Egymilliárd eurós keret a demokráciát segítő civileknek

Publikálás dátuma
2018.12.03 06:45

Fotó: Shutterstock
A parlamenti jelentéstervezet szerint az uniós alapjogok megsértése miatt eljárás alá vont — például a 7. cikkely - tagállamoknak járó uniós források egy részét át lehetne csoportosítani az NGO-k finanszírozására.
Egymilliárd eurós támogatási keretet különítenének el 2021 és a 2027 közötti időszakra a demokráciát, az alapvető jogokat és a jogállamot védelmező helyi és nemzeti nem-kormányzati szféra (NGO) számára - derült ki az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában készülő jelentésből. Az előterjesztő szerint a civileknek járó új uniós alap segítené a jogállam kormányzati leépítését gátolni igyekvő civil törekvéseket. A javasolt összeg annyi, mint amennyit a közösség harmadik országokban fordít az uniós értékek megőrzésére. Az Európai Unió jelenlegi keretköltségvetésében egyébként nincs kimondottan a jogállam érvényesítéséért küzdő civil szervezetek számára elkülönített támogatási alap. A következő hétéves büdzsére javaslatot tevő Európai Bizottság 2020 utánra sem tervezett ilyen kiadási tételt. A kezdeményezéssel a társjogalkotó Európai Parlament kíván előállni a Jogok és Értékek nevű program létrehozásáról szóló rendelettervezetről szóló állásfoglalásában. 
Bodil Valero jelentéstévő a Népszavának ezt azzal magyarázta, hogy egyes tagállamok semmibe veszik a csatlakozó országként tett vállalásaikat, aláássák a bíróságok függetlenségét, a szólásszabadságot, az EU alapszerződésében rögzített demokratikus normákat. A nem-kormányzati szervezetek fontos szerepet játszanak az alapvető értékek előmozdításában, és régóta sürgetik a közösséget, hogy nyújtson segítséget ebbéli tevékenységükhöz. A svéd zöldpárti EP-képviselő szerint a mértékadó frakciók — köztük az Európai Néppárt — támogatják a civilek számára rendelkezésre álló új finanszírozási eszköz létrehozását. A parlamenti jelentéstervezet szerint az uniós alapjogok megsértése miatt eljárás alá vont — például a 7. cikkelyes folyamatban részt vevő — tagállamoknak járó uniós források egy részét át lehetne csoportosítani az NGO-k finanszírozására. Erről az Európai Bizottság javaslatára a kormányközi EU Tanács dönthetne. A szakbizottságban készülő dokumentum szerzője egyúttal megkönnyítené a pénzügyi támogatáshoz való hozzáférést a civil szervezetek számára. Többéves működési támogatást is nyújtana nekik, amire eddig nem volt lehetőség az uniós büdzséből. A pályázók közül közvetlenül az Európai Bizottság választaná ki a nyerteseket. Kérdésünkre, hogy hogyan lehet majd elkülöníteni egymástól a valóban segítségre szoruló NGO-kat a kormányzati támogatást élvező álcivilektől, Bodil Valero azt mondta: erre nincs garancia, de bízni kell a független civil szervezetekben és támaszkodni a “vészjelzéseikre”. Az EP állampolgári jogi bizottsága előreláthatóan december 10-ikén szavaz a jelentésről. Ezt követően megkezdődik az egyeztetés a parlament, a kormányok képviselőiből álló EU Tanács és a jogszabály-kezdeményező Európai Bizottság képviselőivel a program tartalmáról és finanszírozásáról.
Frissítve: 2018.12.03 06:45

Ellenőrizte már? - Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.03.24 16:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 4 (négy) 6 (hat) 35 (harmincöt) 38 (harmincnyolc) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 484 980; a 4 találatos szelvényekre 9400; a 3 találatos szelvényekre 1840 forintot fizetnek.
Szerző

Letartóztatták az Iszlám Állam Magyarországon elfogott, feltételezett tagját

Publikálás dátuma
2019.03.24 13:15
A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/ MTI/Mihádák Zoltán
A Fővárosi Törvényszék egy hónapra rendelte el a szír férfi letartóztatását. Ügyvédje korábban lapunknak elárulta, mindent tagadó védencét többek közt azzal gyanúsítják, hogy részt vett 20 ember meggyilkolásában.
Letartóztatták a terrorizmus gyanúja miatt elfogott szír férfit - tájékoztatta a fővárosi főügyész vasárnap az MTI-t. F. Haszant,  a Magyarországon elfogott, és terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállította vasárnap a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez.
A férfi a gyanú szerint három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt.
Az ügyészség minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt hallgatta ki és indítványozta a letartóztatását. Ez utóbbit a hivatalos közlemény szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap egy hónapra el is rendelte.

Lapunk szombaton elérte a férfi ügyvédjét, Kelen Lászlót, aki egyéb részletek mellett azt mondta, Polt Péter legfőbb ügyész személyesen kért nyomozást a szír állampolgár ellen.
Az ügyvéd elárulta, védencét többek közt azzal gyanúsítják, hogy Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában.
Kelen akkor úgy nyilatkozott, F. Haszan következetesen tagad minden ellene felhozott állítást. Az ügyvéd már tegnap azt valószínűsítette, hogy a szír férfit letartóztatják, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz.
Frissítve: 2019.03.24 13:48