Fotó: AFP/ ANDREW PARSONS

Amerika 41. elnökének élete képekben

94 éves korában elhunyt George Herbert Walker Bush, aki volt kongresszusi képviselő, ENSZ-nagykövet, a CIA igazgatója, majd Ronald Reagan alelnöke, mielőtt 1989-ben elnökké választották.

Szerző

Megosztás
2018.12.03 12:45
Frissítve: 2018.12.03 12:58
A második világháborúban a legfiatalabb haditengerészeti pilótaként vett részt
Fotó: AFP
1946-ban házasságot kötött Barbara Pierce-szel. Házasságukból 6 gyermek született
Fotó: AFP
1964-ben elbukott a texasi szenátorválasztáson, később kongresszusi képviselő volt
Fotó: AFP
1971-től az ENSZ nagykövete, majd '76-tól a CIA igazgatója lett
Fotó: AFP
Az 1980-as republikánus jelöltállító gyűlésen ugyan alulmaradt Ronald Reagannel szemben, ám Reagan felkérte őt alelnökjelöltnek
Fotó: AFP
Helmut Kohl kancellárral 1983-ban. Végig támogatta a német újraegyesítést
Fotó: AFP/ KONRAD GIEHR
A Bush család unokákkal
Fotó: AFP
Az 1988-as választásokon már a republikánusok első számú elnökjelöltjeként indult
Fotó: AFP
81 januárjában letette az elnöki esküt
Fotó: AFP/ Arnie Sachs
Mihail Gorbacsovval. Bush kormányozta át Amerikát a kétpólusú globális rend megszűnése utáni állapotba
Fotó: AFP/ JONATHAN UTZ
Nelson Mandelával 1990-ben
Fotó: AFP/ Ron Sachs
A humánumra, a tapintatra, türelemre és udvariasságra sokat adó államférfi volt. A képen Vaclav Havellel
Fotó: AFP/ Ron Sachs
Jelcinnel is többször találkozott, miközben felbomlott a Szovjetúnió
Fotó: AFP/ J. DAVID AKE
Népszerűsége ellenére 1992-ben Bill Clintonnal szemben alul maradt
Fotó: AFP/ EUGENE GARCIA
Fiaikkal, George-dzsal, a későbbi elnökkel és Jeb Bush-sal
Fotó: AFP/ JOHN MOTTERN
Nyolcvanadik születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte
Fotó: AFP/ U.S. Army
Elnökök a színpadon. Betegsége miatt A nyilvánosság előtt ritkán mutatkozott
Fotó: AFP/ JIM CHAPIN
Az Adams család mellett csak a Bush család adott két elnököt Amerikának
Fotó: AFP/ LOREN ELLIOTT

Támogatja az óraátállítás eltörlését az Európai Parlament

Publikálás dátuma
2019.03.26 14:17

Fotó: Shutterstock
A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban szavazták meg a határozatot. Az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia.
Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében. Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez egyes tagországok fenntartásai miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021. A kérdésben az EP-nek még az uniós társjogalkotó szervvel, a tagállami kormányokat tömörítő tanáccsal is meg kell állapodnia. 
A brüsszeli testület korábban konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, és 80 százalék a megszüntetése mellett foglalt állást. A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

Csaknem egy tonna kokaint találtak egy felborult bárka körül a román hatóságok

Publikálás dátuma
2019.03.26 13:19
illuisztráció
Fotó: AFP/ Silas Stein
Egy furgonról leesett kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket.
Az utóbbi évek legnagyobb kábítószerfogásáról, csaknem egy tonna kokain lefoglalásáról számoltak be a román hatóságok kedden. A hatalmas mennyiségű drogot – amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) székhelyén rendezett sajtóértekezleten az újságíróknak is bemutattak – egy felborult bárka körül találták meg pénteken a Fekete-tenger partján, a Duna-delta egy elhagyott térségében, a Szent-György ág térségében. A román rendőrség kábítószer-ellenes részlegének vezetője elmondta: egy furgonról leesett egy kilogrammos kábítószercsomag vezette nyomra a rendőröket, akik a jármű útvonalát rekonstruálva fedezték fel a Romániában bejegyzett, felborult vízi járművet. Az előzetes vegyészszakértői vélemény szerint a lefoglalt anyag 90 százalékos tisztaságú kokain, amelynek feketepiaci értékét a DIICOT főügyésze 300 millió euróra becsülte. A nyomozás során megállapították, hogy a kábítószer vízi úton érkezett Dél-Amerikából, a csempészek pedig Nyugat-Európába akarták eljuttatni. Az ügyben eddig két szerb állampolgárt vettek őrizetbe: egyikük egy nyerges vontatót vezetett Prahova megyében, a másik egy személygépkocsi utasaként jelentkezett kilépésre az egyik román–szerb közúti határátkelőnél. A bűnüldöző szervek vezetői elmondták: az elkövetők között román állampolgárok is lehettek, de mivel a nyomozás még nem zárult le, az ügy további részleteit nem tárhatják a nyilvánosság elé. A román hatóságok eddigi legnagyobb, három évvel ezelőtti kábítószerfogása – csaknem két és fél tonna kokain lefoglalása – is a Fekete-tenger partján, a konstancai (Constanta) kikötőben történt, addig pedig a 2009-ben ugyanott felfedezett több mint egy tonna kokain lefoglalása számított a legnagyobb kábítószerfogásnak az országban. 
Szerző