Nagy a baj: kiirthatja az élővilágot a "csendes gyilkos"

Publikálás dátuma
2018.12.03. 19:22

Fotó: CRISTINA QUICLER / AFP
Kihalási válsággal néz szembe a Föld, amelynek növény- és állatvilága a dinoszauruszok alkonya óta nem látott ütemben pusztul - figyelmeztetett Cristiana Pasca Palmer, az ENSZ Biodiverzitási Egyezményének (CBD) teljesítéséért felelős ENSZ-titkárság vezetője.
Palmer az egyiptomi Sarm es-Sejkben csütörtökön véget ért ENSZ Biodiverzitási Konferenciát követően adott interjút a BBC Newsnak, összegezve mindazokat a globális erőfeszítéseket, valamint az egyes emberek szintjén megvalósítható életmódbeli változtatásokat, amelyek segítenek a természet további kiszipolyozásának megakadályozásában. 
Az MTI beszámolója szerint Palmer kiemelte, hogy a bolygó növény- és állatvilágának sokszínűsége - a biodiverzitás - olyan tőke, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának az emberiség. Mint fogalmazott, ha elveszítjük a biológiai sokféleséget, azzal tönkretesszük az embert életben tartó hálózatot.
"Csendes gyilkosnak szoktam nevezni a biológiai sokféleség csökkenését, mivel a hatása nem olyan látványos, mint a klímaváltozásé, ám sok tekintetben sokkal veszélyesebb annál"

- jegyezte meg az ügyvezető titkár.

Komoly kihatással van a bolygó egészségre, hogy az emberek mit esznek. 
"Nem azt mondom, hogy mindenkinek vegetáriánussá kell válnia. Ugyanakkor meg kellene értenünk, hogy a húsfogyasztásunk hozzájárul az éghajlat változásához, ami pedig hatással van a természetes élőhelyekre és ökoszisztémákra"

- mutatott rá Palmer.

Ma már egyre jobban visszakövethető a különböző termékek származási helye, legyen szó a bútorkészítéshez használt faanyagról vagy a boltokban kapható élelmiszerekről. 
"A vásárló tájékozódhat. Vegyünk például egy tonhalas szendvicset: honnan érkezik a tonhal, a klímaváltozás más tényezők fenyegette élőhelyről?"

Az ügyvezető titkár szerint az apró növények és állatok épp olyan fontosak, mint látványosabb, népszerűbb társaik. Elmondta: gyakran kérdezik tőle, hogy miért kellene azzal foglalkozni, ha egy lepkefaj kipusztul az Amazonas-medencében, vagy egy apró bogárfaj örökre eltűnik a Földről.
"Amikor elveszítjük ezeket a fajokat, akkor a természet nagyobb rendszerében betöltött szerepüket is elveszítjük"

- magyarázta Palmer.

A biológiai sokféleség csökkenését megakadályozó intézkedésekhez széleskörű konzultációra van szükség az üzleti világ szereplőinek, az őslakos népek és a civil társadalom bevonásával - hangsúlyozta. 
A november 13-án kezdődött Sarm es-Sejk-i Biodiverzitási Konferenciára a világ 196 országából érkeztek résztvevők.

Ritka madarat láttak Magyarországon

Publikálás dátuma
2018.12.03. 10:00

Fotó: Szántó Bence / Facebook/MME Csongrád megyei Csoport
Kuhit, egy Magyarországon eddig csak egyszer látott madarat láttak Szabadszállásnál egy repcetábla feletti vezetéken.
Az új madárfaj, a lazúrcinege megfigyelése után újabb szenzációról: egy kuhiról számolt be a Sokszínű Vidék a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook-posztja alapján. A Dél-Afrikában és Dél-Ázsiában gyakori madarat 2012 után másodszor láttak Magyarországon. Ezúttal Szabadszálláson egy repcetábla feletti vezetéken üldögélt.
A vércse méretű állat világos szürkés színezetével, kissé széles, de hegyesedő felül fekete szárnyfedőkkel tarkított szárnyával, rövid nyakkal párosuló nagy fejével összetéveszthetetlen.  
Szerző
Frissítve: 2018.12.04. 08:47

Karácsonyfát katalógusból: ökotudatos és kényelmes

Publikálás dátuma
2018.12.01. 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A feleslegesen kivágott fák számát szeretné csökkenteni egy kezdeményezés. A fenyőfatermesztéssel és -árusítással foglalkozó Ne vágj ki minden fát! csapat négy éve döntött úgy, csak a katalógusukból kiválasztott, biztosan gazdára talált fákat vágják ki.
"Karácsonyfára márpedig szükség van! De hogy ne kelljen több fát kivágni, mint amennyit megvesznek, mi csak azokat vágjuk ki, amelyekre vevő jelentkezik!"

- olvasható a Ne vágj ki minden fát! mozgalom Facebook-oldalán.

A négy éve indult kezdeményezésnek köszönhetően katalógusból választhatjuk ki a karácsonyfánkat, így csak azt a fenyőfát vágják ki, amelyik tényleg gazdára is talál. A többi pedig az ültetvényen marad, és ezek évente akár átlagosan 10-15 kilogramm szén-dioxidot is megkötnek. 
Ne vágj ki minden fát! elnevezésű csapat tagjai, a régóta fenyőtermesztéssel és -árusítással foglalkozó Zalai megyei őstermelők az Euronews-nak elmondták, a kivágott fák körülbelül 20 százalékát nem veszik meg, így a fenyők aprítóban végzik.
Az ökotudatosság mellett kényelmesebb és gyorsabb is így venni a fenyőfát.

A karácsonyfa katalógust a honlapjukon lehet elérni, és a fát akár házhozszállítással is meg lehet rendelni.
 
Szerző