Aztán harciasan szólásra sarkallta azt, aki eddig hallgatott, aki pedig szólt, azt üvöltésre. "Ha vitatkozol, szerveződsz. ha szerveződsz, cselekedj".
Követte őt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Szolidaritását fejezi ki a diákokkal, viszonozva a gesztusukat. "Ez szól azoknak a munkáscsaládoknak gyerekeiről is, akiktől a lehetőség veszik el, hogy egy jobb élet reményében egyáltalán a startvonalhoz állhassanak" - fogalmazott. Mint mondta,
minden parlamenti ciklusnál elvesznek tőlünk valamit: a pénzünket, a jogainkat, az életünket.

"Mondjuk ki együtt, hogy elég volt" - zárta le beszédét Kordás, aki egy lecsúszó helyett egy felemelkedő Magyarországért áll ki.
Majd a hallgatók kiáltávnyát olvasták fel - egyszer magyarul, majd még egyszer, angolul. "Mi vagyunk azok, akik elmentek, és nem jönnek haza" - a szöveg egyetempolitikáról épp úgy szól, mint egzisztenciális válságról, a fiatalok teljes kilátástalanságáról a mai Magyarországon. Egyre kevesebben lehetnek ők, akik még megengedhetik, hogy egyetemre járjanak, hangzott el. Az ösztöndíj lassan csak alamizsna, a tanuláshoz hitelt kell felvenni -
"mi az árfolyama egy szabad piacon a gondolatainknak?"

A szakjaikat, egyetemüket felsőbb érdekek miatt elvesztő, csalódott diákok hangján szólt a kiáltvány, akik ráébredtek, hogy a tudás és kultúra egy szűk réteg privilégiuma. "Mi vagyunk azok, akiknek hallgass a neve, és most mégis kiáltunk", mondták: kiáltanak a nincstelenekért, az éhbérért, a feketén, a megbízási szerződéssel dolgozókért és dolgozni akarókért, sorolták, kiáltanak az éhezőkért, elesettekért, a zsarnokság ellen. Érdemes meghallgatni, a felvételen a 18. perc előtt kezdődik.